Огнян Ценков ще е кандидатът за кмет на Републиканци за България за Видин

Пуснете видеото
Огнян Ценков ще е кандидатът за кмет на Републиканци за България за Видин
Евроком
Огнян Ценков ще е кандидатът за кмет на Републиканци за България за Видин
21.06.2023г.

Първото нещо, което ще направя е да намаля данъците на видинчани

 

Огнян Ценков ще е кандидатът за кмет на Републиканци за България за Видин. Това обяви самият той в предаването „Делници“ по Евроком.

Огнян Ценков е член на Изпълнителния съвет на Републиканци за България, областен координатор за Видин, действащ общински съветник и бивш кмет на общината.

Той припомни как се е стигнало до това да напусне ПП ГЕРБ и да стане една от водещите фигури в Републиканци за България.

„Мотивира ни обстоятелството в процесите, които протичаха в партия ГЕРБ. Ние работихме за изграждането на партийни структури, за печеленето на избори, а в последствие за създаването на политиките и постигнахме много полезни неща не само за областта, а и в национален мащаб. Участвах във всички национални събития, които се случваха на политическа партия ГЕРБ“, припомни Ценков и добави, че партията се е превърнала в лидерска и е започнал процес, който е в разрез с принципните позиции, които са били част от изграждането ѝ.

Огнян Ценков изрази мнение, че не вижда логика в действията на ГЕРБ след като са първа политическа сила, след последните предсрочни парламентарни избори, защо се стигна до ротация с ПП-ДБ и защо в така направената уговорка първа не е ГЕРБ с премиер Мария Габриел. „Дали ще се стигне до ротация е друг въпрос“, заяви той.

Бившият кмет на Видин припомни, че през 2015 г. е заварил общината в много тежко финансово състояние. „При бюджет 36 млн. лв., над 26 млн. лв. бяха задълженията, по-голямата част бяха просрочени, трупани няколко мандата преди това. Бяха наложени запори на банковите сметки и на касата на общината. Не разполагахме с нито един лев финансов ресурс, за да се върши оперативната работа. Приключваше финансовата година и срокове на проекти и аз си спомням една моя емоционална пресконференция, малко след като бях станал кмет, когато се обърнах към видинските граждани, към тези, които не са си платили местните данъци и такси да не чакат последния месец декември, а колкото се може по-бързо да си ги платят“.

Ценков разказа пътя, който е изминал като кмет, за да може да бъде подпомогната финансово община Видин с финансово оздравителния план и получаване на безлихвени кредити от държавната власт в лицето на Министерство на финансите, от държавния бюджет. Той припомни, че през 2018 г. община Видин е излязла от списъка с общини с недобро финансово състояние. „Така до края на мандата успяхме да възстановим тези средства“.

Бившият кмет на община Видин заяви, че е работил много добре с правителството тогава. „Винаги трябва да има добро взаимодействие между местната и държавната власт. Те не трябва да са в някакъв конфликт, напротив – колкото по-добре работят, по-добри резултати постигат“, подчерта Ценков.

Той добави, че: „Осъществяването на финансово оздравителния план беше именно едно такова добро взаимодействие и добра работа с държавната власт. Аз съм работил и с редовни правителства и със служебни. Благодарен съм на проф. Огнян Герджиков, който беше служебен министър-председател, който на Министерски съвет взе решението във Видин да бъде създаден филиал на Русенския университет.  Заедно – местна, държавна власт и академичното ръководство на Русенския университет показахме един пример за добро сътрудничество и взаимодействие, и сбъднахме една многогодишна мечта“ и допълни, че това е едно от нещата, с които може да каже, че най-много се гордее през неговия мандат.

„Аз много се надявах сегашното ръководство на общината - кметът и неговия екип, в проведения разговор за предаване символите на местната власт да продължат да надграждат от по наше време. Ние им оставихме много проекти с осигурено финансиране – безвъзмездно, с европейска финансова помощ, но мога да кажа, че приключва един много тежък четиригодишен период за нас видинчани. Период изпълнен с лъжи, реваншизъм, заплахи и манипулации. Неизпълнение на поетите ангажименти, още от самото начало бяха изгонени служители на общината, които бяха дългогодишни, назначени преди мен. За оправдание беше използвано, че са работили с мен, други заради други партийни принадлежности. Наруши се качеството на администрацията, въпреки че бяха заведени дела и по този начин се създаде една недобра атмосфера в работата на администрацията. През последните 2 години и петте избора, които се проведоха имаше много натиск и заплахи над администрацията, за да бъде събрана определената електорална подкрепа и да се гласува за дадена партийна формация“, даде примери бившият кмет на града.

Той изтъкна, че проблемът с данъците на територията на общината е ключов и го определи като престъпление спрямо видинските граждани. „Община Видин е с най-високите данъци в страната. В поредиците от заседания на общинския съвет е осигурено едно „удобно“ мнозинство от ГЕРБ - СДС, които гласуват безогледно всичко, което им се представи. Те не разсъждават, че именно предназначението на общинския съветник е органът на местно самоуправление, който да изработва местните политики за територията на общината. Да подобрява качеството на живот за страната ни, да работи за тяхното благоденствие и такава е клетвата, която полагаме всички, когато заемаме длъжностите си в местната власт“.

Сред примерите, които даде Огнян Ценков е четирикратното увеличение на такса битови отпадъци за 33 населени места в общината, без самия град Видин.

„Всички данъци бяха увеличени, всички такси и цени на услуги също“, подчерта Огнян Ценков.

Бившият градоначалник даде за пример не изграденият път за Видин (магистралният път Видин - Ботевград) и установената незаконна кариера за инертни материали на територията на община Видин, без да се мине по закона за концесиите. „Около 2 години не се работеше именно по този участък. Сега в момента, доколкото чух отново започва да стартира процедурата“.

По думите му в приоритетите на местната власт е именно помагане в изграждането и изработването на тези процедури спрямо законодателството.

Попитан как ще мотивира видинчани да гласуват на местните избори за него Огнян Ценков каза: „Да работим заедно, както работихме в предишния мандат и да създадем по-добро бъдеще, да върнем надеждата и вярата, че могат да се случат по-хубави неща в бъдеще време“.

„Искам да успокоя видинските граждани, че първото нещо, на което ние ще обърнем внимание и първото нещо, което ще внеса в общинския съвет е за намаляване на данъците“, каза в заключение кандидатът за кмет на Републиканци за България - Видин Огнян Ценков.

 

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: Резултатът на „Величие“ го отдавам на протестния вот
Цветан Цветанов: Резултатът на „Величие“ го отдавам на протестния вот
Евроком
13.06.2024 г.
Политиците трябва да помислят малко повече за тези неща, които интересуват хоратa
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Консумираме отвращение към политиците
Цветан Цветанов: Консумираме отвращение към политиците
07.06.2024 г.
Никой не видя хоризонт какво ще се случва с държавата след изборите в неделя
Прочетете повече