Цветан Цветанов: Правителство ще има, но с кратък хоризонт

Пуснете видеото
Цветан Цветанов: Правителство ще има, но с кратък хоризонт
БНТ
Цветан Цветанов: Правителство ще има, но с кратък хоризонт
08.04.2023г.

Независимо от сложната политическа ситуация правителство ще има. Това, в което трябва да сме убедени е, че то няма да бъде с пълен мандат, а с кратък  хоризонт. Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в Денят започва с Георги Любенов.

„Политиците трябва да си зададат въпроса какво трябва да се направи за страната, за да не губим пари от Плана за възстановяване и устойчивост. Тези средства обаче изискват промени в 22 закона. За миналата година получихме 2,5 млрд. от 4 млрд., коментира Цветанов.

Председателят на Републиканци за България заяви, че решението на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ е политически правилно, защото голяма част от електората, който ги е подкрепил е анти ГЕРБ. Ако направят действия, които да са свързани с ГЕРБ, това ще означава, че на едни следващи избори ще загубят това, което имаха днес“.

По думите му след такава кампания, в която са били изградени зидове няма как 24 часа след като тя е минала да има политическа комуникация за водещите приоритети в страната.

„Политическите формации могат да имат мотив за обединяването около 5-6 приоритета за един краткосрочен мандат“, заяви Цветанов.

Цветан Цветанов подчерта, че ако искаме да имаме нормални, честни и прозрачни избори хартиената бюлетина трябва да се премахне.

„Ако имаме пак хартиена бюлетина и пак имаме десетки хиляди недействителни бюлетини? Активността е почти същата като на предишните избори. ПП-ДБ не се вслушаха в съвета, който им дадох, че трябва да имат 36 хиляди подготвени хора, които да са в СИК. Останах с убеждение, че те имат акцент София, Пловдив и Варна и малко им бяга истинската политическа игра“, обясни Цветанов.

„Смятам, че се преекспонира, че някой ще окаже натиск за съставяне на правителство, това създава антиевропейско говорене. И всички национални медии отразяват говоренето на „Възраждане“, че това се определя от Американското посолство и тиражират това говорене. В САЩ уважават партньорството“, добави Цветанов.

Според Цветан Цветанов ПП и ДБ пропуснаха два месеца, за да се подготвят за местни вот, докато ГЕРБ успяха да се конфигурират.

„ГЕРБ няма да отиде в ясна обвързаност с ДПС и БСП, ще играят с трети мандат. Но ако ГЕРБ не успее това ще са трети избори, в които са първи, но не могат да съставят кабинет. Те имаха пълна мобилизация“, каза още Цветан Цветанов.

 

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: Резултатът на „Величие“ го отдавам на протестния вот
Цветан Цветанов: Резултатът на „Величие“ го отдавам на протестния вот
Евроком
13.06.2024 г.
Политиците трябва да помислят малко повече за тези неща, които интересуват хоратa
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Консумираме отвращение към политиците
Цветан Цветанов: Консумираме отвращение към политиците
07.06.2024 г.
Никой не видя хоризонт какво ще се случва с държавата след изборите в неделя
Прочетете повече