Цветан Цветанов пред ФАКТИ: Пеевски и Борисов са партньори във въздействието върху съдебната система

Цветан Цветанов пред ФАКТИ: Пеевски и Борисов са партньори във въздействието върху съдебната система
Факти.бг
Цветан Цветанов пред ФАКТИ: Пеевски и Борисов са партньори във въздействието върху съдебната система
19.06.2023г.

При Сарафов продължава същото, което имахме досега, а критерий за това ще бъдат всички онези действия, които ще останат същите, обслужвайки модела „Борисов“, казва той

Колко време ще изкара коалицията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ? Как Мария Габриел е дошла в ГЕРБ… Защо се развалиха отношенията между Иван Гешев и Бойко Борисов… Пред ФАКТИ говори Цветан Цветанов, лидер на партия „Републиканци за България“.
  
- Г-н Цветанов, ще ви върна доста години назад, когато бяхте вътрешен министър. Тогава казахте в едно ваше телевизионно интервю, че Делян Пеевски командва прокуратурата и Висшия съдебен съвет. Днес как гледате на това, което се случва в прокуратурата…
- В прокуратурата няма промяна от това, което съм казал преди години, но с тази разлика, че вече партньор в това въздействие върху съдебната система от Делян Пеевски е и Бойко Борисов. Двамата са заедно. Видяхте, след като Мария Габриел обяви исканата оставка на Гешев, веднага, след един ден Висшият съдебен съвет направи това, което беше желанието на Борисов и Габриел.
- Тук ми изпреварвате малко един въпрос, но как прозвучаха тези думи от устата на Мария Габриел. Тя способна ли е в първото си публично изявление да каже, явно във въпросния ден се е събудила сутринта с идеята как ще поиска оставката на главния прокурор, или…
- Не, разбира се. Тя няма това познаване на вътрешните проблеми и обществените нагласи, за да каже, че иска оставката на Иван Гешев. Това, което тя каза, е със санкциятa и препоръката на Борисов, неговата гледна точка. Тя просто беше говорител на това, което Борисов искаше да се чуе. Някак да се търси негова индулгенция и да може чрез ПП-ДБ да излезе от изолация и да лидира процеса за съдебната реформа.
- Как дойде в ГЕРБ Мария Габриел…
- Тя е част от създаването на политическа партия ГЕРБ през 2006-2008 година. Всяка една политическа формация, която се изгражда, винаги търси да се възползва от един добър човешки потенциал, който се е реализирал в чужбина и има добро образование. Всяка партия би се радвала да има подобни хора в своите листи, с добра професионална реализация в чужбина, с образование. Тя беше част от тези млади хора, които ние пък търсихме и се обръщахме към тях. Запознанството с нея стана на една среща в посолството на Франция, когато говорихме с професор от Бордо, където тя е преподавала като асистент. После самата Габриел каза, че има интерес към политиката България и ЕС. Комуникацията започна постепенно и се разви.
- Сега тя напусна поста еврокомисар, за да се върне в България в качеството си на кандидат за премиер. Това как да го приемем – като пълна лоялност към ГЕРБ или…
- Смятам, че този жест бе лоялност към Борисов. Просто Борисов искаше при всички положения да има някаква съпричастност в създаването на кабинет с втория мандат и беше готов да жертва абсолютно всичко, само и само да има един човек, който все пак да присъства в Министерски съвет – в случая като вицепремиер и външен министър, на ротационен принцип, макар и след 9 месеца. Всичко останало за него е без значение. От друга страна България загуби един силен глас като член на Европейската комисия. След нейното напускане, новото българско правителство
„Денков-Габриел“ все още няма номинация, а това означава, че в предстоящите от 3 до 6 месеца надали ще може да бъде завършена успешно една процедура, която да предложи нова кандидатура от българското правителство. След това да мине съответната процедура в Европейските институции.
- И да се върнем към прокуратурата и съдебната система. Дойде ли часът на катарзиса, за да се прочисти съдебната система… Да се сложи край на всичко, свързано с отношенията между Гешев и Борисов?
- Категорично не. Смятам, че в тази тежка политическа турбулентност, в която се намира страната ни, няма политическа сила, която да е достатъчно силна, за да лидира този процес. Според мен всички тези допълнителни политически совалки, извеждайки на преден план търсенето на конституционно парламентарно мнозинство, ни отдалечават от възможността да има подобен катарзис. В такава тежка политическа ситуация не трябва да се правят резки кардинални промени, защото това означава, че ще направим такива конституционни промени, които ще бъдат в голямата си степен конюнктурни, обслужващи статуквото. Това не генерира промяна, която действително да съответства на желанията на обществото и ангажиментите ни към Европейската комисия и към Венецианската комисия.
