Цветанов: Автентичната десница трябва да има възможност да излъчи разпознаваеми лица за кмет на София

Пуснете видеото
Цветанов: Автентичната десница трябва да има възможност да излъчи разпознаваеми лица за кмет на София
TV1
Цветанов: Автентичната десница трябва да има възможност да излъчи разпознаваеми лица за кмет на София
04.07.2023г.

Противоречията, които излизат около кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София и информацията за неговите роднини - те все пак са били ключови фактори в Държавна сигурност. Това каза председателят на Републиканци за България и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов в „Демокрацията“ по TV1. Той подчерта, че фирмата, с която е успял Терзиев е започнала от една добра основа, продукт на неговите близки и роднини и оттук може да се направи извод дали това е най-добрата кандидатура за демократичната общност, за десницата.

Според Цветанов ако беше направен един предварителен избор, който е възприет в нормалните демократични общества, щеше да има много повече прозрачност в процесите. „Ако имаше двама-трима кандидати още, за да има състезателно начало, тогава може би Терзиев щеше да победи, но и да има вътрешен избор, който да консолидира всички останали опоненти, които имат резерви към неговата кандидатура“.

Цветанов заяви, че ако в началото на Демокрацията са били отворени досиетата на бившата Държавна сигурност, тази тема днес е нямало да се коментира. И припомни, че в качеството си на вътрешен министър заедно с проф. Веселин Вучков(тогава зам.-вътрешен министър) са били подложени на натиск затова, че са предали над 1 млн. информационни единици на Комисията по досиетата.

„Проблемът е, че много от тези досиета бяха прочистени и всъщност никой не успя да разбере каква е истината. В момента говорим, 30 години по-късно за нещо, което не можем да прочетем и затворим“.

Цветан Цветанов заяви, че Йорданка Фандъкова като директор на 73 училище е създала един добър модел и Втора немска гимназия се ползва с добър рейтинг. Относно факта за последния и мандат като кмет той определи, че е по коректно да се говори не за модела „Фандъкова“, а за модела „Борисов“. Както и че е доста интересен фактът, че ПП-ДБ искат да разбият този модел на управление в София, а дадоха възможност именно на Борисов да лидира процесите за създаването на правителството „Денков-Габриел“.

Цветанов припомни, че отговорността за решенията, които се взимат от докладите на кмета, които внася в Общинския съвет е на самия съвет. „Ако погледнем каква е палитрата на партии представени в СОС, ще видим много интересни конфигурации. Всички, които искат да променят статуквото и модела на ГЕРБ са участвали в крепенето на това мнозинство и политиките, които са се реализирали било то от леви или десни. Трябва да има повече прозрачност в подбора на номинираните за кмет. Смятам, че именно това ще доведе до по-висока избирателна активност и ще може да консолидира много от демократичните хора и ще ги мотивира да отидат да гласуват“. И добави, че не смята, че Фандъкова е замесена в някакъв корупционен скандал или е отклонила някъде средства, или е натискала някакъв бизнес.

„Трябва да се говори за цялостното управление и механизма за контролните функции на общинския съвет и това, което трябва да се прави, за да се контролира една власт, както в момента Изпълнителната власт трябва да се контролира от парламента“, каза Цветанов и допълни, че не трябва да забравяме, че сме парламентарна република, а не да има еднолично управление, което наблюдавахме през последните две години с много дълъг мандат на служебния кабинет.

Цветан Цветанов подчерта, че трябва да има възможност за разпознаваеми лица, които да бъдат излъчени от автентичната десница и да се направи действително един състезателен начин на подбор.

По темата с непрестанната конфронтация на водещите политически сили Цветанов заяви: „Тези конфликти под някаква форма консолидират твърди ядра на съответните партии, които съставят това правителство, защото те трябва да обяснят, комуникирайки с техните избиратели, защо са го направили това правителство. Проблемът е, че това парламентарно мнозинство няма капацитета да извърши конституционни реформи. Смятам, че трябваше да се фокусира правителството и парламентарното мнозинство по основните теми и дневния ред на обществото, а именно Плана за възстановяване и устойчивост, мерките и законодателните промени. Те могат да дадат много енергия и добавена стойност на правителството за постигането на определени цели, които залагаха още в предизборната кампания и разговорите, които се водеха за съставянето  на сегашното правителство“.

Цветанов подчерта, че ако парите от Европа не дойдат пропагандата ще бъде още по-силна и ще излиза Костадинов да обяснява, че даваме пари на ЕС като си плащаме годишната вноска, а вместо да получим в пъти повече имаме две нулеви години.

По думите на Цветан Цветанов се прави законодателство, което повече е конюнктурно, но не и устойчиво, с по-дългосрочен хоризонт и даде пример с ветото наложено от президента Радев за изваждането на Следствието от прокуратурата.

Той даде пример и с дебата, който се води за Специалните служби.

„Ние чуваме, че има законодателен пакет, който е внесен от ПП-ДБ, запознал съм се с него, там се предлага не изборът да става на председателите на българския парламент, а да бъде само изслушването във вътрешната комисия, а назначаването да става от Министерски съвет по предложение на министър-председателя“, каза още Цветанов.

 

 

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: ДПС стои твърдо зад номинацията на Росен Желязков и състава на кабинет
Цветан Цветанов: ДПС стои твърдо зад номинацията на Росен Желязков и състава на кабинет
TV1
01.07.2024 г.
Не може Томислав Дончев да отговаря за нещо, в което се е провалил
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Евелин Банев-Брендо почти не беше известен в България
Цветан Цветанов: Евелин Банев-Брендо почти не беше известен в България
NOVANEWS
29.06.2024 г.
Цялата си дейност той извършваше извън пределите на страната
Прочетете повече
Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Борисов пред OFFNews
Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Борисов пред OFFNews
OFFnews.bg
29.06.2024 г.
От 2013 г. Борисов е под наблюдение на вътрешни сили и в момента е много притеснен, че дела от миналото може да се подновят
Прочетете повече