Мариян Костадинов: Ще работя младите хора да останат в Габрово, а бизнесът да има възможност да осигурява все повече работни места

Пуснете видеото
Мариян Костадинов: Ще работя младите хора да останат в Габрово, а бизнесът да има възможност да осигурява все повече работни места
Faktor.bg
Мариян Костадинов: Ще работя младите хора да останат в Габрово, а бизнесът да има възможност да осигурява все повече работни места
28.09.2023г.

Ще бъде изключително добре ако в следващия общински съвет на Габрово ГЕРБ не е мнозинство

Имам пределни познания по отношение свободата и работата на една общинска администрация и лично аз смятам, че кметът на населеното място – еднолично, сам може да взема решение само по отношение на самата администрация като работодател. Всички останали решения в общинския съвет – да започнем с бюджета се вземат от самия съвет. Това каза в "оПозиция с Горан Благоев" по Faktor.bg кандидатът за кмет на Габрово Мариян Костадинов от коалиция „Заедно за силна община“.

„Ще бъде изключително добре ако в следващия общински съвет ГЕРБ не е мнозинството, което не се съобразява с абсолютно никой и никое предложение и обструкция. Има възможността след изборите да се работи за града, а не за съответната партия. Изключително важни са хората, които ще попаднат в общинския съвет и много се надявам да се еманципират след изборите, защото са там да работят за града, а не за партиите или техните лидери“, каза Костадинов.

Мариян Костадинов взима решението да се кандидатира за кмет на община Габрово заради големия процент демографски срив, липсата на икономика и работа, които водят до това младите хора да напускат града.

„Габрово върви в омагьосан кръг по простата причина, че няма поминък. Смея да твърдя, че общинската администрация има механизми и лостове, които да привличат тези фирми“, посочва кандидатът за кмет.

Костадинов даде пример, че на 28 км от Габрово е Севлиево, където кметове наред са успели, под някаква форма да привлекат чужди инвеститори (не сегашният). „Днес много от  младите и образовани хора от Габрово, работят в Севлиево, а не в техния град, поради липса на такава“.

Той изрази мнение, че седейки отстрани не вижда как в Габрово би се случила някаква промяна и затова влиза в кметската надпревара.

Структуроопределящи отрасли като текстил, кожарство са безвъзвратно изгубили своята европейска и световна значимост. „Габрово е бил с 89 000 жители, с 30 000 които са били приходящи. Сега общината е под 50 000 – демографският проблем е силно изразен, а катализатор на това е липсата на тази икономика, която за най-голямо наше съжаление е била цветуща и е просперирала“.

Поредица от грешки на прехода според Костадинов са довели до това да е такова състоянието на българския Манчестър.

„Важно е, че през последните 12 години администрацията не направи нищо за да спре този процес. Това е продиктувано най-вероятно от виждането на управляващите, от факторите в ГЕРБ на място, че бизнесът съществува не заради самия град, работните места и децата, които учат в училищата, а благодарение на политиците, които им позволяват да правят това“, добавя кандидатът за кмет на „Заедно за силна община“.

Мариян Костадинов определи това като погрешна позиция и работа от страна на администрацията.

„Законодателството в тази посока съвсем не помага. В България по отношение на местното самоуправление и финансиране на общините зоната на рекет и корупция е „синята зона“ на София (всички ведомства в района на жълтите павета). Почти няма никакво значение какво правиш за твоя град след като бюджетът се определя от една зала с 20 седящи места“, е на мнение той.

„Преди около 10 години голям процент от местните данъци и такси оставаха в местния бюджет и те имаха свободата да се разпореждат с тях законосъобразно. Парадоксът, който подразни хората от зоната на жълтите павета, е община Камено, област Бургас, на територията на която е построен Нефтохим Бургас, но данъците които калкулираше Камено, бяха толкова много, че  можеха да си позволят да газифицират града си със собствени средства.  Няма такъв аналог. По същия начин Севлиево инвестира доста сериозни финанси в газифицирането и дълги години наред цената в града беше минималната, по простата причина, че в цената не се калкулираха инвестиции, които прави всеки един бизнес модел“, дава пример Костадинов.

По думите му има общини, в които единственият поминък за населението е общинската администрация.

Мариян Костадинов даде пример как при наличието на 3 предприятия действащи и днес, които произвеждат полиетиленови тръби за водоснабдяване и търсят работници, с които да ги произвеждат, не са били удачни за габровските улици. „Обществената поръчка за ВИК мрежата на стойност 90 млн. лв. бе поверена на фирми от Пловдив и София, по предписание на Томислав Дончев от ГЕРБ“, казва с възмущение Мариян Костадинов. Той подчерта, че става въпрос за марж от 2 до 5 стотинки, а тръби са внасяни дори от Македония.

„Това на което сме свидетели на територията на община Габрово е липса на всякаква политика, която да стимулира вътрешното производство и бизнес, които на практика осигуряват тези работните места. Респективно, ако няма кой да работи в града, няма как и хората да отглеждат децата си и да ги изпращат на училище тук. Този омагьосан кръг катализира демографския проблем, който е най-големият според мен за града“, изтъква кандидатът за кмет.

На въпрос, защо дългогодишни членове и симпатизанти на ГЕРБ се оттеглят от партията Костадинов заяви: „Идеологията на ПП ГЕРБ изчезна, според мен може би около 2011-2012 г. Смея да твърдя и всички разбираме, че авторитарният начин на управление, както е виден допада на тази част от българското население, която гласува за тях, защото над 30% не е цялостна извадка за мнението на българите“.

Костадинов изтъкна, че от създаването на ПП ГЕРБ е имал досег до Борисов, когато наистина е бил човек, но нещата не са се случили така както е бил създаден политическият проект.  „Със структури, в които влизат хора успели в личния и професионалния си живот, които имат мнение и чиято експертиза трябваше да разруши модела на Тройната коалиция. Едноличното взимане на решения е едно от нещата, които толкова много разочарова хората“ , каза още Мариян Костадинов.

 

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Общинските съветници от „Заедно за силна община“ - Сопот искат временна комисия за проучване на ремонта на ул. „Христо Ботев“
Общинските съветници от „Заедно за силна община“ - Сопот искат временна комисия за проучване на ремонта на ул. „Христо Ботев“
08.07.2024 г.
Те се надяват, че всички членове на Общинския съвет в Сопот ще подкрепят това предложение
Прочетете повече
Цветан Цветанов участва в дискусия „Общинско и регионално развитие. Икономика и сигурност” в Хасково
Цветан Цветанов участва в дискусия „Общинско и регионално развитие. Икономика и сигурност” в Хасково
16.06.2024 г.
Бяха разяснени принципите и инструментите, как гражданите може да контролират местната власт и да участват в нея
Прочетете повече