Война между различни кланове: Смъртта на Ангел Христов показа, че службите са в будна кома?

Пуснете видеото
Война между различни кланове: Смъртта на Ангел Христов показа, че службите са в будна кома?
BG on AIR
Война между различни кланове: Смъртта на Ангел Христов показа, че службите са в будна кома?
13.06.2023г.

ВСС реши да освободи главния прокурор Иван Гешев след серия разкрития от обвинител номер едно.

"За всяко нещо си има тайминг, може да кажеш големи истини, но ако си изпуснал правилния момент, се поставя под въпрос всичко, което казваш. Гешев имаше достатъчно време, за да каже неща, които да имат тежест и възприятие в обществото, а не да остава впечатлението за разчистване на сметки между заинтересовани кланове, които са развалили играта помежду си и сега си мерят мускулите", заяви дипломатът и експерт по национална сигурност Иван Анчев в студиото на "Денят ON AIR"

Той уточни, че не е случайно размразяването на разследвания, последното от които за газопровода "Турски поток".

"Ние понастоящем сме мълчаливи наблюдатели на разчистване на сметки, което е в тотална вреда на българското общество. Политическото влияние във ВСС не трябва да бъде рушащо имиджа и доверието в институцията. Войната не е само между клановете, тя се пренася в обществото", добави Анчев.

Според експерта по национална сигурност партия "Възраждане" е трябвало да бъде забранена още преди година.

"Виждаме шпицкомандите на "Възраждане", които шестват по улиците на София, прекъснаха филм със съдържание, което не им харесва. Видяхме да рисуват пречупени кръстове, да пишат на немски надписи срещу евреи, на бизнеси, които не им харесват. Ако имахме прокуратура, която да не се занимава със себе си, преди година още трябваше да се самосезира по отношение на това, което правят "Възраждане", и да ги забрани като "Златна зора" в Гърция. Това е пътят към изграждане на демократично общество", заяви гостът.

Пред Bulgaria ON AIR Иван Анчев оприличи ситуацията на "врящо гърне, в което всеки, който бръкне, рискува да бъде изгорен". Той коментира и ситуацията в службите за сигурност.

"Смъртта на Ангел Христов показва, че нашите служби са в будна кома, знам какви професионалисти работят в тези служби, те са в абсолютна парализа, не знаят накъде да тръгнат, с кого да играят - този, който днес е силният, може утре да бъде низвергнат", анализира експертът по национална сигурност.

Анчев е убеден, че истинската деполитизация на службите ще ги изведе от будната кома, защото "за съжаление, в днешно време всеки знае кой на кого е човек".

Споделете новината в социалните мрежи: