Цветан Цветанов: Няма хоризонт за бъдещето на МВР

Цветан Цветанов: Няма хоризонт за бъдещето на МВР
BG on AIR
Цветан Цветанов: Няма хоризонт за бъдещето на МВР
07.12.2021г.

Новото правителство е пред тежка дилема - политическото ухажване свърши. Пристъпва се към ниво - поемане на политическа отговорност за взетите решения.

Президентът Радев носи цялата отговорност по назначаването на служебния кабинет и това е разписано в Конституцията на РБ. Оттук нататък сме в една друга процедура с избор на нов състав и структура на Министерския съвет от Народното събрание и парламентарният контрол трябва да решава тези проблеми. За мен е важно, че се направиха опити да бъдат неутрализирани контролираният и купения вот по време на изборите и да им се противодейства. Нямаше чак толкова много сигнали в изборния ден. Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов и бивш вътрешен министър в предаването „Денят ON AIR” в ефира на BGonAIR.

На въпрос добре ли е Бойко Рашков да оглавява МВР Цветанов заяви: „Смятам, че може да се търсят по-разумни предложения, за да може да не се товари бъдещият кабинет с тези негативи, които натрупа служебният кабинет. След избора на новото правителство този процес на политическо ухажване, който има между четирите партии преминава в друга фаза на носене на отговорност.   

Бойко Рашков имаше персонална отговорност за провеждането на изборния процес и да бъдат  неутрализирани контролираният и купеният вот. Това, което е в системата на МВР е, че няма  никакъв хоризонт за бъдещето. Това, което смятам, че ще има като последствия от тази тежка политическа и икономическа и всякаква възможна криза, която е обхванала цялото общество, криминогенният фактор ще се засилва и тук има пропуснато време, за да може да се идентифицират и да се локализират всички тези подрастващи и действащи престъпни организации“.

„Липсва абсолютно всякаква срочна политика или цели, които да са поставени - краткосрочни и дългосрочни, които трябваше да бъдат дискутирани - не бяха чути такива. Трябва да се търси възможност за трансформация в работата на МВР. Трябва да се възползваме от тази дигитализацията по охрана на външна граница, не чухме нищо за вътрешния криминогенен фактор, който в момента ще нараства. Липсват всякакви съвместни операции с партньорски служби, това което го наблюдавахме в предишен период от време“, даде за пример Цветанов.

Ревизията е желание и намерение и не би могла да се случи във формата, която се очаква.

По думите му много е важен информационният поток, който е влизал в службите и каква е била поставяната цедка. „Ако този информационен поток е бил ограничен и е бил слаган в КД или към деловодство това означава, че в момента няма как да се възстанови това, което е било в реалност“.

„Важно е да се даде отговор защо през последните години никой от специалните служби и от структурите за сигурност не говореше за зависимостта, която страната ни увеличава с изграждането на „Турски поток“ – един корупционен проект, който до ден днешен никой не знае къде е пътната карта, представете си  каква е системата за сигурност ако не е успяла да я провери или да я има като наличност“, каза Цветанов.

„Ако погледнем обещанията преди изборите – Кирил Петков вече говори много по-обрано за главния прокурор. Когато вече трябва да носиш отговорност виждаш, че това което си говорил няма как да се случи – за смяната на главния прокурор.  За първи път ще имаме правителство с партия мандатоносител с около 650 000 гласа, което е много малко, за да може да имаш тази тежест в реформите, които заявяваш“, подчерта Цветан Цветанов.

„Никой не говореше в предизборната кампания и в предварителните разговори, че осигурителният праг ще бъде 3450 лв., никой не говореше за съкращаване на 35 000 от администрацията на България. Тя трябва да бъде съкратена, но да си готов с алтернативните решения от т.нар. електронно управление. Трябва да имаме електронно управление като в развитите демократични държави“, категоричен е председателят на Републиканци за България.

Цветанов каза още, че нищо не е говорено по време на преговорите от партиите, които ще съставят бъдещото правителство за външнополитическия план на България. „Не говорят за ситуацията в Украйна, нищо не се говори за Западните Балкани“.

По думите му след този кабинет ще се говори за бъдещ кабинет на знаещите и можещите.

Според Цветан Цветанов най-подготвен ще бъде Стефан Янев от бъдещите министри. Той  изрази надежда да се запази евро-атлантическият тон и отношенията ни с НАТО.

 

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: Резултатът на „Величие“ го отдавам на протестния вот
Цветан Цветанов: Резултатът на „Величие“ го отдавам на протестния вот
Евроком
13.06.2024 г.
Политиците трябва да помислят малко повече за тези неща, които интересуват хоратa
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Консумираме отвращение към политиците
Цветан Цветанов: Консумираме отвращение към политиците
07.06.2024 г.
Никой не видя хоризонт какво ще се случва с държавата след изборите в неделя
Прочетете повече