Коалиция „Заедно за силна община“ подаде в ЦИК документи за регистрация за предстоящите местни избори

Коалиция „Заедно за силна община“ подаде в ЦИК документи за регистрация за предстоящите местни избори
Коалиция „Заедно за силна община“ подаде в ЦИК документи за регистрация за предстоящите местни избори
04.09.2023г.

Коалиция “Заедно за силна община”, включваща ПП ”Републиканци за България” и ПП “Зелен съюз” подаде документи за регистрация в ЦИК за предстоящите местни избори на 29 октомври.

Зам.-председателят на Републиканци за България Горан Благоев, говорителят и административен секретар д-р Виктор Серафимов, Благовест Александров член на Контролния съвет, PR-ът Любомира Николова и представители на младежката организация внесоха в комисията 4550 подписа. Така те заявиха официалното включването на формацията в предстоящата надпревара за избор на кметове и общински съветници, като „Заедно за силна община“ е първата коалиция, подала документи за регистрация.

Регистрира се в първия възможен момент, за да имат структурите в страната максимално дълъг период да финализират параметрите, при които ще се явяват на предстоящия местен вот, обясни Виктор Серафимов.

Пред медии д-р Серафимов коментира още: „С известна тревога следим слухове, които витаят в общественото пространство, че управляващата коалиция планира отварянето на Изборния кодекс. Промени в ИК, едва 20 дни преди началото на кампанията, е изключително обезпокояващ факт и силно се надяваме това да си останат само слухове“.

На журналистически въпрос дали ЦИК ще се справи с препрограмирането на машините за вота, административният секретар на Републиканци за България отговори утвърдително. По думите му обаче, е действително смущаващо, дни преди старта на предизборната кампания софтуерът да не е готов. „Има безпокойство за евентуално манипулиране на вота, но в същото време, когато изборите бяха само с хартиено гласуване, такива не бяха изключения“. По думите му цялата изборна администрация трябва да бъде ангажирана в следенето на този процес, заедно с гражданското общество, партиите и коалициите.

Споделете новината в социалните мрежи: