Цветанов: Очаквах от Борисов днес да каже, че не познава и Гешев

Пуснете видеото
Цветанов: Очаквах от Борисов днес да каже, че не познава и Гешев
Евроком
Цветанов: Очаквах от Борисов днес да каже, че не познава и Гешев
15.05.2023г.

Сега е моментът стойностните членове и симпатизанти на ГЕРБ да направят преоценка за състоянието на партията

С демонстративното скъсване на оставката си главният прокурор е дал отговор на въпросите, които витаеха в обществото, след като тя беше поискана. Оттук нататък, в следващите няколко дни, ще очакваме изводите. Това каза в предаването „Делници“ по Телевизия „Евроком“ председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов.

По думите на Цветанов ясното послание на Гешев е, че прокуратурата няма да участва в политическия театър и че няма да спре делата и проверките с широк обществен интерес. Както и че прокуратурата ще извърши обективно своята работа за приключването им.

„Видяхме, че е имало и натиск, до миналия петък да бъде прекратена една от проверките“, подчерта Цветанов.

„Може би действително, както Борислав Сарафов казваше и прехвърляше вината на други, прокуратурата се е намесила дълбоко в политическите игри. От това, което каза Гешев, мисля, че Сарафов е участвал активно в този процес и трябва да се дадат отговори от самия него и от всички други участници. Той явно дълго време е бил съгласен с политиката, водена от господин Гешев. Защо не си е подал оставка“, запита Цветанов и припомни, че Сарафов е зам.-главен прокурор от 2013 г., а преди това оглавяваше Специализираната прокуратура. „Което означава, че доста дълги години той е участвал в целия този процес“.

Цветанов допълни: „Този сблъсък, който се очерта, този сценарий, който явно е дирижиран, под някаква форма, с участието и на Борисов, доведе до това днешно изявление на главния прокурор и мисля, че оттук нататък времето ще покаже кой е бил прав и кой крив“.

На въпрос от водещия лесно ли Борисов предава приятелите си, Цветан Цветанов каза: „Днес очаквах да чуя от него, че не познава Гешев“.

Председателят на Републиканци за България заяви още: „Сега е моментът всички стойностни членове и симпатизанти на ГЕРБ да направят преоценка за това, което се случи през годините от 2006 г., когато учредихме заедно политическа партия ГЕРБ и в какво състояние се намира партията сега. Защото в момента тези, които представляват ГЕРБ и са най-близкото обкръжение на Борисов в парламента, не са били създателите. Учредителите на тази хубава идея - да имаме една партия, която да бъде, като профил, народна партия, да има хоризонтално покритие, което изградихме в цялата страна – това ни събираше“. Цветанов се обърна и към всички кметове с апел да не се отклоняват от приоритетите, които са поели пред съгражданите си.

По темата за съставяне на правителство при създалите се обстоятелства, Цветанов прогнозира задръжки от страна на партиите: „Ще бъдат доста по-предпазливи и ако преди 2 седмици казвахме, че категорично ще има правителство и ще се търси възможност да се реализира с първия мандат, мисля, че в момента имаме друга ситуация“. Според него въпросът дали ще има правителство ще получи отговор само след една седмица, защото ако не бъде реализиран мандат с ГЕРБ, всичките партии, без изключение вече са заявили, че няма да подкрепят вторите, а това означава, че се отива към третия мандат.

„За мен най-доброто за страната е да няма предсрочни парламентарни избори преди местния вот“, категоричен бе Цветанов.

Той изрази и тревога от факта, че в последните дни само се говори за приоритети, а нищо не се предприема, няма и парламентарна дейност по важните въпроси, като даде пример с държавния бюджет.

„Страната ни изглежда доста несигурна, а когато има политическа криза, икономическата е с още по-голямо измерение“, коментира Цветанов.

Според него темата с еврозоната вече става мисия невъзможна в следващите година-две, а относно Шенген изрази опасения, че страната ни ще бъде отделена от Румъния и ще остане единствената държава, извън пространството.

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: Безпринципните договорки ще продължат и след изборите
Цветан Цветанов: Безпринципните договорки ще продължат и след изборите
Евроком
18.04.2024 г.
Виждаме какъв е зарядът и обещанията, които се дават преди провеждането на избори и какво се случва след като преминат
Прочетете повече
Цветан Цветанов: На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша
Цветан Цветанов: На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша
Actualno.com
17.04.2024 г.
Коментар на бившия вътрешен министър, лидер на Републиканци за България
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Развръзката в МВР е изключително тревожна
Цветан Цветанов: Развръзката в МВР е изключително тревожна
Евроком
16.04.2024 г.
Схеми, контрабанда, компромати и безкраен цикъл от избори
Прочетете повече