Италиански експерт за "24 часа": Брендо е спечелил поне 100 млн. евро от трафик на 40 т кокаин в Европа

Италиански експерт за
24 часа
Италиански експерт за "24 часа": Брендо е спечелил поне 100 млн. евро от трафик на 40 т кокаин в Европа
11.09.2021г.

Mного са тези, които дават положителна оценка за периода, в който бях вътрешен министър (2009 до 2013 г.), но искам за пореден път да благодаря на професионалния екип, с който успяхме да върнем доверието в българските и международните институции в борбата с организираната престъпност.

Това коментира Цветан Цветанов, по повод материал, публикуван във вестник "24 часа":

 

Публикуваме интервюто от 2017 г. на нашия кореспондент от Рим Виолина Христова с Джузепе Джорджино, командващ спецзвеното на карабинерите в Торино, което разследва Евелин Банев и неговата организация за наркотрафик. Повод за това е новината от днес за ареста на Евелин Банев - Брендо в Украйна.

Информацията за подготвяната от нас операция изтече след среща в “Евроджъст” през 2008 г.

През 2012 г., ако българските служби не ни бяха помогнали, никога нямаше да се стигне до Банев. Много важна беше помощта на тогавашния министър Цветан Цветанов

Джузепе Джорджино командваше спецзвеното на карабинерите в Торино, което започна разследването срещу Евелин Банев и неговата организация за наркотрафик. Именно от следите, по които тръгнаха италианските експерти, се стигна и до разплитането на престъпната мрежа, а години по-късно и до окончателното осъждане в Италия на повечето от участниците в нея.

- Как стигнахте до Евелин Банев навремето?

- Бяхме започнали разследвания, свързани с българско-италианския брокер на дрога Николай Силвио Йовчев, който оперираше в Италия. Именно чрез неговите контакти достигнахме до организацията на Банев. Брокерът се снабдяваше от няколко български организации, но те бяха на по-ниско ниво. Някои от хората, които го снабдяваха, бяха част от организацията на Банев. Продължихме с технически проверки и разследвания и така стигнахме до Евелин Банев. Той разполагаше със сътрудници, които идваха редовно в Италия.

- Самият Банев обаче не е идвал в Италия.

- Не, той лично не е идвал никога в онзи период. Въпреки това успяхме да възстановим структурата на организацията му. В нея бяха и Тинко Гарев, Матей Боев, Радослав Атанасов. Когато стигнахме до Банев, започнахме сътрудничество с ГДБОП, която ни даде цялата информация.

Боев беше

дясната ръка

на Банев

По онова време се водеше разследване в Испания, което доведе до конфискуването на 7000 кг кокаин. Съществуваше и друга италианска организация, която се грижеше за транспортирането на кокаина от Атлантика, откъдето пристигаше с кораб майка до испанските и португалските брегове.

- Още тогава ли заключихте, че Банев е финансистът на операциите?

- Не само финансист, а и организатор, тъй като той поддържаше контакти с колумбийските наркокартели. Италианската организация след това се занимаваше с транспорта в Испания. Оттам кокаинът се разпределяше към различни страни в Европа, включително и Италия.

- Как на практика е ставало финансирането на трафика?

- Възстановихме цялата структура на финансовата мрежа. Разследването включваше запориране не само на дрога, а и на пари в европейки мащаб.

Бяха засечени

куриери и на

дрога, и на пари -

всички те водеха до организацията на Банев.

- И въпреки всичко това гласът на Банев не е записан нито веднъж по време на подслушаните телефонни разговори?

- Не, гласът му никога не беше записан, но беше ясно, че се говори за него в разговорите заради серия от елементи, които бяха описани подробно в документите. Много обстоятелства доказаха, че се касае именно за него. А в съда някои от осъдените, като например Радослав Атанасов и Антонио Мелато, потвърдиха, че начело на организацията стои Банев.

- В един момент от разследването - през 2008 г., обаче се стигна до изтичане на информация малко преди Банев да бъде заловен.

- Да, изтече информация малко преди последната ни операция. Бяха готови както корабите, които трябваше да натоварят пратките кокаин, така и точката, в която да се срещнат. Заради изтичане на информация операцията по пренасянето се провали. Всички елементи обаче ги имахме, така че в крайна сметка успяхме да стигнем до обвинения за извършени престъпления.

