Цветанов: В невъзможност сме да се състави стабилно правителство

Пуснете видеото
Цветанов: В невъзможност сме да се състави стабилно правителство
BG on AIR
Цветанов: В невъзможност сме да се състави стабилно правителство
02.10.2022г.

Червените линии между партиите вече са зидове

В невъзможност сме да се състави стабилно правителство. По-стойностното е, в този период, докато се проведат новите предсрочни парламентарни избори, политиците да намерят някаква възможност да си говорят по национални приоритети и да знаем кое е безспорно и всички трябва да го подкрепят.

Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в коментар на първите изборни резултати за нов парламент в студиото на „Големият ЗАлог“ по BGonAIR.

Той даде примери с Плана за възстановяване и устойчивост и с Бюджета за 2023 г.

 „Ако се приеме, че през последните няколко парламента всичко става с наддаване и когато знаеш, че предстоят нови избори всеки започва да го прави популистки. Фискалната дисциплина обаче трябва да бъде много ясна. Важно е да има устойчивост и прогнозируемост за данъчна политика и за инвестициите, които се правят“, заяви Цветанов.

За голямо съжаление и България, и евроатлантическото мнозинство се използват повече като клише, без съдържание.

„Ако погледнем какви са действията, се вижда, че всички го използват в един предизборен дебат, но никой не дава решение на водещите теми. Когато говорим за евроатлантическо мнозинство и че сме част от силна и обединена Европа, никой в кампанията не говореше за това, което може да получи страната ни“.

Цветанов посочи Плана за възстановяване и устойчивост и припомни, че декември месец страната ни трябва да получи 1млрд. и половина, но това е правно обвързано.

„С всеки избор през последните две години избирателната активност намалява, което означава, че от 6 600 000 души, парламентът се представлява от 1/3 от българските избиратели, което прави невъзможно да има реформаторски дух“.

Цветанов изтъкна, че голям проблем в момента ще бъде това, че всички говорят за законодателни промени, но знаем, че трябва да има квалифицирано мнозинство за избор на ВСС, за инспекторат и то става невъзможно.

Няма ли коалиционно споразумение на по-широк формат от партии и да се постигне един сумарен резултат от 1 200 000 – 1 300 000 гласове, тогава може да говорим за реформаторско мнозинство. 

Трябва да се отчете за последните два избора, че се направиха опити да се ограничат контролираният и корпоративният вот, чрез машинното гласуване.

Цветанов изтъкна, че България губи водаческите си позиции в сфери като IT-технологиите и даде за пример облака, който се направи за Microsoft и за Google и не е над България, а над Гърция. Въпреки че България е била много по-напред в сектора и е имало възможност да бъде представено като ноу хау. „Пропусната възможност“.

Също така той даде пример с „Триморието“ и другите предизвикателства в Европа, в които другите държави са активни, а България седи малко встрани и не се възползваме.

В момента се увеличава осигурителният праг, а се стимулират най-ниските пенсии. Защото всяка от политическите партии се стреми точно към най-ниските социални слоеве и виждат този електорат като най-подкрепящ. Ще видим сигурно висока избирателна активност в малките населени места, а трябва да се обърнем към тези, които дават възможност да се формира БВП на страната и да имаме възможност да вдигнем избирателната активност към хората, които виждат перспектива и успех в България.

Цветанов прогнозира, че ГЕРБ ще изпадне в ситуацията от миналия април –  първа политическа сила, но в изолация.

„Цялата кампания беше насочена към това да се консолидират твърдите ядра, а не да се разширява периферията“, коментира той. Според него партиите, за които ще стане ясно, че увеличават подкрепата си са „Възраждане“ и ДПС. „Възраждане“ обаче са достигнали своя пик, защото това не може да бъде алтернатива на управление в една европейска страна.

„В голямата си част българските гласоподаватели не излязоха да гласуват, защото очакват, че ще има следващи избори“, каза още Цветан Цветанов.

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: Отговорност за несправянето с протеста трябва да се търси от СДВР и от Калин Стоянов
Цветан Цветанов: Отговорност за несправянето с протеста трябва да се търси от СДВР и от Калин Стоянов
БНТ
25.11.2023 г.
Оставката на Калин Стоянов ще бъде на дневен ред през предстоящите седмици
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Борисов не е част от процесите, той е изпълнител на друг сценарий
Цветан Цветанов: Борисов не е част от процесите, той е изпълнител на друг сценарий
Евроком
24.11.2023 г.
Аз се чувствам удовлетворен, че днес не съм в този сценарий
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Политическата спирала в момента е "интересът клати феса"
Цветан Цветанов: Политическата спирала в момента е
Радио "Фокус"
23.11.2023 г.
Интервю за Аудиокаста на "Фокус" "Това е България"  
Прочетете повече