- Защо настъпи раздорът между Бойко Борисов и Иван Гешев?
- Иван Гешев започна да работи по-активно. Даде оперативната свобода на наблюдаващите прокурори по дела, заметени досега под килима. И така се стига до Борисов. Единственият ход на Борисов, за да спре този процес е да  иска оставката на Гешев.
- Защо сега?
- Борисов под някаква форма вече иска да демонстрира, че се разграничава от Пеевски и от Гешев. Подобен знак е давал на  няколко международни срещи. Но този ход на Борисов е станал достояние на Гешев. И той активира работата по дела, които през годините бяха забавяни. В момента, чрез  създаването на комисия, която ще разглежда имунитетите в парламента се подменят обществените очаквания, блокират се процесуално-следствените действия, а с това и чувството за справедливост. Съдът е този, който ще прецени дали има факти и доказателства, за да бъде даден човек осъден – било то Борисов или други народни представители. Самият отказ от даване на имунитет показва, че определено има някакво притеснение. Ако се върнем назад във времето при създаването на ГЕРБ, когато говорим за ценности, за идеи, за обществената подкрепа, то винаги и при най-малките съмнения,  се е минавала цялата процедура на институционален контрол, без подобни трикове. Сега на дневен ред процесите се блокират, чрез  процедури. Има отказ от страна на Борисов за ДНК тест, което създава усещане за прикриване на виновност. Но това не бива да се прехвърля върху десния избирател. Трябва да се прави разграничаване на модела „Борисов“ от стойностните членове и симпатизанти на ГЕРБ. Сега те започват да разбират, гласът им е жертва за лично оцеляване.
- И сега Борислав Сарафов сменя Иван Гешев като главен прокурор. Какво следва?
- Сарафов ще продължи да обслужва модела „Борисов“. Да не забравяме 2013-14г., когато Сарафов беше главната фигура по Костинбродската афера и КТБ. Това е периодът, в който се заговори за завладяната държава.
- Кабинет на ПП-ДБ с подкрепата на ГЕРБ-СДС. Това ли е единственото спасение за държавата? Нали така чуваме?
- Направих няколко работни обиколки през последните дни в Търговище, Разград, Силистра, Шумен и други места. Усетих  голямо  разочарование у тези, които подкрепиха ПП-ДБ, мислейки си, че са алтернатива на модела „Борисов“. Цялостната концепция при създаването на  „Продължаваме промяната“ и обществената подкрепа беше на база „антимодела Борисов“. Симбиозата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, показа, че основните приоритети пред България (законодателен пакет, свързан с Плана за възстановяване и устойчивост, „Шенген“, еврозоната и бюджета) отстъпват пред лични интереси. Действията се маскират чрез подмяна на дневния ред с теми като конституционна реформа. А на всички е ясно, че това Народно събрание няма капацитета да извърши такава конституционна реформа, която да бъде устойчива.
- Пак малко ще ви върна назад във времето, защото чухме в записа от Националния съвет на „Продължаваме промяната“, който бе пуснат от Радостин Василев, как трябва да се сменят шефовете на специалните служби и това е било важно, че даже са съгласували с посолствата. Имате опит със службите. Как гледате на това?
- Връщам се директно в периода на кабинета „Орешарски“, когато мнозинство имаха БСП,  ДПС и „Атака“. Помните какво напрежение имаше. Тогава парламентарното мнозинство предприе действие да промени закона за назначаването на председателите на специалните служби в България. Иззе се компетентността на президента Росен Плевнелиев, който имаше определено недоверие към тази законодателна дейност, но пое ангажимент, че ще подпише указ и ще обнародва законопроекта, който бе приет. И какво се случи? Мая Манолова предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС! Хората излязоха на улицата. Тогава се видя, че този вариант не  функционира в сектор „Сигурност“, който е една консервативна система с устойчиви параметри. Сега отново се  връщаме в периода, на законодателство „Орешарски“. Даже по зле, сега ПП-ДБ предлага назначаването на шефовете на службите да става от Министерски съвет, а в комисия
 в парламента да има само изслушване на кандидатите. Не се минава през избор в пленарна зала. Представете си, че до шест месеца, срокът, който давам на това правителство, има нови предсрочни парламентарни избори, и хипотетично „Възраждане“ е първа или втора политическа сила. Влизаме в  хипотеза за евразийско правителство. Респективно, сменят абсолютно всички шефове на служби еднолично, без блокираща възможност от президента. Много внимателно трябва да се подхожда към системата за сигурност. Към Министерски съвет има Съвет по сигурността, който е много важен за координацията между службите. Докато  Консултативният съвет по национална сигурност към президента има само съвещателни функции. В първия управленски мандат на ГЕРБ президент беше Георги Първанов. Имахме тежки политически конфликти с него, но не пипахме законите, свързани с националната сигурност през оставащите две години от мандата му. След това вече идеите за промени минаха през Консултативен съвет по национална сигурност, после през академичната общност, през разговор с обществени организации, занимаващи се със системата за сигурност и едва тогава се прие Закона за управление на националната сигурност и законите за службите. Отново казвам, че в момента този парламент няма доверието и капацитет за конституционна реформа.
- Политици реформатори, после политици патриоти – все бяха близо до ГЕРБ, а после изпаднаха от политическата сцена. Сега до ГЕРБ е ПП-ДБ. Какво да очакваме…
- Смятам, че тук има друг вариант, защото обществената подкрепа на ГЕРБ намалява. Много от стойностните и качествени членове на ГЕРБ видяха, че Борисов няма интерес от силна, знаеща и можеща партия, а от запазване на модела „Борисов“. Той трансформира този модел в периода 2018-2020 г., в резултат, на което се появиха   обществени настроения против него. Тук искам да разгранича стойностните структури, стойностните членове и симпатизанти, които се чувстват изключително обидени от това, че Борисов се интересува само от неговото оцеляване и жертва абсолютно всичко. „Продължаваме промяната“ пък имат другия интерес да са в управление на всяка цена, загърбвайки основните си цели и послания, които имаха преди изборите. Пак ще кажа, че основните послания, които имаха ПП в предизборната кампания бе анти-ГЕРБ говоренето. В разговора на ПП, който изтече в публичното пространство, че местните избори не са съществен приоритет. Това означава, че хората по места ще търсят авторитети, ще търсят нови партии, за да може да се получи една наистина реална  тансформация в политическия живот, която да създаде основа за устойчиво политическо мнозинство и в бъдещ български парламент. Този път минава през едни нови предсрочни парламентарни избори.
- В този смисъл Републиканци за България как се готвите за местните избори. Сами, в коалиция…
- Ние ще направим регистрация, след това има възможност да се правят коалиции, въпрос на пресечни точки. Мога да кажа, че вече  в 15-20 общини имаме готовност, както с проектолисти за общински съветници, така и с кандидати за кметове. За четири областни центъра вече имаме  решение за кандидати за кметове, убеден съм, че поне двама биха могли да спечелят изборите.
По места ще търсим широка подкрепа от различни организации, от обществени лица, които имат авторитет. Само така ще възстановим доверието в политическата система. Ние ще представим хора, които в голямата си част имат опит и са създавали блага в града си, а не са грабили и разрушавали.

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: Отговорност за несправянето с протеста трябва да се търси от СДВР и от Калин Стоянов
Цветан Цветанов: Отговорност за несправянето с протеста трябва да се търси от СДВР и от Калин Стоянов
БНТ
25.11.2023 г.
Оставката на Калин Стоянов ще бъде на дневен ред през предстоящите седмици
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Борисов не е част от процесите, той е изпълнител на друг сценарий
Цветан Цветанов: Борисов не е част от процесите, той е изпълнител на друг сценарий
Евроком
24.11.2023 г.
Аз се чувствам удовлетворен, че днес не съм в този сценарий
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Политическата спирала в момента е "интересът клати феса"
Цветан Цветанов: Политическата спирала в момента е
Радио "Фокус"
23.11.2023 г.
Интервю за Аудиокаста на "Фокус" "Това е България"  
Прочетете повече