Иван Анчев: Българските служби трябва да се прочистят от политическо и чуждоземно влияние

Пуснете видеото
Иван Анчев: Българските служби трябва да се прочистят от политическо и чуждоземно влияние
Faktor.bg
Иван Анчев: Българските служби трябва да се прочистят от политическо и чуждоземно влияние
11.06.2023г.

Българските служби за сигурност и правоохрана трябва да се изведат от политическия терен. Тяхната силна политизация е сред най-големите проблеми, а на конкретни места се назначават хора на принципа „лош, ама наш“. Такова мнение изрази в „оПозиция“ с Горан Благоев по Faktor.bg експертът по национална сигурност Иван Анчев, бивш генерален консул на България в Чикаго и член на Изпълнителния съвет на Републиканци за България.   

Той коментира ситуацията с главния прокурор Гешев, "известен със своето нищоправене  и имитация на работа, спрямо определен кръг хора“, който в един момент се е активизирал.

По думите на Анчев няма как да се отрече, че до голяма степен политизирането на прокуратурата през последните години е станало: „Не без помощта на Делян Пеевски“. Решението на ДПС да номинира именно Пеевски за член на парламентарната комисията по конституционните въпроси дипломатът коментира така:

„В една страна от демократичния свят, към който ние искаме България да принадлежи, това би нанесло тежки политически и репутационни последствия, поради което тази партия би се въздържала и не би издигнала човек с известността на г-н Пеевски за някаква по-значима позиция. Уви, малко или много, всичко в България не е както трябва“.

По думите на експерта Иван Анчев, в службите ни не трябва да се извършва самоцелно преструктуриране, а стриктна оценка, както и реподбор, за да се прочистят от тези, които под някаква форма са зависими от криминално или вредно за България чуждоземно влияние.

Иван Анчев бе категоричен, че е недопустимо председател на специална служба да говори от трибуната на парламента и да дава оттам оценки, като при това оповестява разследвания и техните обекти. Недопустимо е и руското влияние, затова държавният апарат трябва да се наблюдава на всяко ниво, категоричен бе Анчев, като коментира:

„Руското влияние не се изразява само в българомразките послания, които отправя, в разрез с всякаква дипломатическа етика и стандарти, руската посланичка Митрофанова, а да се види до каква степен е достигнало това влияние в България. А то е много дълбоко, в много аспекти - в икономически, в политически, в службата за сигурност“.

„Ако продължаваме така, обществото ще рухне под напора на това силно противопоставяне“, каза още Анчев и не скри силното си безпокойство от факта, че политически партии с антинационален характер като „Възраждане“ си позволяват да нарушават обществения ред. По думите му, редовното правителство трябва да влезе в своята роля по най-бърз начин.

Абсолютна лъжа е, че български правителства се назначават от чужди посолства, назначават се от българския парламент, посочи още дипломатът.

На въпрос ставаме ли свидетели на ново пробуждане на подземния свят, Анчев каза:

„То е неизбежно, когато прокуратурата и правоохранителните органи са заети със съвсем други неща и когато прокуратурата и съдебната власт са в тежък политически диалог, вместо да вършат това, за което са призвани. Организираните престъпни структури започват да бъдат по-активни, започват да заемат територии, които в някакъв момент са били загубили“.

Иван Анчев определи случая с известния като „брат Галев“ Ангел Христов като тежък шамар за службите за сигурност и цялата ни правосъдна система. Според него в случаите и с други бегълци от правосъдието като Васил Божков и Цветан Василев, пак опираме до това, че не върховенството на закона е водещо, а принципът на някаква целесъобразност.

 

 

 

 

Споделете новината в социалните мрежи: