Цветан Цветанов: Статуквото е закрепено, а това, което в момента се прави цели овладяване на службите

Пуснете видеото
Цветан Цветанов: Статуквото е закрепено, а това, което в момента се прави цели овладяване на службите
Цветан Цветанов: Статуквото е закрепено, а това, което в момента се прави цели овладяване на службите
12.09.2023г.

Кадровите смени в специалните службите не означават промяна в концепцията на дейността им, за да бъде тя по-ползотворна. Това каза председателят на Републиканци за България и екс вътрешен министър Цветан Цветанов в „Часът на Избора“ по Телевизия Евроком, по повод намерение на част от управляващите да се създаде единна разузнавателна служба, обединяваща ДАР с военното разузнаване.

Колкото до ролята на президента, по думите на Цветанов се видя, че когато има професионален кандидат  за професионалните служби, той бива назначен: „Само преди няколко дена, знаете, че президентът прие оставката на стария главен секретар на МВР и подписа указ за предложението за нов, дадено от Министерски съвет“. 

Бившият вътрешен министър припомни, че преди по-малко от месец Министерският съвет се възползва и от законодателната процедура, като се назначиха двама заместник-председатели в ДАНС, което означава, че те вече реално имат контрол в ръководенето на службите. Цветанов изрази мнение, че това, което в момента се прави, цели да се овладеят службите, но не, заради националната сигурност, а показва, че изтеклият запис от среща на ПП явно е бил автентичен.

Цветан Цветанов нарече абсурдна и недопустима признатата роля на Алексей Петров в създаването на сегашното правителство.

„Ако човек си направи труда да прочете обвинителния акт по делото „Октопод“ ще види, че там се говори само за криминален елемент и точно за овладяване на държавата от мафията и за начина, по който се въздейства върху определените институции, за да се прави съответното правораздаване в услуга на организираната престъпност“. Бившият вътрешен министър припомни някои факти по това дело, по което Алексей Петров бе оневинен – как главният свидетел загина при странни обстоятелства, как друг бе съсечен с брадва и останалите се отказаха от показанията си, а срещу наблюдаващия прокурор и съдийката по делото бяха започнати атаки за дискредитиране и отстраняване от длъжност. Той каза още, че Бойко Борисов всъщност дължи отговори, дали не е бил в услуга на Алексей Петров, защото в управлението си през 2014 г. е назначил в МС като съветник „политическото лице Яне Янев, създадено от Алексей Петров“.

„Единственият човек и структури на държавата, работещи срещу това, което правеше Алексей Петров, беше в управленския мандат, когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи. И това беше възможно с професионализма на всички колеги, с които работихме и с евроатлантическите ни партньори“, заяви Цветанов. Той бе категоричен, че ефективна борба с организираната престъпност у нас е имало само 2009-2013 г., когато бяха разбити и неутрализирани много организирани престъпни групи.

По думите му, в сегашния политически живот на страната има политици, които са се изграждали в условията и в зависимостите на Алексей Петров. Петров е назначен в ДАНС през 2001 година по предложение на Атанас Атанасов. По-късно пък, назначеният от Тройната коалиция председател на агенцията Петко Сертов прави Петров свой съветник, като така той вече е боравил с целия набор от класифицирана информация на службите. „Това беше недопустимо. През 2009 година, когато бяха проведени парламентарните избори, когато аз станах вицепремиер и министър на вътрешните работи и отговарях за сектор „Сигурност“ Петко Сертов беше освободен, Алексей Петров беше освободен и службите започнаха да функционират по начин, по който да противодействаме на организираната престъпност“.

Цветанов коментира още и, че Алексей Петров е имал такова голямо влияние, че е успял да принуди партиите в предишния парламент да не гласуват законопроекта за застраховането. „Може да попитате Мартин Димитров, дали е имал определени заплахи? Или Мирчев от „Демократична България“, които казаха, че всъщност държавата се управлява от Алексей Петров, но нищо повече не направиха след това, защото всъщност ги беше страх“.

Според Цветанов, завръщането на Васил Божков може доста да разбърка политическия живот в страната. Показанията му пък са развенчали мита, че самият Цветанов е бил най-приближеният до Борисов човек: „Оказва се, че аз не съм ходил в офиса на Божков“.

Според Цветанов в момента статуквото е закрепено, управляващите ги държи интерес. Дошли с анти ГЕРБ говорене и намерение да разследват корупционните схеми, от ПП-ДБ не направиха нищо такова, коментира той. 

Цветанов призова, когато отиват до урните, хората да не да гласуват за тези, които ще направят по- добрата кампания – тя е свързана просто с много финансов ресурс. „Гласувайте за хора, които сте видели, че могат нещо да свършат“, призова Цветанов за предстоящите местни избори.

Споделете новината в социалните мрежи: