Цветанов: Най-важните избори ще са местните

Пуснете видеото
Цветанов: Най-важните избори ще са местните
Евроком
Цветанов: Най-важните избори ще са местните
23.02.2023г.

Предсрочните парламентарни избори ще са генерална репетиция

Поради липсата на парламентарен контрол, в момента сме свидетели на един монолог от страна на изпълнителната власт и няма абсолютно никакъв диалог, за да се чуват теми, които действително вълнуват хората. Това каза в „Делници“ по Евроком председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов.

Толкова чести парламентарни избори обаче не променят нищо и не очертават хоризонти, категоричен бе Цветанов и допълни: „В последните няколко мандата в парламента виждаме все повече популизъм. Когато знаеш, че мандатът е много кратък, нито имаш възможност да направиш реформи, нито да реализираш управленска програма. Дава ти се възможност да станеш част от този популизъм, за да може да „облъчваш“ и да привличаш, евентуално, електорална подкрепа за едни нови предсрочни избори.

Знаете ли какво ми прави впечатление? Почти всички партии говорят как ще се явят на избори, но никой, като че ли, още не е представил програма, по която ще работи, за да може да мотивира хората да гласуват“.

Помолен да коментира разногласията при реденето на листи в някои партии, Цветанов заяви: „Това показва, че нямаш достатъчния авторитет, за да спечелиш гласове от т.нар. мажоритарен елемент, който присъства с преференциите и дава възможност за пренареждане на листите. Точно затова и ние от Републиканци за България не искахме да участваме в никакви коалиционни формати, защото знаем, че това винаги ще създаде някакъв проблем. Затова участваме само с подкрепа – морална, както се казва и на места, където има такава необходимост и където към нас са се обърнали колеги от център дясно. Ние съдействаме и мисля, че сме доказали във времето, че има добри резултати, където сме имали съвместни действия“.

Цветанов посочи, че в следващия парламент вероятно ще има подобно разположение на партиите като досегашното и едва ли ще се постигне някакво съгласие. „Целият фокус на тази предстояща кампания, предполагам, ще е в подготовката за местния вот и хората ще се ориентират повече за нещо, което би могло да се случи в страната след провеждането му“.

Цветан Цветанов прогнозира, че това няма да е последният парламентарен вот за тази година, но бе категоричен, че предстоящите местни избори ще бъдат най-важните. „След местните избори определено ще има друга светлина, но тя няма да бъде толкова силна, за да може да кажем, че сме решили проблемите и политическата криза е отминала. Аз съм убеден, че поне още година и половина ще имаме политическа криза“.

Със спорното си решение за броенето на бюлетините, ЦИК само допринася за голямото разочарование, което има у българския избирател, като отново е проличала „Хартиената коалиция“, изрази мнение Цветанов. Той припомни, че на лидерската среща между ГЕРБ, ДПС и БСП в края на миналия парламент, бе направена заявката, ако след изборите пак има невъзможност да се състави правителство, именно ГЕРБ, ДПС и БСП да са партиите, които да формират управленски мандат. „И това смятам, че ще бъде официалното влизане на ДПС във властта. Този път ще се заяви друга тройна коалиция, в лицето на ГЕРБ, ДПС и БСП“.

По този повод Цветанов каза още: „Тук искам да се обърна към бившите си колеги от ГЕРБ – да не забравят, че когато учредявахме партията, през декември 2006 година, основният ни опонент беше Тройната коалиция и всъщност ние бяхме алтернатива в смесените региони. Сега в момента, в смесените региони единствена алтернатива започват да се явяват Републиканци за България. И искам да благодаря на всички тези наши симпатизанти и членове, които работят, за да може действително да бъдем реалната алтернатива и да даваме реалните решения, които стоят пред хората“.

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: Безпринципните договорки ще продължат и след изборите
Цветан Цветанов: Безпринципните договорки ще продължат и след изборите
Евроком
18.04.2024 г.
Виждаме какъв е зарядът и обещанията, които се дават преди провеждането на избори и какво се случва след като преминат
Прочетете повече
Цветан Цветанов: На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша
Цветан Цветанов: На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша
Actualno.com
17.04.2024 г.
Коментар на бившия вътрешен министър, лидер на Републиканци за България
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Развръзката в МВР е изключително тревожна
Цветан Цветанов: Развръзката в МВР е изключително тревожна
Евроком
16.04.2024 г.
Схеми, контрабанда, компромати и безкраен цикъл от избори
Прочетете повече