Цветан Цветанов за "сглобката": Знаят си мръсотиите, затова са заедно

Пуснете видеото
Цветан Цветанов за
Actualno.com
Цветан Цветанов за "сглобката": Знаят си мръсотиите, затова са заедно
30.01.2024г.


Не може да се прави аналогия между двата случая- „Апартаментгейт“ и „Чаталджагейт“. При мен ставаше въпрос за замяна 200 квадрата за 239 квадрата. Тази разлика от 39 квадрата с кредит от 100 хил. лв., от което излиза, че цената е около 1300 лева на квадрат. Тогава в „Апартаментгейт“ бяха замесени Филип Гунев, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и други известни лица", припомни Цветанов в Студио Actualno и допълни, че неговото действие след избухването на скандала е да напусне парламента и ръководните позиции в партията, „за да може да се направи обективна проверка“.

„Видя се, че няма нищо, но както се казва - чашата вече беше изпита. А сега никой не смее да коментира тази тема, особено по националните медии, което означава, че има нещо задкулисно, но може би времето ще покаже дали това е така“, добави лидерът на Републиканци за България.

В коментар за сегашния скандал „Чаталджагейт“ Цветанов отбеляза колко премерени са изказванията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Миналата седмица той застана зад Василев и Лорер с думите, че ги е попитал за случая и те са го уверили, че „абсолютно нищо няма, което да ме притеснява“. Позицията му дойде малко след тази на Делян Пеевски, който също подкрепи Василев, като дори каза, че финансовият министър е жертва в този казус.
„Хем съжалява, че съм напуснал ГЕРБ, хем казва: „Аз имам доверие на Асен Василев и Кирил Петков. Всеки един от тях знае нелицеприятни неща за другия и има интерес да бъде в тази „сглобка“, защото в края на краищата има едни милиарди, които трябва да се разпределят“, заяви Цветанов.

Според него едно евентуално следващо правителство с различни лица ще разобличи много корупционни схеми на кабинета „Денков – Габриел“.

По думите му това, което е най-тревожното за България, е фактът, че властта влиза от скандал в скандал. „Единият по някакъв начин се потопява, но излиза новият, който покрива първия и така нататък“, заяви Цветан Цветанов.

По думите му Борисов е в ситуация, в която иска времето да работи за него и да бъде припознат за добър политически партньор. Той напомни, че по време на предизборната кампания за последния парламентарен вот ПП-ДБ са излезли заедно на политическата сцена с риторика срещу ГЕРБ и ДПС.

„В един момент обаче всичко замря, когато седнаха на масата и започнаха да разпределят определени позиции и назначения. В момента се очертава и един сериозен бюджет за 2024 година. Тук идва въпросът защо никой не говори за политики? Защо никой не концентрира вниманието си върху това, което може да обедини нацията - икономика, декарбонизация, за трансформацията, която трябва да бъде направена"“, попита Цветанов.
„Отдава се прекалено голямо значение на това, което президентът Румен Радев по всяка вероятност ще направи“, коментира слуховете, че държавният глава ще прави партия.  „Искам да направя паралел с Георги Първанов, който беше силният президент, използващ капацитета на много силни политици тогава. С проекта АБВ, неговата партия, нищо не се случи. Това ще се случи и с евентуалните намерения на Радев“, прогнозира той и допълни: „В демократичния свят винаги има управляващи и опозиция, а когато се стигне до ситуация, в която те са едно - мястото на опозицията се заема от друг политически проект. Дали ще бъде Румен Радев или някой друг - няма значение“.

Цветанов коментира и скандалите между Радев и санкционирания по „Магнитски“ депутат от ДПС Делян Пеевски. Според него този конфликт рефлектира само върху едно - хората да си мислят, че всички са маскари. „Хората ще загубят доверие в институциите“, заключи Цветанов. Той повдигна въпроса как ще бъдат проведени изборите за европейски парламент. „Видяхме проблемите, които възникнаха на първия тур на местния вот - рекорден брой невалидни бюлетини. Това означава, че отново може да има възможност за манипулации. Аз смятам, че местните избори не бяха честни. При такъв голям процент недействителни бюлетини, значи, че има нещо нагласено, нещо, което се режисира от задкулисни кръгове“, каза още лидерът на Републиканци за България.

Споделете новината в социалните мрежи: