Цветанов пред АНОНС: “Заедно за силна община” издига кандидати с опит и потенциал

Цветанов пред АНОНС: “Заедно за силна община” издига кандидати с опит и потенциал
Anons.bg
Цветанов пред АНОНС: “Заедно за силна община” издига кандидати с опит и потенциал
29.09.2023г.

Интервю на Anons.bg

Цветан Цветанов е председател на ПП “Републиканци за България”. В местната надпреварва той и екипът му се явяват в коалиция “Заедно за силна община” заедно с ПП “Зелен съюз”.

- На тези избори се явявате със "Зелен съюз" като коалиция "Заедно за силна община". Как се стигна до тази коалиция?

- Обсъждахме какви са възможностите за участие и преценихме, че трябва да направим коалиция, чието наименование да бъде свързано с развитието на всяка една българска община. Затова смятам, че "Заедно за силна община" е добро име  на коалицията и целите, които си поставяме. Това дава възможност да интегрираме и други политически формации за участие в местни коалиции.

-Все пак местните избори са мажоритарен вот. Важни са не толкова партиите, колкото личностите. Успяхте ли да намерите и издигнете качествени и разпознаваеми лица? Никой не отрича вашето постижение в ГЕРБ, където създадохте изключителни кадри.

-Разбира се, че в голяма степен местните избори са мажоритарен избор и затова сме заложили на знаещи, можещи и компетентни хора, които да ни представляват в тази кампания. Заложихме на хора, които имат известен опит, защото да издигнем съвсем начинаещи в дебрите и проблемите на една местна власт не е най-печелившото и най-доброто, което може да бъде предложено на жителите във всяко едно населено място. Затова заложихме на хора, които са участвали под една или друга форма в местната власт - като общински съветници, като бивши кметове, като настоящи кметове. Също така сме се възползвали от възможността да комуникираме с хора, които са обществено признати в различните населени места, имат своята професионална биография и могат да бъдат една добра добавена стойност към общите ни усилия за прозрачност и реални политики, които да стигнат до хората.

-Споменахте бивши и настоящи кметове. Това означава ли, че издигате бивши кметове на ГЕРБ за кандидати на "Заедно за силна община"?

-Ако погледнем днешното състояние на ГЕРБ, то няма нищо общо с началния етап на изграждането на партията, в която участвах много активно. Тогава имаше емоция, непрекъсната комуникация със структурите. Подготовката за всеки един местен избор започваше 2 години по-рано, за да имаме пълни листи, кандидати за кметове и цялостното хоризонтално покритие. За голямо съжаление един изключително добър проект се използва за обслужването на лични интереси на много малък кръг от тези, които казват, че са ГЕРБ, но всъщност не знаят какви са основните ценности и цели, които имаше в началото на създаването на партията.

Да, действително разчитам на хора, които са участвали в успешния период на ГЕРБ, когато се създаваха и изграждаха много от политиките в различните населени места. Огнян Ценков - кандидатът за кмет на Видин, беше кмет до 2019 година, но както той, така и всички останали, които са привлечени в нашата коалиция, бяха предадени и продадени от Борисов, както те самите го споделят като мнение.

Кандидатът за кмет в Разград, който издигаме от "Заедно за силна община", е д-р Валентин Василев, заедно с Октай Джафер направиха силен екип. Той беше кмет до 2019 година. Мариян Костадинов, който издигаме в Габрово, беше областен управител в първия управленски мандат на ГЕРБ, изключително добре възприет от всички политически  формации на територията на Габрово. За Севлиево, кандидат е Иглика Събева - бивш депутат, сега работи като адвокат и нейната кауза е Севлиево. 

В Карлово кандидатът, който издигаме, е Теодор Шойлеков, той е бивш председател на общинския съвет. Смятам, че той ще бъде един от кандидатите, които ще стигнат до балотаж и ще бъде избран за кмет заради подкрепата, която получава от хората  и инициативите, които реализира в Карлово.

Спомням си как през 2015 година имах разговори с действащия кмет на Бойчиновци, за да бъде издигнат от ГЕРБ. През 2019 година ГЕРБ го предадоха, но той участва и спечели, въпреки сериозните опоненти. Привлякохме и издигаме като кандидат за кмет на Георги Дамяново бившия областен ръководител на ГЕРБ  Дилян Димитров, който беше депутат и кмет на общината от 2007 до 2009 година.

В Кърджали имаме също много успешен модел, който успя да изгради Илия Илиев, който беше областен управител в периода 2014-2017г. от ГЕРБ. Той се оттегли от активната политика, защото под една или друга форма беше заплаха за лидерската позиция на Цвета Караянчева, а тя умее да изолира качествените хора. Той успя да привлече Митко Синабов, който беше представител на "Да, България" за Кърджали и сега е кандидат от коалицията ни за кмет на Кърджали. Първи в листата ще бъде Мюмюн Исмаил бивш член на ГЕРБ  човек, който има много добър опит и добра разпознаваемост сред турското население в Кърджали. Илия Илиев ще бъде втори, също така сме привлекли бившия директор на ОДМВР, който беше уволнен от Младен Маринов, защото си вършеше работата и разкриваше корупционни схеми в община Кърджали. В Борино издигаме листа с водач Мустафа Таир. Това са хора, които дадоха много от времето си за създаването и структурирането на ГЕРБ в хубавия период и когато видяха, че всичко това е опорочено, трябваше да напуснат и да се махнат от това, което обслужва определени конюктюрни интереси, но не и обществените и партийни. 

В Плевен имаме много силна кандидатура в лицето на Владо Николов, дългогодишен депутат и за даден период областен ръководител на партия ГЕРБ. Той е един от реалните претенденти за кметския пост. Убеден съм, че има потенциал да отиде на балотаж и да консолидира вота на останалите партии, които искат промяна и развитие на Плевен. 

-В кои други общини имате потенциал да имате общински кмет?

-В Дулово издигнахме Тамер Хасан, който е изключително качествен и стойностен. Разбира се, там битката ще бъде много сериозна, тъй като основни опоненти са ДПС и ГЕРБ. В Главиница и Кайнарджа в няколко населени места имаме силни кандидати, които се надявам да бъдат избрани и да имаме общински съветници. Имаме добри кандидати за кметове в Елхово, Сопот, Хисаря, Калояново и други.  Имаме  покритие с общински листи  в София, Пловдив, Варна, Ловеч, Казанлък, Попово, Раднево, Драгоман и др. В местна коалиция сме в Пазарджик, Павликени, Полски Тръмбеш, Бяла Слатина, Козлодуй, Бобов Дол, Сливница и др. Подкрепяме в Благоевград Атанас Камбитов, бивш кмет до 2019, направил много за града и културния календар на града, а именно фестивалът „Франкофоли“. След неговия мандат има огромен спад в развитието на Благоевград. Подкрепа даваме и за кандидата на Бяла д-р Георги Дяков, издигнат от местна коалиция, който дава сериозна заявка за кметския пост. Нашата цел е да имаме кмет в 2 или 3 областни центъра и поне 7 в по-малки общини и съответно около 150-200 общински съветници, което ще ни даде една добра представителност в местната власт. Това ще бъде една добра основа за по-нататъшни разговори с други политически формации и подготовка за предсрочни парламентарни избори, които предполагам ще има догодина.

-На много места Борисов смени настоящите кметове с нови кандидати. Знак за какво е това?

-Той беше заявил категорично, че няма да разчита на кметове като Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, които бяха сменени от зам.-председателското място в партията. В последния момент Борисов отново обърна позицията си, защото видя, че Митко Николов има шанс да спечели отново кметския пост и така беше номиниран. В София той заяви категорично, че Йорданка Фандъкова няма да бъде издигана за кмет.  Тази смяна Борисов не я прави от логика и някаква приемственост, а в момента от конюнктурно съображение. Там няма реален политически живот, няма обсъждане.

Всички стойностни членове и симпатизанти на ГЕРБ, очакваха, че Иван Портних няма да бъде номиниран за кмет на Варна, но Борисов реши да го издигне отново за кмет. Това означава, че има други зависимости и интереси. С решението за кмет на София, Борисов показа, че структурите нямат думата, а задкулисието е  водещо. Не изключвам възможността в столицата Хекемян да не стигне до балотаж.

-Напоследък ставаме свидетели на вашата активност и разкрития на неща от кухнята в ГЕРБ.  Анти ГЕРБ реториката ли ще бъде акцент във вашата кампания?

-Това не е анти ГЕРБ реторика, това е информираност на всички стойностни и качествени членове и симпатизанти, които не заслужават това отношение.  Последните  месеци започват да разбират какво се случва. Очаквам, че резултатът на местните избори няма да бъде този, който беше през 2019 година, нито през 2015г. Искам да се обърна към всички стойностни членове и симпатизанти на ГЕРБ, да обърнат внимание кои са хората, които ги представляват, дали ги познават, дали са контактували с тях и ще видят, че са спуснати, за да обслужват лични интереси, а не обществените. Виждате какво се случи в София. Никой не може да извади протокол или да каже, че е предложил Хекимян за кандидат за кмет на столицата. Никога Хекимян не е заявявал, че има политически амбиции, за да бъде номиниран или обсъждан като възможен кандидат. Истината е важна, а не анти ГЕРБ говоренето. Аз уважавам много стойностните хора, с които контактувам и изграждаме нашия проект "Републиканци за България" и утвърждаваме коалицията "Заедно за силна община" с качествени хора и такива, които са били част от ГЕРБ или други формации, но имат своите качества. Смятам, че това е добавена стойност към всеки един политически проект. 

-Имате ли опасения от поредни злоупотреби с вота, от правене на ала-бала? Разказвали сте случая с вашите близки и приятели, чийто гласове са липсвали в протокола.

-От това, което излезе от вашия колега Станислав Цанов, как е имал заплахи от Алексей Петров, когато е коментирал темата с машинното гласуване, показва, че явно тогава, когато Петров е гравитирал около "Промяната" и е участвал активно в разговорите между Борисов и Кирил Петков, действително много се дискредитира целият изборен процес. Смятам, че машините не са формата и начинът, който може да гарантира, че имаме обективен изборен процес. Хартиените протоколи също не биха дали пълната гаранция за обективност. Виждаме колко много бяха пропилените гласове през 2021 година, когато се явихме за първи път на избори. Хартиените протоколи бяха подменени и манипулирани. Затова се обръщам към всички парламентарни партии и към тези, които ще имат наблюдатели и застъпници. Това е най-важният процес - наблюдаването на обективността при броеното и цялостния процес на изборите. И за малко да го оставим без контрол ще се получи манипулация, която ще бъде в ущърб на обществото и ще запази статуквото и корупционните схеми, с които се сблъскваме всекидневно.

„Заедно за силна община“ е с №13 на изборите на 29 октомври.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: Отговорност за несправянето с протеста трябва да се търси от СДВР и от Калин Стоянов
Цветан Цветанов: Отговорност за несправянето с протеста трябва да се търси от СДВР и от Калин Стоянов
БНТ
25.11.2023 г.
Оставката на Калин Стоянов ще бъде на дневен ред през предстоящите седмици
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Борисов не е част от процесите, той е изпълнител на друг сценарий
Цветан Цветанов: Борисов не е част от процесите, той е изпълнител на друг сценарий
Евроком
24.11.2023 г.
Аз се чувствам удовлетворен, че днес не съм в този сценарий
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Политическата спирала в момента е "интересът клати феса"
Цветан Цветанов: Политическата спирала в момента е
Радио "Фокус"
23.11.2023 г.
Интервю за Аудиокаста на "Фокус" "Това е България"  
Прочетете повече