Цветан Цветанов: Ще подкрепим кандидатите на ДБ и ПП там, където имаме добра комуникация

Цветан Цветанов: Ще подкрепим кандидатите на ДБ и ПП там, където имаме добра комуникация
Radian.bg
Цветан Цветанов: Ще подкрепим кандидатите на ДБ и ПП там, където имаме добра комуникация
01.03.2023г.

На тези избори „Републиканци за България“ ще подкрепят по места кандидатите на "Демократична България" и "Продължаваме промяната", но партията няма да участва пряко във вота. Това заяви лидерът на политическата формация Цветан Цветанов, пред Radian.bg, който беше на посещение в Шумен, а преди това се срещна с членове и симпатизанти в Търговище

„Ние и на предишните избори подкрепихме "Демократична България" и "Продължаваме промяната", защото сме сериозна алтернатива на ГЕРБ. И въпреки че аз съм създавал ГЕРБ, сега търсим друга алтернатива заради предателството към стойностните и качествени членове на ГЕРБ. Това предателство се измерва и с намаляващата подкрепа за ГЕРБ – през 2009 г. партията имаше 1,6 милиона гласоподаватели, на всеки следващ избор те намаляваха – до 1,100 милиона, след това до 800 000, последно до 600 000 души“, коментира Цветанов.

Той обаче е по-скоро песимист за резултатите от предстоящите избори, макар че се надява обединението между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да успее да излъчи стабилна парламентарна група и правителство. „Въпреки разочарованието от ГЕРБ, за голямо съжаление, не се усеща енергията, която трябваше да се генерира от обединението на ПП и ДБ. Изпусна се зарядът“, смята Цветанов.

Лидерът на републиканците смята предстоящите парламентарни избори за генерална репетиция за местния вот. „Затова ние отново ще подкрепим кандидати на ДБ и ПП с нашите структури по места, там, където имаме добра комуникация. Защото, за да се противодейства на ГЕРБ, ДПС и БСП, трябва да има точно такава консолидация на останалите партии, нещо като ОДС от хубавите демократични процеси през 1996-97 година. Но сега, за съжаление, не се постигна това широко отваряне в политическото пространство, което имаше ОДС. Имаше много възможности да се събере периферията, които не бяха използвани и мисля, че подкрепата в големите градове София, Пловдив и Варна няма да е достатъчна за една убедителна победа, която да очертае истинска възможност за реформи“, заяви Цветан Цветанов.

Той се надява, че коалицията ПП – ДБ ще спечели над 90 места в следващия парламент, за да успее да се противопостави на т.нар. хартиена коалиция. Но ако депутатите на ПП-ДБ са под 80, това означава, че „хартиената коалиция“ ще си направи изключително важните избори за Висш съдебен съвет, за съдебен инспектор и т.н. по начин, по който те сметнат за добре, коментира Цветанов. „За тези гласувания трябва квалифицирано мнозинство, т.е. ако имаш под 80 депутати, не можеш да влияеш на решенията на мнозинството, в случая на хартиената коалиция. За съжаление, това ще бъде с тежки последствия за възможността да се възползваме от добавените средства, които можем да получим от Европа“, каза той.

„Тези избори, за голямо съжаление, няма да дадат отговори на всички въпроси, които вълнуват хората. Толкова честото явяване на парламентарни избори в рамките на две години означава, че няма да има промяна в политическата конфигурация и цялата тази обществена енергия за пореден път ще бъде пропиляна. България ще продължи да губи европейски средства, но най-важното е, че отсъствието на реформи и законодателни промени, които са обвързани с получаването на европейски средства, ни превръщат в една държава в дълбоката периферия на ЕС. Неслучайно когато се обсъждаше темата за Шенген, се заговори за първи път за отделянето на Румъния от България, а аз си спомням времето от 2012 г., когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи, и се говореше за отделянето на България от Румъния“, заяви лидерът на Републиканци за България.

Затова партията се концентрира върху предстоящите местни избори и започва подготовката за тях със сериозен анализ на хората, които ще бъдат номинирани в листите за съветници и кметове.

Цветанов определи като огромна репутационна щета за България излизането на втория списък със санкции по закона Магнитски. „Този списък показва руската зависимост в енергетиката и поръчките, които са изпълнявани от най-високопоставени лица с някакъв корупционен елемент. Щетата и за ГЕРБ е голяма, защото Владислав Горанов беше най-близкият заместник на Борисов. Най-важното е, че мотивите за включването на Горанов в този списък явно са свързани с информацията от Васил Божков и това, което той огласи за ощетяването на републиканския бюджет. Публично оповестените лица от Божков бяха Борисов, Горанов и Севделина Арнаудова, последните двама според Божков са ходили в офиса му и са получавали финансови средства. От тяхна страна се отрича, но по всяка вероятност в САЩ има допълнителна информация, за да включат Горанов в „Магнитски 2“. За съжаление, българските служби и българската прокуратура не анализираха тази информация и не пристъпиха към действия, за да изяснят обективната истина. И това за мен е по-тревожното – че българските институции не направиха необходимите процесуални действия, за да излезе истината“, коментира Цветанов. В тази връзка той подчерта, че е крайно необходима съдебната реформа, включително реформа в прокуратурата.

Цветан Цветанов коментира и разочарованието в редиците на ГЕРБ в Шуменска област заради издигането на хора, които не са били сред основателите на партията и които, според него, може да преследват икономически интереси. „Това всъщност е проблемът, който възникна в ГЕРБ през последните години – че Борисов привлече в партията хора, които нямаха нито общо с ГЕРБ, които преди това бяха политически опоненти на ГЕРБ, а после под една или друга форма вероятно са имали икономически интереси от влизането си в ГЕРБ. Това, че Борисов привлече Бейзат Яхя в ГЕРБ и че Паламара се превърна в общоизвестен пример, показва, че всъщност някои хора се чувстват абсолютно безнаказани, че за тях закони и правила не важат. Смятам, че това ще изиграе много сериозна негативна роля за предстоящите местни избори, защото аз съм убеден, че хората в Шумен не го одобряват, колкото и да смятаме, че те биха замълчали. Спомням си какви бяха оплакванията на всички структури на ГЕРБ в Шуменска област от кадруването, което прави Бейзат и от гостоприемството, което е оказвал на Борисов. Тук е проблемът на Борисов, че се обгради с хора, които нямат нищо общо с ГЕРБ, и те изместиха истински добронамерените хора за партията. И аз съм сигурен, че това ще се отрази на местната власт. С тези преференции, които постига синът на Бейзат, няма как да ме убеди някой, че може да направи 7 хиляди преференции без контролиран вот. Защото, ако отидеш и направиш една насрещна проверка, едва ли тези 7000 души го познават лично. Да постигнеш резултат 400 преференции от 400 гласували, като във Вълнари, това означава, че някой е направил изборния резултат“, заяви Цветан Цветанов.

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: Безпринципните договорки ще продължат и след изборите
Цветан Цветанов: Безпринципните договорки ще продължат и след изборите
Евроком
18.04.2024 г.
Виждаме какъв е зарядът и обещанията, които се дават преди провеждането на избори и какво се случва след като преминат
Прочетете повече
Цветан Цветанов: На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша
Цветан Цветанов: На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша
Actualno.com
17.04.2024 г.
Коментар на бившия вътрешен министър, лидер на Републиканци за България
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Развръзката в МВР е изключително тревожна
Цветан Цветанов: Развръзката в МВР е изключително тревожна
Евроком
16.04.2024 г.
Схеми, контрабанда, компромати и безкраен цикъл от избори
Прочетете повече