Цветанов: Не си представям Борисов да участва в комисии като редови депутат – той има друг дневен ред

Цветанов: Не си представям Борисов да участва в комисии като редови депутат – той има друг дневен ред
Flagman.bg
Цветанов: Не си представям Борисов да участва в комисии като редови депутат – той има друг дневен ред
12.04.2023г.

Следващият тактически ход на „хартиената коалиция“ е максимално бързи избори през юли, прогнозира бившият зам.-председател на ГЕРБ

Цветан Цветанов бе зам.-председател и дясна ръка на Бойко Борисов в партия ГЕРБ до 2019 г. Заемаше поста вицепремиер и вътрешен министър в първото му правителство (2009 – 2013 г.). Бил е и председател на групата на ГЕРБ в няколко парламента. От Flagman.bg потърсихме за коментар по повод първия пленарен ден на 49-ото Народно събрание.

- Г-н Цветанов, как тълкувате предложението на Бойко Борисов служебният кабинет да стане редовен като „спасителен вариант“, за да има парламент?

- Противоречиво е, защото всички говореха и по време на кампанията, че президентсткото управление трябва да бъде прекратено и че следва да се избере редовно правителство, макар и с кратък период на действие, което да действа като програмно с четири-пет обединяващи приоритета.

- И все пак осъществимо ли е предложението на Борисов служебният кабинет да стане редовен?

- Аз смятам, че не е осъществимо, защото по принцип много от парламентарно представените партии се упражняваха в политическа риторика срещу служебния кабинет. Освен това, кой ще носи отговорността? Едно правителство трябва да има много ясна политическа отговорност. Президентът по Конституция прави служебен кабинет, за да се проведат честни и прозрачни избори. Ние видяхме, че и не бяха такива. Защото няма как някой да убеди обикновения избирател, че един човек може да направи 10 хиляди преференции, без да има контролиран или купен вот. Това няма как да се случи. Аз говоря от чисто прагматична гледна точка. А позицията на Борисов е бягане от отговорност и размиване на отговорността за евентуален провал в един мандат, макар и краткосрочен, на това 49-о Народно събрание.

- Говорите за преференциите на Славена Точева във Варна ли?

- По принцип има и на други места, но това е един от случаите.

- А по Ваше време нямаше ли такива?

- Такива преференции не е имало никога в такъв голям мащаб. Преференции до 3000 гласа е допустимо. Мартин Димитров, примерно, си изкарва преференциите с реални последователи, които му вярват, и се знае, че стоят зад него. Но аз не мога да сравня въпросната дама с качествата, способностите, парламентарния опит и законодателните предложения, които може да инициира и отстоява Мартин Димитров. Сравнете дейността му с тази на въпросната дама.

- Бил сте председател на парламентарната група на ГЕРБ. Как го виждате Бойко Борисов като депутат?

- Първо, днес ГЕРБ допусна огромна грешка. Трябваше Борисов като лидер да прочете парламентарната декларация в тази тежка политическа ситуация. Така е възприето във времето...

- А Десислава Атанасова?

- Аз не смятам, че Атанасова има необходимата електорална тежест, каквато има Борисов. Той трябваше да излезе и да каже основните приоритети, ако се състави правителство, и след това да се очертаят някакви хоризонти. А днес слушахме само за някакво смирение, при положение че само допреди седмица имаше много остри изказвания спрямо политическите опоненти. Така че трябва да съдим не по думите, а по делата.

- Смятате ли, че Борисов реално иска да има правителство?

- Ако се съди от поведението му от последните няколко дни, аз смятам, че тук целта е следната: Борисов предлага кабинет само с ПП-ДБ, но те не искат кабинет с него, което означава, че той отново ще избяга встрани и няма да поеме този риск да направи програмно правителство с останалите парламентарни сили като ДПС, БСП, ИТН. Те биха сформирали доста сериозно парламентарно мнозинство, с което могат да очертаят някакъв кратък хоризонт, да изпълнят ангажиментите, които имаме към Европейската комисия, за да отпушим европейското финансиране. Но виждате, че това не се случва. Поведението на политическите формации ще е през призмата на местния вот. А в момента поведението на Борисов и начинът, по който реагира през последните няколко дни, показват, че той предлага невъзможни неща, но същевременно се правят на консенсусните, смирените – как трябва да се състави правителство и т.н. Борисов и останалите формации от „хартиената коалиция“ биха пристъпили към следващ тактически ход – максимално бързи избори. А вината за несъставянето на кабинет в 49-ото НС ще прехвърлят на ПП-ДБ. Това ще се прави, ако не се сформира правителство и се отиде на бързи избори. ПП-ДБ не получиха периферни гласове на изборите на 2 април. Ако следващият вот е, примерно, на 23 юли, тогава спадът при тази формация може да се очаква да е сериозен. Знаем, че техни избиратели са по-успели граждани, които по това време на годината обикновено са на почивка. Освен това много от хората са демотивирани да гласуват на шести избори в рамките на две години. Докато ГЕРБ и другите от „хартиената коалиция“ си запазват твърдите ядра. Т.е. ниска изборна активност е в тяхна полза.

- Бях Ви попитал Борисов като депутат как го виждате?

- Не си го представям и смятам, че скоро може би ще има излизане от парламента. Особено ако вече не се очертава да се сформира кабинет, той ще покаже, че не би останал в парламент, който не може да реши проблемите на хората. И ще си излезе навън. А и самият той не се чувства комфортно. Борисов като редови депутат все пак трябва да има ангажимент да участва в съответните ресорни комисии. Как си представяте да отиде в една комисия след парламентарния законодателен ден в пленарна зала?! Аз това не си го представям, защото просто той има друг дневен ред в неговото ежедневие и това не се вписва в неговите приоритети.

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: Резултатът на „Величие“ го отдавам на протестния вот
Цветан Цветанов: Резултатът на „Величие“ го отдавам на протестния вот
Евроком
13.06.2024 г.
Политиците трябва да помислят малко повече за тези неща, които интересуват хоратa
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Консумираме отвращение към политиците
Цветан Цветанов: Консумираме отвращение към политиците
07.06.2024 г.
Никой не видя хоризонт какво ще се случва с държавата след изборите в неделя
Прочетете повече