Горан Благоев: Президентът не обединява, а разделя нацията

Горан Благоев: Президентът не обединява, а разделя нацията
БНР
Горан Благоев: Президентът не обединява, а разделя нацията
30.07.2023г.

Когато говорим за нов национален празник, не значи 3 март да бъде заличен от нашия национален календар. Напротив - той може да си остане като официален празник. Това заяви пред БНР журналистът Горан Благоев, зам.-председател на Републиканци за България.

"Разделението идва от неосведомеността на обществото и от хората, които искат това общество да бъде разделено. Това общество по един или друг начин непрекъснато се разделя от човека, който по Конституция олицетворява единството на нацията. Този човек се нарича Румен Радев", добави мнението си той.

Според него отдавна има историческа необходимост от това националният празник да бъде сменен:

"Друг е въпросът дали политическата класа е дозряла до това нещо и най-вече дали българското общество е достатъчно осведомено и дали българското общество в крайна сметка не робува на клишета от недалечното ни минало. Да, такава политическа необходимост има много отдавна".

По думите му през последните години, още преди Русия да се окаже агресор в Украйна, за 3 март се говореше като за ден на разделението.

Самият Благоев има сериозни критики към начина, по който се предлага промяната на националния празник. Според него решението за него не трябва да се взима от парламента, а трябва да се случи с всенародно допитване и с много сериозна разяснителна кампания. Противопоставянето на една дата с друга не е полезно, отбеляза историкът.

В предаването "Неделя 150" Горан Благоев бе категоричен, че предложението за националния празник трябва много стриктно да се изговори и детайлно да се обсъди, защото може да се създаде много неприятен прецедент и следващото конституционно мнозинство в следващ парламент да ни смени друг празник.

"Големият въпрос е визионерството на българските политици - каква нация, какъв национален нов идеал ние трябва да имаме, за да вървим напред. Всичко е въпрос на политическа култура и възпитание", смята той.

Според него спорът за националния празник измества по-съществени теми.

"Много често елитът седи или със стиснати устни, или се продава. Това е големият проблем", подчерта още журналистът.

"Ние като общност нямаме цел и посока. Притесняваме това, че не виждам център - център, който ни вдъхновява, мотивира и ни засилва по нови траектория към тези хоризонти".

Сътрудничеството успокоява обществото, но въпросът е какви ще са крайните плодове на това сътрудничество, добави от своя страна Горан Благоев. Според него сглобка на всяка цена не е продуктивно. "Но това, което сега се случва, е по-добре от онова, което беше преди да имаме редовно правителство", изказа мнението си той. По думите му сътрудничеството между трите формации е "необходимото зло".

"Ремонтът трябва да продължи, докато в крайна сметка всички онези, за които има някакви съмнения, бъдат поставени на подсъдимата скамейка и си понесат отгворността. В крайна сметка гласоподавателят така е решил", коментира Благоев. Според него политическата култура на лидерите в ПП не е на необходимото ниво. Може би много скоро ще бъдем свидетели как ще си платят за това, прогнозира зам.-председателят на Републиканци за България.

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: Отговорност за несправянето с протеста трябва да се търси от СДВР и от Калин Стоянов
Цветан Цветанов: Отговорност за несправянето с протеста трябва да се търси от СДВР и от Калин Стоянов
БНТ
25.11.2023 г.
Оставката на Калин Стоянов ще бъде на дневен ред през предстоящите седмици
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Борисов не е част от процесите, той е изпълнител на друг сценарий
Цветан Цветанов: Борисов не е част от процесите, той е изпълнител на друг сценарий
Евроком
24.11.2023 г.
Аз се чувствам удовлетворен, че днес не съм в този сценарий
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Политическата спирала в момента е "интересът клати феса"
Цветан Цветанов: Политическата спирала в момента е
Радио "Фокус"
23.11.2023 г.
Интервю за Аудиокаста на "Фокус" "Това е България"  
Прочетете повече