Христо Казанджиев: България показа, че може и без руските доставки на газ

Пуснете видеото
Христо Казанджиев: България показа, че може и без руските доставки на газ
TV1 и ТV+
Христо Казанджиев: България показа, че може и без руските доставки на газ
13.05.2022г.

България показа, че може и без руските доставки на газ, разбира се проблемът с цените излиза на преден план, но той не е толкова важен, колкото осигуряването на алтернативни енергийни доставки. Това каза енергийният експерт Христо Казанджиев в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV+ и TV1.

Според него по-важното е, че в момента се водят преговори и има политическа воля както в САЩ, така и в България за сключване на дългосрочен договор за доставки, който ще гарантира една устойчива и предвидима среда в икономиката. Цената на природния газ, която ще бъде договорена с тези доставки, ще е под нивото на цената на руския природен газ.

„Булгаргаз“ трябва да мобилизира своя преговорен потенциал и да търси доставчици на природен газ от Египет, Катар, Дубай или където и да е, но най-вече от Средиземноморския басейн. Необходимо е да се осигурят дългосрочни договори и възможности за физически доставки на този природен газ до България“, заяви енергийният експерт.

Христо Казанджиев каза, че има няколко варианта за ре газифициране на втечнения природен газ, но не знае кой ще предпочете „Булгаргаз“.  Основният терминал, който ще се използва за доставки на втечнен природен газ според него е Ревитуса.

Той изрази надежда да има договореност и с Турция, но подчерта, че там нещата са малко по-комплицирани. „Там тепърва ще се започват преговори за сключване на споразумение за междусистемна газова свързаност. Неофициално се знае, че Турция и Русия имат двустранно споразумение за възпрепятстване на доставките на природен газ за България от други източници освен Русия, така че трябват доста усилия за преодоляване на тези спънки“, категоричен е той.

Христо Казанджиев напомни, че не трябва да забравяме как Русия едностранно прекрати доставките на природен газ за България през 2009 г., в рамките на 3 месеца, внушавайки че това го прави Украйна.

Относно азерския газ от Български енергиен и минен форум разглеждат възможности за по-големи доставки за България от онова, за което има сключен договор. „Страната ни има сключен договор за доставка на 1 млрд. куб. м газ, който ще започне да се изпълнява от средата на тази година, надявайки се, че междусистемната газова връзка Стара Загора-Комотини ще бъде готова. Същото количество е договорено за доставки и в Гърция, в Ревитуса срещу отстъпването на нейния дял от азерския газ, в натурално изражение, за ползване в България, което прави автоматично 2 млрд. куб. м или това е една суапова сделка. Важно е газовата връзка Стара Загора-Комотини да заработи“, подчерта експертът.

Христо Казанджиев изрази надежда, с активното съдействие на ЕС и САЩ да бъдат предоставени на България и допълнителни количества природен газ, които да бъдат освободени от предоставяне в Италия. 

На въпрос осигурен ли е природен газ за есента и зимата Казанджиев отговори, че: „Ако всички изговорени възможности бъдат реализирани в сроковете, които бяха обявени, а енергийният министър заяви, че  няма никакви проблеми връзката Стара Загора-Комотини да бъде въведена в експлоатация, България ще осигури отоплението през зимния период на българските потребители на природен газ.

По отношение на бизнеса трябва да се подходи малко по-различно, отколкото по отношението на топлофикациите, които са обществена услуга.

В същото време големите потребители на природен газ трябва да започнат да търсят възможности за осигуряване на алтернативни доставки на природен газ от търговци от други страни, а не да разчитат изцяло на държавата. Идеята е големите потребители да се обединят в клъстери, които от името на големите потребители да сключват договори за доставка“, каза той.

Казанджиев припомни, че „Турски поток“ е една колосална измама.

По думите на енергийния експерт, след като България е обявена за неприятелска държава от страна на Русия и над нея се налагат рестриктивни мерки, трябва да се приложи принципът на реципрочност.

Христо Казанджиев даде примери по какъв начин може да се противодейства на действията на „Газпром“.

„България да уведоми страните, които ползват природен газ собственост на „Газпром, че повече  няма да бъде транзитиран и който иска да получава газ от Русия да сключи договори за прехвърляне на газ от точката на българо-турската граница. Втората възможност е, че България ще може да сключва по-лесно суапови сделки с Турция. Също така да се ограничи възможността на „Газпром“ за пряк достъп до потребителите и търговците на природен газ на територията на ЕС“.

 

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: Резултатът на „Величие“ го отдавам на протестния вот
Цветан Цветанов: Резултатът на „Величие“ го отдавам на протестния вот
Евроком
13.06.2024 г.
Политиците трябва да помислят малко повече за тези неща, които интересуват хоратa
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Консумираме отвращение към политиците
Цветан Цветанов: Консумираме отвращение към политиците
07.06.2024 г.
Никой не видя хоризонт какво ще се случва с държавата след изборите в неделя
Прочетете повече