- Вие имате ли обяснение откъде изтече информацията?

- Не. Информацията за подготвяната от нас операция изтече след среща в “Евроджъст” в Хага за координиране на различните полиции, магистрати и делегации от заинтересованите страни. След това чрез подслушаните телефонни разговори стана ясно, че товаренето на пратките е било блокирано. Никога обаче не се стигна до човека, който е дал информацията на Банев.

- Какво беше сътрудничеството ви четири години по-късно през 2012 г., когато вътрешен министър бе Цветан Цветанов?

- Беше плодотворно, ако не бяха те, никога нямаше да стигнем до Банев. Дадоха ни важни информации. Сътрудничеството ни беше изключително важно и преди арестуването на Банев – той беше задържан именно защото имаше воля от страна на тогавашните български власти да го задържат.

Имаше риск

Банев да се

изплъзне

Спомням си, че бях в София и малко преди да отпътувам, ме застигна новината, че Банев е задържан. Помощта на тогавашния министър Цветан Цветанов беше много важна. Спомням си и как ми разказа за изключителните опасности, до които е довела дейността на организацията на Банев, свързана и с ред други престъпления преди това.

- Най-после се стигна до окончателното осъждане на Банев. Според вас ще се стигне ли до ефективното изтърпяване на присъдата му в Италия?

- Ще я изтърпи, ако бъде намерен. Доколкото знам, той е неоткриваем. Ако утре бъде задържан в страната, в която се намира, чрез международните споразумения, той ще я изтърпи. Но ако не го намерят...

- Банев беше осъден за факти, станали между 2006-2008 г., а преди това какво е правел, за да стигне до шеф на подобен трафик?

- Не мога да кажа какво е правел преди това, защото нашите разследвания започнаха през този период. Със сигурност българските власти знаят какво е правел.

- На какво ниво стоеше организацията на Банев, сравнена с другите престъпни групировки в Европа?

- Ясно е, че калабрийската ндрангета е доминираща в наркотрафика. И други организиции, като неаполитанската камора например, имат директни контакти с Колумбия. Що се отнася до Източна Европа, когато оперираше организацията на Банев, тя беше една от главните. Той беше достигнал до добри контакти с колумбийските групировки.

По наши изчисления през 2006-2008 г. Банев е успял да внесе около 40 тона кокаин в Европа. Въпреки многото залавяния и запорирания на пратки трафикът му е донесъл огромни печалби. Смятаме, че той е спечелил поне 100 млн. евро от този трафик въпреки всички загуби.

- Къде отидоха тези 100 млн. евро незаконни печалби? Успяхте ли да ги запорирате?

- В Швейцария беше запорирана сума за около 10 млн. евро. Останалата част сигурно е била реинвестирана в други дейности. Тази част от разследването обаче ние не сме я задълбочили, защото не беше от нашата компетентност, а и не беше свързана с италианската територия. Ние спряхме до трафика. Видяхме, че Банев има контакти с Кипър, с Югоизточна Азия, с Дубай... Долавяше се, че развива и дейност по рециклиране на печалбите, но това беше нещо, по което не сме разследвали. Доволни сме, че нашето разследване и резултатите, до които достигнахме навремето, бяха потвърдени на три съдебни инстанции.

Визитка

Джузепе Джорджино е роден в Лече, на 63 г.

Завършва администрация в Университета на Сиена

В частите на карабинерите е от 1974 до 2014 г.

Бивш командващ спецзвеното на Карабинерите в Торино

Водил е важни международни разследвания в борбата с организираната престъпност, наркотрафика и тероризма

В момента отговаря за сигурността на голяма компания в Торино

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Горан Благоев: Тенденцията да няма ляво и дясно води до едни много опасни последици за България
Горан Благоев: Тенденцията да няма ляво и дясно води до едни много опасни последици за България
Радио "Фокус"
01.10.2021 г.
С превръщането на държавата в най-големия социален донор нещата не се оправят, каза още Благоев в интервю за Радио "Фокус"
Прочетете повече
Републиканци за България се срещнаха с розопроизводители и земеделски стопани в Старозагорско
Републиканци за България се срещнаха с розопроизводители и земеделски стопани в Старозагорско
Zagoranews.bg
13.03.2021 г.
Стопаните нямат нужната подкрепа и достъп до финансови инструменти
Прочетете повече