Цветан Цветанов: Борисов не е част от процесите, той е изпълнител на друг сценарий

Пуснете видеото
Цветан Цветанов: Борисов не е част от процесите, той е изпълнител на друг сценарий
Евроком
Цветан Цветанов: Борисов не е част от процесите, той е изпълнител на друг сценарий
24.11.2023г.

Подходът на Делян Пеевски е винаги да държи всички в някакви зависимости. Аз, през времето когато бях активен като вицепремиер и министър на вътрешните работи и като народен представител никога не съм си позволявал да изпадам в зависимост, затова съм бил неудобен на тези, които режисират всичко това, което наблюдаваме през последните няколко години. Това каза Цветан Цветанов председател на Републиканци за България, бивш министър на вътрешните работи и вицепремиер в студиото на „Честно казано с Люба Кулезич“.

Цветанов припомни, че срещите му с народните представители в това число и с Делян Пеевски са били в МВР или в парламента. „Никога не съм посещавал и не съм имал срещи извън тези институции“.

Цветанов подчерта, че не е допускал, нито е дал повод да му се поставят някакви условия или да му се кадрува докато е бил министър на вътрешните работи и затова резултатите на МВР са били добри.

„Работехме в интерес на държавата, общественото доверие в МВР беше над 55%. Имаше респект и нямаше това разложение, което наблюдаваме в момента в институциите, и невъзможността да се противодейства на организираната и конвенционалната престъпност“. Той заяви, че може и да са допускани грешки по време на някои от показните арести на криминално проявени лица, но от гледна точка на ефективността и правораздаването, което са получили някои от знаковите лица резултатите са видими и в интерес на обществото.

Цветанов попита в ефира на „Честно казано с Люба Кулезич“, кой предложи на Бойко Рашков Калин Стоянов за шеф на ГДБОП?

Той даде пример за голям брой зависимости и дела, които са сложени на трупчета и при определени ситуации как се активират. „2-3 години никой не говори нищо за „Барселонагейт“ , някои политически сили дойдоха на власт благодарение на това, че искаха да се прави разследване както за това, така и за „Турски поток“, когато обаче Гешев го нямаше и се появи Борислав Сарафов се видя, че това дело не е толкова актуално. В момента, в който Борисов започва да се движи в друга посока хоп, услужливо през медиите излиза за „Истанбулгейт“. Калин Стоянов по всяка вероятност, когато му е прекратено  делото и е стояло на трупчета, но в средата на 2023 г., когато трябваше да се състави правителство кой предложи Калин Стоянов на Кирил Петков, на Денков и на Габриел?“, попита бившият вътрешен министър.

„Можем да направим обосновано предположение, че Калин Стоянов е човек на Пеевски, но не може да го твърдим категорично, защото не разполагаме с това, което се е случвало между тях, ако има нещо такова. По-интересното е, че Калин Стоянов е бил началник на РУ в Приморско, след това шеф на ГДБОП и сега министър на вътрешните работи и изведнъж става залог за съществуването на правителството. Всичките назначения на ръководни позиции в сектор „Сигурност“ са свързани с Денков, Кирил Петков, Асен Василев и в момента те искат оставката на всички тези. Задаваме си  въпроса като са правили кадровия подбор, кой им е дал тези оценки?“, зададе въпрос политикът.

Цветан Цветанов заяви, че след протестите от 2013 г. и свалянето на правителството, ако веднага след това е имало втори управленски мандат на ГЕРБ, Борисов е нямало да изпадне в тези зависимости, в които се намира и днес.

Бившият вътрешен министър даде пример, че са го „помолили“ да свидетелства по делото за полетите на „Авиоотряд 28“ срещу Борисов и неговите дела са щели да приключат. „Аз отказах, защото нямаше какво да дам като информация“.

„Борисов никога не се е застъпвал за хората си“, каза още Цветан Цветанов и даде редица примери за това какво направи за Валентин Радев, Ивайло Московски и за Николай Нанков. Сега не жертва Калин Стоянов, защото знае какъв е общественият отзвук от политическите му действия. Борисов се интересува от това да оцелее и да прави това, което му казват. Той не е в качество да участва в процеса, а е част от друг сценарий – Борисов е само един изпълнител“, категоричен е Цветан Цветанов.

„Аз се чувствам удовлетворен, че днес не съм в този сценарий“, заяви Цветанов и добави, че след като той не е част от ГЕРБ на последния местен вот се виждат резултатите, които не са постигнали в редица градове на страната сред които София, Варна и Пазарджик“.

„Никога не съм участвал в корупционни схеми и никога не съм подкрепял подобни схеми. Самият факт от всичко, което се случи след моето излизане се видяха, кои са близките лица до Борисов и те бяха назовани от Васил Божков“,добави той.

„За голямо съжаление като се разделях с Борисов му казах, че ще превърне ГЕРБ в елементарна партия, която няма да има необходимата тежест, за да прави политики“, сподели Цветанов.

Попитан дали се е страхувал от Пеевски Цветанов каза: „Ако ме е било страх щях да потърся някакъв начин да се поддам или да падна долу“.

Той допълни, че зависимостта на Борисов от Пеевски е от около 2014 г., на база на това че неговите дела в прокуратурата са били прекратени, а на Цветанов са си вървели до трета инстанция. И сподели, че Борисов изключително много се е притеснявал от това и че няма да го издържи.

Цветан Цветанов заяви, че знае от 2019 г., че Борисов контролира част от медиите и това го е разбрал, след като е напуснал партията и негови съпартийци са ходели под строй да говорят в ефир, това което Борисов ги е карал и след това информацията е стигала до самия него.

Споделете новината в социалните мрежи: