Цветан Цветанов: ГЕРБ има интерес да създаде интрига между „Продължаваме промяната“ и ДБ

Пуснете видеото
Цветан Цветанов: ГЕРБ има интерес да създаде интрига между „Продължаваме промяната“ и ДБ
BG on AIR
Цветан Цветанов: ГЕРБ има интерес да създаде интрига между „Продължаваме промяната“ и ДБ
06.01.2023г.

Инструментът служебно правителство трябва да бъде премахнат от българската Конституция

Това, което наблюдаваме в парламента, е поредното разочарование за българския избирател и за българските граждани, които очакват реални решения, които да бъдат с политически отзвук. Парламентът е място, в което се водят политически дебати по важните политики, които трябва да реализираме. Днес, когато беше предложена декларацията за гласуване, нямаше никакъв дебат. Това заяви председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в „Денят ON AIR”.

„Не е имало дебат нито от страна на вносителите, нито от страна на тези, които биха могли да направят политическо говорене“, подчерта Цветанов.

„Продължаваме промяната“ и ДБ правят общо 73 гласа. Гласуващите в подкрепа на декларациите бяха 63-ма. Това означава, че има нещо, което се случва в целия политически спектър на парламентарно представените сили. От няколко дни се говори, че всички гледат с надежда за трети мандат“, каза председателят на „Републиканци за България“ пред Bulgaria ON AIR.

Според него никой не извежда основните приоритети, свързани с това какво страната ни може да получи и какво губи от политическата невъзможност да се води смислен политически дебат.

„Ако сега бъдат проведени бързи парламентарни предсрочни избори, може би конфигурацията на следващия парламент ще бъде такава, каквато имаме днес. Вторият извод е, че се отлага, за да може под някаква форма да се формира някакъв кабинет, който да изпълни основни приоритети, заложени в Плана за възстановяване и Шенген“, посочи той.

По думите му редовното правителство с кратък мандат - на Кирил Петков и Асен Василев, е изпълнявало ангажиментите си, а „Газпром“ едностранно е прекратило доставянето на газ за България.

„Странно е поведението на служебното правителство и представители от него, които казват, че България може би ще бъде осъдена. Това в един арбитраж и изказванията от представители на българските власти, ще бъде взето предвид, но не в интерес на България, а ще бъде в неин ущърб“, изтъкна Цветанов.

Той заяви, че има неглижиране на парламентаризма.

„Днес нямаме никакъв парламентарен контрол по важните теми на българското общество. Парламентът обслужва президента Радев, затова той се възползва максимално. Чувства се комфортно, защото участва в Съвета на лидерите на ЕС, прави тези срещи с президента на Турция. Но не трябва да бъде прехвърлено всичко на президента. За пореден път, в рамките на тези две години, се вижда, че инструментът служебно правителство трябва да бъде премахнат от българската Конституция“, заяви той.

ГЕРБ има интерес да създаде интрига между „Продължаваме промяната“ и ДБ, защото, ако ДБ вземе мандат, ГЕРБ може да направи нестандартен ход - да подкрепят правителство, без да участват в него, обобщи Цветанов.

 

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов участва в дискусия „Общинско и регионално развитие. Икономика и сигурност” в Хасково
Цветан Цветанов участва в дискусия „Общинско и регионално развитие. Икономика и сигурност” в Хасково
16.06.2024 г.
Бяха разяснени принципите и инструментите, как гражданите може да контролират местната власт и да участват в нея
Прочетете повече
ПП „Републиканци за България“ проведе регионална среща в София
ПП „Републиканци за България“ проведе регионална среща в София
18.05.2024 г.
Само с последователност в действията могат да бъдат привлечени гласоподавателите
Прочетете повече