Цветан Цветанов официално обяви кандидатурата на Огнян Ценков за кмет на Видин

Цветан Цветанов официално обяви кандидатурата на Огнян Ценков за кмет на Видин
Цветан Цветанов официално обяви кандидатурата на Огнян Ценков за кмет на Видин
07.07.2023г.

Председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов официално обяви Огнян Ценков за кандидат за кмет на Видин. Това се случи на пресконференция в пресклуба на БТА в града.

Ценков беше кмет на Видин в периода 2015-2019г., и успя заедно с неговия екип да изкара общината от трудното финансово положение, в което я бяха оставили предшествениците му. Към момента той е общински съветник, член на Изпълнителния съвет на Републиканци за България и областен координатор.

„Последните 4 години бяхме лъгани и манипулирани, изгониха от работа много общински служители“, заяви Ценков.

По думите му дълговете в края на този мандат ще са много по-големи отколкото той е заварил. „Общината се ползваше като търговско дружество и беше източвана“.

„Нас не успяха да ни сплашат, не успяха и да ни купят. Останахме в общинския съвет и се противопоставихме на опитите на заплахи и манипулации“, подчерта кандидатът за кмет на община Видин.

„Заставаме пред вас и обещаваме, че първото нещо, което ще направим е намаляване на местните данъци и такси. Основният принцип ще е върховенството на правото. Дефицит, който постоянно слушахме от Европейските институции като критики към нас“.

Ценков даде пример, че има две досъдебни производства във връзка с извършените нарушения в общината. Ще търсим отговорност и възмездие за тези, които отново източиха общината. Доказахме, че може да управляваме община Видин, гласувайте и подкрепете хората, на които може да се доверите и няма да ви подведем“, призова кандидатът за кмет на Републиканци за България.

„Бъдещият кмет на община Видин, това е знаещият и можещият кмет, който е работил винаги за интересите на община Видин, първо като зам.-областен управител, кмет на Видин и общински съветник към настоящия момент“, заяви Цветан Цветанов.

Председателят на Републиканци за България благодари за работата и на общинските съветници Калин Каменов и Венци Пасков, които са работили за изграждането на местната структура на партията и продължават да работят за интересите на жителите на община Видин.

„Ние ще търсим широка подкрепа от всички парламентарни и извънпарламентарни партии за предстоящия местен вот. От всички тези, които заедно може да обещаем и да го изпълним. Калин Kaменов и Венци Пасков, заедно с Огнян Ценков са светъл лъч в общинския съвет. Трябва да се възстанови експертното начало в Община Видин“, категоричен бе Цветанов.

Той припомни, че когато Огнян Ценков е встъпил в длъжност кмет на общината се е доверил на експертите, които са работили там, за разлика от настоящия, който е уволнил безспорни дългогодишни експерти.

Цветанов каза, че на проведената среща през вчерашния ден с членове и симпатизанти на Републиканци за България са разговаряли по теми като образование, по културния календар на Видин, за развитието на една добра инфраструктура. Само с хора, които желаят да работят за развитието и бъдещето на община може да се получи един много добър резултат, с добър екип от общински съветници. „Нека да обърнем призмата и да дадем възможност за повече дебати между кандидатите по секторни политики. Ако пак се заложи на черна кампания на преден план ще излезе отново корпоративния и купен вот. Ние заставаме твърдо зад кандидатурата на Огнян Ценков и се надявам, че ще застанат и други граждански организации“.

Цветанов подчерта, че след като не е станал кмет Ценков е останал да живее във Видин, а не е избягал както правят други кметове, с проблемите на видинчани и да работи като общински съветник за разрешаването им.

Председателят на Републиканци за България призова стойностните членове и симпатизанти на ГЕРБ да си спомнят за времената, в които имаше реален политически живот и се решаваха проблемите на хората.

„Винаги съм казвал, че уважението е двустранен факт. Ще работя за връщане на доверието към Общинския съвет, на авторитета на кмет на община Видин, във връзка с поведението, което демонстрира през последните 4 години настоящият“, добави Огнян Ценков.

Ценков заяви, че основното нещо, което трябва да се направи с встъпването на новия кмет е ревизия на общината.

„Пред нас показаха няколко недобри тенденции. Увеличаване двойно на данъците, закупуване на стара и амортизирана техника, без необходимата отчетност, което крие корупционни схеми“.

Ценков даде за пример и закупуване на контейнери за смет на стойност над 2 млн. лв., а видимо за жители на общината е, че те се са на тази стойност. Трябва да се оптимизира целия процес на почистване по най-добрия начин“, допълни кандидатът за кмет.

Той изтъкна, че е необходимо да се работи за подобряване на жизнената среда както и в предходния му мандат. „ Колкото и малко средства да успявахме да акумулираме ги разпределяхме по равно за територията на цялата община. Необходимо е да бъде върнат ентусиазмът в общината. Ще надграждаме като използваме и добри практики, които бяха ползотворни по наше време. Облагородяваха се малки обекти за подобряване на жизнената среда, подкрепа към спорта, подпомагане на болницата, която е Търговско дружество с номинал, чрез най-различни инициативи“.

По думите на кандидата за кмет ще се  изготви абсолютно конкретна програма, която ще се допълва с предложения от гражданите.

„Аз съм гражданин на Видин, тук е семейството и приятелите ми. Извлякохме си поуките от кампанията за местния вот през 2019 г., от предателството и на местно ниво, и от това на председателя на партията към която принадлежах. Аз съм сигурен, че видинските граждани съжаляват за грешката, която се допусна. Много се надявам, тази грешка да не се повтаря, защото последствията ще бъдат за всички нас през следващите 4 години“, каза Огнян Ценков.

Цветан Цветанов е категоричен, че: „Всичко може да се постигне, само когато  има компетентно, прозрачно и отговорно поведение“.

„Имахме желанието и това беше съгласието на всички наши структури на предходните избори да подкрепим „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Цветанов подчерта, че за първи път ДБ е успяла да излъчи народен представител от Видински многомандатен избирателен район, благодарение на подкрепата от страна на Републиканци за България.

Той подчерта, че никой не е очаквал ПП-ДБ да изпере модела „Борисов“.

Цветанов каза, че неслучайно казва, че има много стойностни и качествени хора от ГЕРБ, които се разграничават от модела „Борисов“.

„Ще направим всичко възможно нашите структури да могат по места да общуват с абсолютно всички местни представители“. Той подчерта, че най-важното е да се работи компетентно, прозрачно и отговорно.

„Огнян Ценков е този, който може да работи със служителите в община Видин. Нашата цел е да контактуваме с всички тези които искат компетентно, прозрачно и експертно управление“, каза Цветан Цветанов.

Лидерът на Републиканци за България изрази мнение, че диалогът е ключов, затова трябва да се търси за широка подкрепа. „Важно е да имаме конструктивно поведение, за да може да променим всичко това, което се случва в община Видин“.

 Цветанов прогнозира, че при всички случаи ще има балотаж.

Настоящият общински съветник и кандидат за кмет Огнян Ценков каза, че е ежедневно е свидетел на демонстрация на безотговорност в общинския съвет, около 60% от тях никога не са се изказвали дори. „Също така голяма част от тях влизат на сесии на общинския съвет без дори да са се запознали с дневния ред. За 2022 г. бяха увеличени всички останали данъци. Обжалвани са няколко предложения не само за отпадане такса битови отпадъци. Отмениха се и се увеличиха с още по-високи данъци. Всичко това се реализира, благодарение на купените и послушни общински съветници“.

„Очаквам просрочените задължения да са много повече отколкото бяха представени“, изрази очаквания Огнян Ценков.

„Нашата позиция за синята зона е, че тя незабавно трябва да бъде премахната в този и обхват“, категоричен е кандидатът за кмет на Видин и добавим, че говорим за разумно управление в полза на всички граждани.

„За голямо съжаление, тези които се избират за общински съветници и народни представители нямат базови познания, и това води до факта да няма как да се прави активна  и устойчива законодателна дейност по този начин“, категоричен е Цветан Цветанов.

Той добави, че всички са объркани от всичко, което се случва в държавата.

„Националните медии не дават възможността да се казва това, което няма да удовлетвори управляващите“.

„Свободният свят подкрепя Украйна, иска тази война да бъде прекратена. Трябва да бъдем солидарни, като членове на ЕС и НАТО и да имаме национално отговорна позиция за бъдещи политически дивиденти“, изрази мнение Цветанов.

Кандидатът за кмет на Видин от Републиканци за България заяви, че на следващ етап ще бъдат обявени кандидатурите за кметове на кметства, както и листа за общински съветници и предизборната програма.

„Кандидатурата на Огнян Ценков за кмет на Видин няма да раздели демократичната общност, както се случи с кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София.  Ценков е разпознаваем с качества си, с това което е направил и може да обедини хората в общината“, каза в заключение председателят на Републиканци за България.

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: Нуждаем се от специално изборно законодателство
Цветан Цветанов: Нуждаем се от специално изборно законодателство
05.11.2023 г.
  Нека ползваме капацитета на хората от държавната администрация в СИК  
Прочетете повече
Данаил Димов: Ще работим за изграждане на ефективна система за общинско здравеопазване на територията на Столична община
Данаил Димов: Ще работим за изграждане на ефективна система за общинско здравеопазване на територията на Столична община
27.10.2023 г.
Коалиция „Заедно за силна община“ е с номер 13 в интегралната бюлетина на изборите на 29 октомври
Прочетете повече
Митко Синабов: С номер 13, кърджалийци могат да гласуват за по-доброто си бъдеще
Митко Синабов: С номер 13, кърджалийци могат да гласуват за по-доброто си бъдеще
27.10.2023 г.
Заедно за силна община е с номер 13 на изборите на 29 октомври в Кърджали
Прочетете повече