Митко Синабов: С номер 13, кърджалийци могат да гласуват за по-доброто си бъдеще

Митко Синабов: С номер 13, кърджалийци могат да гласуват за по-доброто си бъдеще
Митко Синабов: С номер 13, кърджалийци могат да гласуват за по-доброто си бъдеще
27.10.2023г.

Митко Синабов е завършил Висш институт на МВР. Магистър е и по „Право”. Има преквалификация по специалност „Бизнес и държавна администрация” от Университета за национално и световно стопанство.

Работил е като ръководен служител в системата на МВР. Бил е заместник-кмет на община Кърджали, както и общински съветник. В настоящата предизборна кампания е кандидат за кмет на Кърджали на коалиция „Заедно за силна община“ с номер 13 в интегралната бюлетина.

 

През последните години не се управляват добре бюджетните средства на община Кърджали. С годишен бюджет от 106 000 000 лв., резултатът е дупки по пътищата, разнебитени тротоари и занемарени зелени площи, зле поддържани междублокови пространства и непочистени паркове - не се разходва по предназначение. Това доведе до много проблеми на населението по отношение на инфраструктура и екология“, казва кандидатът за кмет на Кърджали на коалиция „Заедно за силна община“ Митко Синабов.

„Ако поемем управлението в община Кърджали ще се стремим да бъдат разходвани средствата от бюджета по предназначение, а не да се усвояват и да няма видими резултати за общината ни“, заяви кандидатът за кмет.

„Основният приоритет залегнал в предизборната ни програма е подобряване и изграждане на инфраструктурата не само в града, но и в общината. Необходимо в да се изгради Околовръстният път на Кърджали, защото вече 12 години закъснява неговото реализиране. Предвидили сме и изграждането на мостово съоръжение, което да свърже централната градска част и кв. „Възрожденци“, чрез него ще бъде облекчен голяма част от трафика в града“, категоричен е Митко Синабов.

По думите му трябва да се ремонтират както улиците, така и тротоарите. Необходимо е да се работи и в посока организация на движението и оптимизиране на трафика и задръстванията в града.

„Затова сме предвидили изграждане на цялостен транспортно-комуникационен план“.

Попитан ще се вдигат ли местните данъци и такси ако стане кмет Митко Синабов заяви, че: „Събираемостта на местни данъци и такси е над 90%, а общината продължава да трупа задължения от милиони левове към фирмата отговаряща за сметосъбирането и сметоизвозването на територията на Кърджали. Общината не представя качествена услуга затова, а именно чистота на  територията на града и общината, а в същото време продължава да вдига такса смет. Получава се един порочен кръг. В тази връзка ние от коалиция „Заедно за силна община“ сме предвидили намаляване и оптимизиране на данъците и подобряване на качеството на услуга за жителите на Кърджали“.

Според кандидата за кмет на коалиция „Заедно за силна община“ Митко Синабов липсата на контрол в Кърджали е довела до това градът  да е толкова мръсен. В това число влизат непочистените паркове, междублокови пространства и централната градска част.

Той изтъкна, че в листата с кандидати за общински съветници на „Заедно за силна община“, които са с номер 13 в интегралната бюлетина влизат специалисти от различни сфери, а именно сигурността, устройство на територията и държавната власт.

Митко Синабов призова кърджалийци да направят най-добрия избор на 29 октомври с номер 13 и да подкрепят него като кандидат за кмет, както и листата с общински съветници. „Ще работим, за да удовлетворим всички желания на кърджалийци“.


Мюмюн Исмаил е водач на листата с кандидати за общински съветници на „Заедно за силна община“ с номер 13. Той и останалите кандидати за общински съветници искат справедливост в общинското управление, за да сложат точка на хегемонията на партиите на статуквото.

„Коалиция „Заедно за силна община“ Кърджали е за справедливо общинско управление, за прекратяване на хегемонията на партиите на статуквото. Като водач на кандидатската листа на коалицията ще изисквам да се създаде в местния парламент постоянна комисия по етническите и интеграционни въпроси, която да получава и реагира на жалби на граждани за нарушени права. Все още в Кърджали в „автобуса се делим на бели и черни“. Това е анахронизъм. За съжаление партиите на статуквото работят за това. Те закриха институцията на общински омбудсман и представителството на Комисията по дискриминация. Гражданите на Кърджали се нуждаят от обществена закрила. Имат нужда някой да ги представлява и в Областната комисия по етнически и интеграционни въпроси.

Мюмюн Исмаил изтъкна, че листата на коалиция „Заедно за силна община“ в Кърджали е единствената, в която не се делят на „бели“ и „черни“. „Има българи, турци, помаци и роми. Всички сме обединени от общото ни желание да работим за всички кърджалийци, без фаворизиране на общности“.

Водачът на листата на Заедно за силна община“ изрази мнение, че днес партиите на статуквото не са в кондиция щом са почувствали нужда да използват институциите.  „ДПС използва мюсюлманското изповедание, а ГЕРБ използват образователните институции. Според мен това е грубо нарушение на законите на страната. Така не бива, защото утре ние няма да сме в политиката, а институциите ще продължават да съществуват. Трябва да пазим авторитета на тези институции“, категоричен е Мюмюн Исмаил.
 

От „Заедно за силна община“ в Кърджали се обявяват срещу  манипулацията, казват не на угнетяването и не на противопоставянето в обществото.  „Това не е печелившо за никой. Доверието и гласът на хората можем да спечелим галейки душите им. Когато един политик се разхожда сред хората не трябва да всява напрежение, тъкмо обратното –трябва да излъчва спокойствие“.
Мюмюн Исмаил призова избирателите да не се страхуват от когото и да било, когато човек спечели свободата, насъщният става лесно достъпен. „Не трябва да позволим на политиците да ни противопоставят, а те задкулисно да работят за тяхното си благо заедно.
Искам да дам следния пример. Постоянно слушаме анти ДПС изказванията от ГЕРБ, обаче какво се получава, в теми, които са в тяхна полза работят заедно. Когато трябва да се направи нещо хубаво за кърджалийци правят тъкмо обратното“, посочи Мюмюн Исмаил.
„Последните десет години от Кърджали имаше зам.- министри, министри и двама председатели на Народното събрание. Защо не са оказали съдействие на местното самоуправление, за да разрешат проблеми като подобряване на пътната инфраструктура. Например отсечката от входа на града, от Горичката до изхода на Кърджали, която попада в републиканската пътна мрежа“, попита кандидатът за общински съветник.
„От друга страна в други градове работещите кметове оправиха пътища и тротоари, даже междублоковите пространства.  В Кърджали дори и някои централни булеварди не са ремонтирани от Живково време. Състоянието на централната част на областния град е в окаяно състояние. Ние всички сме равноправни български граждани и трябва да милеем за нашата Родина, особено в такива трудни времена. Ако ние бъдем избрани ще направим всичко възможно да въведем справедливост в общинското управление, тъй като справедливостта е основен проблем на човечеството. Англичаните казват – когато се гласува единодушно демек не се мисли достатъчно“.
„Ние ще бъдем градивни, независимо дали сме управляващи или опозиция“, заяви водачът на листата и призова кърджалийци да ги подкрепят с номер 13.

 

 

Илия Илиев е втори в листата с кандидати за общински съветници на „Заедно за силна община“ в Кърджали. Той се кандидатира, защото иска Кърджали да се превърне от изоставащ и запуснат град в модерен и развит. „От няколко мандата сме свидетели на това как Кърджали запада, въпреки големия брой европейски проекти, които се реализират. Причината е липсата на последователност и ясна визия за развитие. Смятам, че общинският съвет е абдикирал от функциите си да бъде близо до хората и да контролира кмета и администрацията. На практика той е превърнат в орган, който узаконява предложенията на кмета. На практика в разпоредителния орган няма реална опозиция. Всеки един общински съветник трябва да е с ясното съзнание, че след като е избран той трябва да защитава интересите на гражданите, независимо от партийната си принадлежност, а сме свидетели на точно обратното. Това трябва да се промени и единственият начин е като в общинския съвет влязат хора, готови да работят за община Кърджали и жителите ѝ“, казва Илиев.

Кандидатът за общински съветник е убеден, че заедно с колегите си от листата на „Заедно за силна община“ могат да променят статуквото и да наложат нов модел на работа в общинския съвет, за да бъдат полезни на кърджалийци.

Илия Илиев е инициатор за изграждането на околовръстен път на Кърджали. Той събра около 5000 подписа от жителите на града с настояване за ускоряване на изграждането му.

„Подписката беше внесена в Министерски съвет, но за съжаление не получихме никакъв отговор. Проблемът не само не е решен, но и продължава да се задълбочава. За съжаление не получихме подкрепа от нито една партия или институция. В момента отново сме на кота нула, защото се оказа, че заради бездействието всички разрешителни и документи са изтекли и процедурата ще трябва да се стартира отново. За да се стигне до тази ситуация вина имат и местна, и централна власт. Всички бягат от темата и говорят за околовръстен път само по време на предизборна кампания. А огромният поток автомобили засяга всички живеещи в града и региона целогодишно. Това носи след себе си не само автомобилен трафик и задръствания, а и мръсен въздух, прах и шум.

Решението е много просто - няма смисъл да се изпълнява наведнъж целият проект. Нужно е само да се изгради мост над язовир „Студен кладенец“, който да се свърже със съществуващия път Кърджали - Хасково през село Мост и с пътя за ГКПП „Маказа“, разказва кандидатът за общински съветник какви са възможностите в борбата с интензивния трафик в Кърджали.

По думите му изграждането на околовръстен път ще реши само част от проблема с трафика в Кърджали.

„Истината е, че през изминалите 3 десетилетия нищо съществено в уличната инфраструктура на Кърджали не се е променило. За сметка на това през този период броят на автомобилите се увеличи многократно. Кърджали се нуждае от нова организация на движение, от разширяването на най-натоварените булеварди, от изграждането на поне още два нови моста над река Арда. Другото, от което градът има нужда е изграждането на паркинги, защото т.нар. „Синя зона“ не само не разреши проблема, а и го задълбочи. На всички централни улици бяха разчертани паркоместа, което допълнително затруднява движението. Друг е въпросът как се изразходват приходите, събирани от „Синята зона“ и дали те отиват за ремонтиране на улици, тротоари и междублокови пространства, каквато идея имаше.

До голяма степен проблемът с трафика в града може да се разреши с организирането на редовен градски транспорт, който да обхване целия град, включително и индустриалните зони. Община Кърджали е в дълг към жителите в това отношение. Автобусите са стари и некомфортни, а има европейски програми, по които може да се кандидатства за закупуване на нови електрически автобуси“, казва още бившият областен управител.

По темата със застрояването и липса на довеждаща инфраструктура Илия Илиев добави: „Ние не сме против частната инициатива и строителството на нови сгради. Проблемът е, че в момента това се случва хаотично и без ясна визия как трябва да изглежда градът. Никой не пита кърджалийци как искат да изглежда квартала им и от какво имат нужда. Стигна се до там жителите на кв. „Байкал“ да се вдигнат на протест, защото общината се опита да промени височината на застрояване. Ние от „Заедно за силна община“ ще държим при всяка промяна на плановете за застрояване да се подлагат не просто на обществено обсъждане, а на квартален референдум“, обещава Илиев.

Кандидатът за общински съветник разясни, че в кварталите на Кърджали инфраструктурата не е ремонтирана от десетилетия. „Тротоари, улици и зелени площи не се поддържат. Ние ще настояваме общинското предприятие за озеленяване и чистота да поеме функциите си и да започне да поддържа не само центъра, а и кварталите.

Ще настояваме всеки квартал в Кърджали да има експерт на общината. Има подобна практика от години, но само за кв. „Боровец“, към който има назначен главен специалист. Общинските служители по квартали трябва да имат офис на място, за да могат жителите да поставят пред тях проблемите си.

По този начин комуникацията между община и граждани ще бъде много по-добра. В момента дори подмяната на счупен варел за отпадъци, например, е изключително сложна и се налага чакане с месеци. Да не говорим за компрометирани тротоари, дупки по улиците и други неуредици, жалбите за които отлежават с години по бюрата на чиновниците в общината. Общинският служител на квартала ще може да ускори придвижването на исканията на хората. Освен това той ще контролира сметосъбирането и почистването на междублокови пространства и улици“, казва още Илиев.

„Ще настояваме кварталите, а и всяко кметство да имат самостоятелен бюджет, парите от който да изразходват за малки належащи ремонти. Ще държим също всеки един квартал или населено място задължително да попада в т. нар. капиталов списък на общината при съставянето на бюджета на община Кърджали. Така поетапно ще могат да се разрешат натрупаните с години проблеми по места“.

И Илия Илиев призова жителите на Кърджали да ги подкрепят и да излязат да гласуват тази неделя 29 октомври за "Заедно за силна община" с номер 13.

 

Споделете новината в социалните мрежи: