Христо Казанджиев: Правителството отложи старта на „Балкански поток“ заради имиджов проблем

Христо Казанджиев: Правителството отложи старта на „Балкански поток“ заради имиджов проблем
BTV
Христо Казанджиев: Правителството отложи старта на „Балкански поток“ заради имиджов проблем
31.12.2020г.

Откриването на газопровода „Балкански поток“ беше отложено за 1 януари 2021 г. Частта на газопровода в Сърбия е продължение на една от двете тръби на „Турски поток", открит в началото на тази година - на 8 януари. По него се доставя руски газ до Турция, а след това в България, Сърбия и Унгария.

Проектираната мощност е 13,9 милиарда кубични метра газ годишно. За да достигне газа до крайната точка, минава през компресорни станции в България.

Трасето у нас е през Провадия, Плевен и Кула. А политическите реакции в целия свят за този голям енергиен проект са полярни.

Странно е, че няма официално съобщение от българските власти, въпреки че газопроводът има всички разрешителни и е загазен. Вероятно първо доставки имаше и за Гърция като опит. Имам обяснение на факта защо българските власти мълчат. Вероятно преди нова да се съобщи, че България доставя газ на Сърбия по „Турски поток“ вероятно не е добра новина относно имиджа на българското правителство, което достави газ на Сърбия, но не достави за Северозападна България", заяви енергийният експерт и член на Изпълнителния съвет на Републиканци за България Христо Казанджиев, координатор на секторна политика "Енергетика" в "Тази сутрин" по BTV.

Общините в този регион очаква газификация от 10 години, но не са включени в 10-годишния план за разширяването на газопреносната мрежа, изготвян от „Булгартрансгаз“. Не са включени Лом, Оряхово и Видин, а кметовете и депутатите от тези общини са поставяли този въпрос, но министерството на енергетиката се е отнесло индиферентно, каза Казанджиев. Технически няма пречка за газифицирането на Северозападна България, но изключването на региона, според Казанджиев, вероятно се дължи на някакви ограничения в споразумението между България и Русия от 2017 г. за развитието на газопреносната мрежа. „Трудно мога да си представя наличието на задоволство при българите от осъществяването на проекта за газопровода. Той беше осъществен от чужди фирми и парите отидоха извън България“, заяви експертът.

Що се отнася до системната газова връзка между Стара Загора и Комотини, тя стана историческа. Трябваше да се включи преди няколко години, а още се бави. Колко време ще се бави е въпрос с повишена трудност, но по мое мнение ще се бави до 2022 г.“, смята Казанджиев. „Българите няма за какво да се радват, защото още сме 100% зависими от доставките на руски газ“, категоричен е експертът. Според него цялата световна общественост е убедена, че това е „Турски поток“, независимо как го наричаме в България. Казанджиев не мисли, че ще има санкции от страна на САЩ за България заради изграждането на газопровода. Експертът посочи, че американските санкции за „Северен поток 2“ са за неговата морска част, която се изгражда с част от американски компании.

 

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Горан Благоев: Тенденцията да няма ляво и дясно води до едни много опасни последици за България
Горан Благоев: Тенденцията да няма ляво и дясно води до едни много опасни последици за България
Радио "Фокус"
01.10.2021 г.
С превръщането на държавата в най-големия социален донор нещата не се оправят, каза още Благоев в интервю за Радио "Фокус"
Прочетете повече
Италиански експерт за "24 часа": Брендо е спечелил поне 100 млн. евро от трафик на 40 т кокаин в Европа
Италиански експерт за
24 часа
11.09.2021 г.
Много важна беше помощта на тогавашния министър Цветан Цветанов, категоричен е Джозепе Джорджино
Прочетете повече