Цветан Цветанов: Трябваше да е отбелязана конкретна дата кога България ще е част от Шенген и по суша

Пуснете видеото
Цветан Цветанов: Трябваше да е отбелязана конкретна дата кога България ще е част от Шенген и по суша
Евроком
Цветан Цветанов: Трябваше да е отбелязана конкретна дата кога България ще е част от Шенген и по суша
05.01.2024г.

Трябваше да е отбелязана конкретна дата кога България ще е част от Шенген и по суша. Това каза Цветан Цветанов председател на Републиканци за България и бивш вътрешен министър в предаването „Делници“ по темата с приемането на България в Шенген по въздух и вода.

„Шенген е приоритет за всички правителства от 2007 година до настоящия момент. От 2009 до 2013 г., когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи ние трябваше да усвоим средствата с подкрепа за изграждане и капацитет и 2010 г. беше постигнат първият успех, ставайки част от Шенгенската информационна система“, заяви Цветанов.

Той припомни, че през 2011 г. България и Румъния са покрили изцяло условията и техническите параметри за влизане в Шенгенското пространство.

„Това което наблюдаваме днес и ни се представя като успех на българското правителство, смятам че трябва да погледнем малко по-обективно на нещата и какви са параметрите и условията, които бяха поставени от Австрия към страната ни. В момента при този интензивен миграционен поток от 2011 г. - Арабската пролет, 2015 г. знаем какъв беше потокът от Сирия, Дъблинският регламент не функционира и това се счита от почти всички държави членки на ЕС и почти никой не го изпълнява. През последните години се говори за т.нар. „Солидарен модел“, за да може тези, които са външна граница на ЕС да имат солидарност и разпределение на тези потоци към другите държави членки. Този акцент от Дъблинския регламент не функционира“, припомни бившият вътрешен министър.

„Австрия постави едни условия към страната ни и ние се задължихме да изпълним Дъблинския регламент, който не е отменен, но почти никой от държавите членки не го изпълнява. Говори се, че България се е задължила да приеме около 6000 мигранти, които са от Австрия – това са прогнозни числа на лица, които са се регистрирали в страната ни на вход и след това са отишли в Австрия“, добави Цветанов.

Той даде данни, че през 2023 г. в страната ни са регистрирани 18 500 мигранти, 1785 са регистрирани на вход на българо-турската граница и 1983 са регистрирани на изход посока Сърбия. Останалите 14 732 са регистрирани във вътрешността на страната, което означава, че пропускливостта на българо-турската граница е изключително отворенa за влизане на мигранти в страната.

„В момента Австрия постави условия три пъти увеличаване на границата Турция – България, което означава, че там ще затегнем и всичко, което влиза ще бъде регистрирано и другото, което е трябва да имаме три пъти увеличаване и на българо-сръбската граница на изход към Европа, както и ограничаване на капацитета на границата България – Румъния. Това означава, че всичко което влезе в страната и ускорената процедура за даване на убежище се задължаваме с нещо, което нямаме като капацитет да го поемем“.

„Цитирайки директорката на Държавна агенция за бежанците капацитетът в България за бежанците е 3500. Капацитетът е недостатъчен, но самата тя казва, че не трябва да се изграждат нови центрове, които да поемат този миграционен поток. Правителството ни трябва да се ангажира с изграждане и предоставяне на капацитет, защото когато дойде този миграционен поток и държави от ЕС ни връщат по Дъблинския регламент, за да дадат своето съгласие за сухопътния Шенген, ние ще имаме вътрешнополитически проблеми и много негативни настроения преди европейските избори“, подчерта Цветанов.

Бившият вътрешен министър каза, че в момента страната ни много активно ще участва във вътрешните партийни избори на Австрия по начина, по който е взето това решение.

„България е поела ангажимента за изпълнение на Дъблинския регламент – това винаги е била тема, още от 2015 година и знаете какъв дебат се водеше на съветите и се казваше, че който не иска да участва солидарно с разпределението на този миграционен поток, който влиза на външна граница на ЕС тогава трябва да се заплаща към държавата приела този поток, но няма да приеме тези пари и да остави тези хора“, каза още Цветан Цветанов.

Той подчерта, че сухопътният Шенген е същественият в икономически аспект. „Ако имаме Шенген, с конкретна дата това ще успокои нещата и бихме могли по някакъв начин да приемем това което ни се предлага“.

„Взимайки подобно решение сега, без ясна дата за приемане на страната ни в Шенген и по суша, общините ни са тези, които трябва да се натоварят с възможност да изградят капацитет с помощта на държавата, а знаем какви бяха проблемите, които възникнаха 2013-2014 г. за правителствените решения на кабинета „Орешарски“ за изграждане на подобни центрове. Имаше страхотно напрежение в местната власт, защото има неразбиране и няма готовност за поемане на тези предизвикателства, а темата „Шенген“ е отговорност и привилегия за всички, които ще се възползват от нея“, добави още Цветан Цветанов.

Споделете новината в социалните мрежи: