Цветан Цветанов: Няма лек за правораздавателната ни система

Цветан Цветанов: Няма лек за правораздавателната ни система
Euronews Bulgaria
Цветан Цветанов: Няма лек за правораздавателната ни система
16.03.2024г.

Смятам, че ще има правителство, въпреки нажежаването на политическата обстановка. Преди европейските избори политическите формации смятат, че е по-добре да няма предсрочен парламентарен вот. Сега е моментът всеки да поставя своите условия и да извива ръцете на другия, за да може това правителство да съществува. За мен по-същественият проблем е не дали ще има правителство или не, а че  недоверието и неодобрението в българския парламент е над 80 %, както и че само 15 % е доверието за правителството. Това означава, че имаме едно правителство и парламент, които нямат обществена подкрепа, въпреки че политическите партии и анализатори казват, че няма алтернатива и трябва да се продължи по този път, който е поет. Това заяви в предаването „Добро утро, Европа“ Цветан Цветанов, лидер на Републиканци за България и бивш вътрешен министър.

Цветанов прогнозира, че предстоящото правителство ще бъде сформирано със задоволяване на съответни интереси и възможни компромиси на всички политически формации, които са. „Ще има парламентарно мнозинство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и ще се търси конституционно мнозинство, там където е необходимо за регулаторите, за да могат да се подменят, защото са с изтекъл срок доста дълго време“, добави Цветанов. 

Той изрази мнение, че „Продължаваме промяната“ към този момент едва ли ще подходят към коалиция, а че ще се държат дистанцирано.

„Най-нелогичното за мен е, че никой не говореше в тези преговори за съставяне на правителство за политиките, които трябва да се правят – законодателство, мерки и изпълнителна власт“. Цветанов напомни, че България в момента има 4 наказателни процедури и никой не говори за тях.

„Когато говорим за сигурност – онлайн съдържанието във всички държави в ЕС трябва да транспонират директивата на ЕС и в рамките на 1 час от орган на държава членка от съюза трябва да се свали това съдържание, което е с терористичен оттенък. Никой не прави разлика между това което ЕК ни наложи като процедура, с писмо от приетата от миналата година промяна в НК, която е за ксенофобията и расизма. Ние не сме изпълнили със съдържание тази директива и сега отново трябва да се гласува в българския парламент, при положение, че е гласувана само преди няколко месеца. Срещу страната ни  започна наказателна  процедура затова, че сме лишили от възможност на адвокатска защита, в най-началния етап на производството, свързано с европейската заповед. Това са нещата на които първо трябва да има цялостен анализ и да се видят какви са приоритетите за законодателството, за да може да се чертае един хубав хоризонт за страната ни“, каза Цветанов.

По думите му декември месец 2023 г. е бил приет Пактът за миграцията и убежището на съвета и ЕП и никой не говори за него и петте основни акцента залегнали в него.

Цветанов попита: „Имаме ли заседание на Съвета за сигурност към Министерски съвет, на което трябва да бъдат поканени и водещите комисии, които са в парламента, за да могат да направят план за действие. Защото от това което се обявява от МВР в публичното пространство нямаме миграционен поток, същевременно има два инцидента в София, които провокираха политически формации и агитки, които да търсят някакъв политически дивидент от създалата се ситуация.

След създалия се конфликт това не трябва да е законодателна инициатива, а административна и организационна мярка за щатното разписание на МВР под юрисдикцията на министъра. Той трябва да издаде заповед за тази трансформация на резерва, който имат в момента“.

Попитан каква е оценката му за работата на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов Цветанов каза, че според него не покрива очакванията и изискванията за това, което имаме днес като ситуации. „Един министър на вътрешните работи трябва да има повече аналитичност, когато излиза и говори в пленарна зала. Когато излизаш и казваш, че миграционният поток е намалял, трябва да дадеш пример как той се е увеличава в ЕС. В момента Средиземноморският път е много по приоритетен за миграционни поток, отколкото Балканския път“.

Председателят на Републиканци за България добави, че е недопустимо за последните 9 месеца в София камери за видео наблюдение да нямат поддръжка и експлоатацията и 400 от общо около 3800 да не работят. „Това означава, че не сме в състояние да подпомогнем полицейските и оперативни действия. Няма политическа визия за хоризонти, които да се чертаят“.

Цветанов засегна и темата с енергетиката. „От 2020 година се говори за Национална енергийна стратегия, но такава все още не е налична“.

„Няма лек за правораздавателната ни система. Всичко толкова се е сраснало, че няма как да се избяга от всички тези зависимости“, направи коментар Цветан Цветанов.

Цялото интервю с Цветан Цветанов може да гледате тук.

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: Безпринципните договорки ще продължат и след изборите
Цветан Цветанов: Безпринципните договорки ще продължат и след изборите
Евроком
18.04.2024 г.
Виждаме какъв е зарядът и обещанията, които се дават преди провеждането на избори и какво се случва след като преминат
Прочетете повече
Цветан Цветанов: На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша
Цветан Цветанов: На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша
Actualno.com
17.04.2024 г.
Коментар на бившия вътрешен министър, лидер на Републиканци за България
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Развръзката в МВР е изключително тревожна
Цветан Цветанов: Развръзката в МВР е изключително тревожна
Евроком
16.04.2024 г.
Схеми, контрабанда, компромати и безкраен цикъл от избори
Прочетете повече