Горан Благоев: Ако ПП и ДБ „клекнат“ на Борисов това ще е неговата индулгенция

Горан Благоев: Ако ПП и ДБ „клекнат“ на Борисов това ще е неговата индулгенция
Евроком
Горан Благоев: Ако ПП и ДБ „клекнат“ на Борисов това ще е неговата индулгенция
27.04.2023г.

Президентът също има интерес от съставянето на правителство, защото обществените негативи все повече вървят към него

В настоящия парламент доста неща са възможни, уви – като това да се избере председател на ротационен принцип, без да е предвидено в Конституцията или да се сложи за шеф на правната комисия един младеж със странен стаж. Така историкът, журналист и зам.-председател на Републиканци за България Горан Благоев коментира в предаването „Честно казано“ по ТВ „Евроком“ въпроса възможно ли е да се състави кабинет тип „Димитър Попов“.

„Нищо не пречи и сега да има такъв кабинет, но нямаме това, което да го обедини, както обединяваща беше хартиената бюлетина“. По думите на Горан Благоев, по-скоро бихме били свидетели на правителство, но не по модела „Димитър Попов“. „Не виждам как министрите на Костадин Костадинов биха съжителствали с министри на ПП-ДБ“, коментира той.

Според историка, под въпрос е и до колко полезен би бил такъв кабинет:

„Да не забравяме, че на Димитър Попов, колкото и да му беше тежко и да изпълни определени задачи, това беше кабинет на националното помирение – нещо, за което СДС и дясното, и досега си плащат. Защото тогава, сякаш, беше пресечена възможността да има категорична лустрация в българското общество“.

Ако сега такъв кабинет се случи, това ще бъде опрощението към хора като Борисов, изрази мнение историкът и журналист.

На въпрос има ли сценарий „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да бъдат претопени, Благоев коментира: „Борисов, колкото и да спечели тези избори с определена преднина, продължава да е токсичен коалиционен партньор. Според мен ГЕРБ са тези, които неистово искат тази коалиция, за да могат да се долустросат. ГЕРБ спечели като евроатлантическа сила, а тези дни виждаме какво се случва с Пловдивския панаир и то с участието на общинските съветници на ГЕРБ. Да не говорим за шутовщините на Бойко Борисов пред Путин през 2015-та година“.

Защо Борисов, като един от най-дълго управлявалите български министър-председатели, не си поеме отговорността и не състави правителство, каквато е политическата логика – това е въпрос, който не се задава, посочи още Горан Благоев.

„Но Борисов си дава сметка, че такова правителство едва ли може да бъде одобрено и това ще е поредният му провал, при който не успява да създаде кабинет. Това ще демотивира част от електората му, както и членове на ГЕРБ. А защо толкова се е вкопчил във втората сила – това за него е опит да си пришие брошка, която да блести и да накара обществото да забрави кой е той и срещу кого тръгнаха протестите“.

Президентът също има интерес да има редовно правителство, тъй като обществените негативи все повече вървят към него и служебния кабинет, коментира още Горан Благоев.

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: Резултатът на „Величие“ го отдавам на протестния вот
Цветан Цветанов: Резултатът на „Величие“ го отдавам на протестния вот
Евроком
13.06.2024 г.
Политиците трябва да помислят малко повече за тези неща, които интересуват хоратa
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Консумираме отвращение към политиците
Цветан Цветанов: Консумираме отвращение към политиците
07.06.2024 г.
Никой не видя хоризонт какво ще се случва с държавата след изборите в неделя
Прочетете повече