Цветан Цветанов: Борисов ухажва ПП и ДБ, за да минимизира политическите щети на предстоящите местни избори

Цветан Цветанов: Борисов ухажва ПП и ДБ, за да минимизира политическите щети на предстоящите местни избори
БНР
Цветан Цветанов: Борисов ухажва ПП и ДБ, за да минимизира политическите щети на предстоящите местни избори
21.04.2023г.

Наблюдаваме промяна в политическото поведение на парламентарно представените партии на консултациите при президента. Това заяви пред БНР Цветан Цветанов, председател на „Републиканци за България“.

„Има видимо понижаване на градуса на взаимните критики, но принципните различия остават съществени. Може би се разиграва политически театър, за да може да се подготвят за следващите парламентарни избори“, изрази мнение Цветанов.

Победата на ГЕРБ на последните предсрочни парламентарни избори е пирова, смята той. 

„Борисов щеше да е по-спокоен политически, ако бяха втори.  Той може да се препъне в тежестта и отговорността при връчването на първия мандат и да не е в състояние за две години, спечелвайки три пъти парламентарни избори, да състави правителство.  Борисов ухажва ПП и ДБ, защото знае, че това е начин да минимизира политически щети на предстоящите местни избори“, каза председателят на Републиканци за България.

Това, което беше договорено от двете основни формации в парламента, е една законодателна рамка, която обаче е без съдържание, смята още Цветан Цветанов. 

„Говорим само за законопроекти. Това са заглавия на съответните закони. В самото съдържание ще се получи голямото различие, което може да създаде политическо противопоставяне“.

Двете формации трябваше да използват времето не само за консултации по законодателната рамка, а и за разпределяне на постоянните комисии, смята Цветанов. 

„В предишния парламент голяма част от блокирането на законодателната дейност дойде заради структурирането и гласуването на тези постоянни комисии“, подчерта Цветанов.

Борисов има два варианта, но всеки от тях би му създал проблем, обясни Цветанов. 

„Единият е да направи нещо с ПП и да изпълни тази законодателна програма. Но тогава може да получи удар от останалите политически формации в парламента. Борисов реално няма полезен ход“.

В момента трябва да се работи национално отговорно и да се формират тематични мнозинства, убеден е Цветан Цветанов.

„Най-възможният вариант за правителство, което да се формира в някакво парламентарно мнозинство, е между ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН. Може да има и частична подкрепа от „Възраждане“ в определени законодателни дейности“.

Цветанов отбеляза като проблем и неяснотата около бюджета, който ще бъде предложен.

„И какъв ще бъде дебатът, който ще се води. Приемането на един бюджет отнема 4 до 6 седмици. Ако парламентът съществува до 15 юни, за да го приеме, той може би ще има и по-амбициозна програма, свързана със законопроекти, отнасящи се до Плана за възстановяване и устойчивост. Ако има политически консенсус за конституционно забавяне на процедурата по връчване на третия мандат, могат да бъдат приети тези законодателни пакети“, добави Цветанов.

Лидерът на  Републиканци за България смята за невъзможно провеждането на избори 2 в 1. 

„Ако местните и парламентарните избори ще проведат заедно, хаосът ще бъде пълен. Отговорността ще е на президентската институция“.

Цялото интервю с Цветан Цветанов може да слушате тук.

 

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: Резултатът на „Величие“ го отдавам на протестния вот
Цветан Цветанов: Резултатът на „Величие“ го отдавам на протестния вот
Евроком
13.06.2024 г.
Политиците трябва да помислят малко повече за тези неща, които интересуват хоратa
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Консумираме отвращение към политиците
Цветан Цветанов: Консумираме отвращение към политиците
07.06.2024 г.
Никой не видя хоризонт какво ще се случва с държавата след изборите в неделя
Прочетете повече