Христо Казанджиев: Има много мерки, които могат да се предприемат за сдържане на цените на електроенергията

Пуснете видеото
Христо Казанджиев: Има много мерки, които могат да се предприемат за сдържане на цените на електроенергията
TV1 и ТV+
Христо Казанджиев: Има много мерки, които могат да се предприемат за сдържане на цените на електроенергията
17.12.2021г.

Не могат да се приемат решения, които нарушават фундаментални принципи в държавността

За съжаление трансформирането на функциите на Народното събрание от законодателен в изпълнителен орган започна още от момента, в който на власт дойде ГЕРБ. И идвайки на власт те промениха много съществено Закона за енергетиката и вмениха в него чисто административни функции на Народното събрание, в частност по отношение и на енергийната стратегията. Това каза енергийният експерт на Републиканци за България Христо Казанджиев в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV+ и по ТV1. 

„Постепенно Народното събрание започна да взема решения от оперативен характер. Тази практика се наложи с оглед развитие на принципа на колективната безотговорност. В много голяма степен Народното събрание започна да разпростира политически чадър върху изпълнителната власт“, заяви енергийният експерт.

Според него налагането на този принцип е неправомерен. „Не може да има колективна безотговорност, защото именно всяка една личност в него е отговорна“.

Христо Казанджиев определи налагането на Мораториум върху цената на електроенергията в два поредни дни в Народното събрание като: „Преоблякъл се Илия пак в тия“.

Той подчерта, че Българският енергиен и минен форум разработва енергийна  доктрина, която би могла да бъде в условията на бъдеща стратегия.

„Странно е, че хора които достатъчно ясно разбират проблематиката подкрепят едно палиативно решение, което в крайна сметка ще създаде огромни проблеми и ще се плаща много сериозна цена за  реализацията му“.

Енергийният експерт попита кой ще понесе последствията от това решение.

„Абсурдно е да се замразяват цени при положение, че в целия околен свят – в регионален план цените се повишават.  Не могат да се приемат решения, които нарушават фундаментални принципи в държавността.

Народното събрание може да препоръча на КЕВР, може да намери някаква форма, но не може да приема и да налага оперативни мерки, пренебрегвайки функциите на комисията независимо, че е за кратък период от време. Всички експерти определят Мораториума като огромна грешка на управляващите и трябва да се поздрави г-н Рамадан Аталай за позицията, която изрази за намаляване на ДДС, акциз и др.“, каза Казанджиев.

По думите му има много мерки, които могат да се предприемат за сдържане на цените на електроенергията. „Вместо да се предприемат разумни мерки, нещо което беше препоръчано от ЕК, те отидоха на вариант, който могат  да последват санкции именно от тях“.

„Причината за ограничените доставки на азербайджанския природен газ е грешка на българското планиране – на доставчика на природен газ от Азербайджан. Няма как физически този природен газ да бъде доставен освен чрез суапови сделки, като третата страна в тези сделки е „Газпром“. Големият проблем е физическата доставка на този природен газ“, припомни още енергийният експерт.

 

 

Споделете новината в социалните мрежи: