Цветанов: Необходима е консолидация, която да доведе до висока избирателна активност, електорална тежест и устойчивост

Пуснете видеото
Цветанов: Необходима е консолидация, която да доведе до висока избирателна активност, електорална тежест и устойчивост
БНТ
Цветанов: Необходима е консолидация, която да доведе до висока избирателна активност, електорална тежест и устойчивост
21.02.2023г.

На тези избори, както и на предишните, структурите на Републиканци за България ще работят в подкрепа на демократичните сили, изпълняващи ангажиментите, които обществото очаква. Това заяви в „Денят започва“ по БНТ председателят на партията и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

По думите му обединението на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ е лъч на надежда. „Дано тя да не бъде пропиляна и да се намери тази консолидация, която да даде електоралната тежест и висока избирателна активност, да имаме една устойчивост и представителност в българския парламент, която да ни гарантира, че ще усвоим средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, и по новия финансов програмен период, и всичко, което води до позитивни неща с еврозоната“, каза Цветанов.

Той изрази увереност, че с диалог и далновидност могат да бъдат обединени всички периферни сили, тъй като, провеждането на толкова предсрочни парламентарни избори за толкова кратък период от време ни вкарват в още по-задънена улица. Според Цветанов местните избори ще са тези, които ще разсекат политическия възел.

Относно втория списък „Магнитски“ и дали може да се тълкува като послание към Борисов, той каза:  „Разбира се, че когато вече персонализират една политическа формация или част от нея с определени лица, това води до репутационна щета. Напрежението ще нараства и точно затова пък има възможност всички демократично мислещите избиратели да вземат правилното решение“.

Той изтъкна, че санкциите по „Магнитски“ са свързани, както с корупция, така и с обслужването на руски интереси: „В публичното пространство се говори за евроатлантизъм, но ако се върнем малко по-назад, ще видим, че страната ни обслужваше и реализира онези геополитически проекти, които са свързани с енергетиката. Определени лица, които управляваха страната прокараха „Турски поток“. Ние всъщност обслужваме руските интереси и всичко това е за сметка на българския данъкоплатец“.

Относно името на бившия финансов министър от ГЕРБ, което също е в санкционния списък, Цветан Цветанов каза: „Специално за Влади Горанов, там няма геополитика, но има действия, предприети от друг човек, който е дал някакви показания, които не са били анализирани и не са проверени по надлежния процесуален ред в страната“. По думите му тук идваме до въпроса дали институциите работят и има ли върховенството на закона, каквото обществото очаква.

Цветан Цветанов е категоричен, че всяка политическа криза генерира много напрежение и лоши управленски решения. Това рефлектира върху всички процеси и сектори в страната - икономика, енергетика, инфлация, отсъствие от международната сцена. Миграционната тема също е един от примерите за това: „За съжаление България влезе в международния обмен, не с това как противодействие на миграционния натиск, а с това как не може да противодейства и как имаше 18 жертви“. Според него не се работи превантивно за справяне с проблемите, а говорим само за инциденти, липсва хоризонт и вървим след събитията.

„Оперативната дейност според мен отсъства. Не е нормално вътрешният министър, както заяви вчера, да казва, че мерките, които предприема МВР, водят до действия на трафикантите да правят укрития и да прекарват мигранти. България влезе в международен обмен с това как не може да противодейства на миграционния натиск“.

Причината е в системни проблеми в сектора за сигурност през последните години: „Оперативната дейност според мен отсъства“, каза бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. По думите му министър Демерджиев или работи с грешна информация, или показва управленска немощ.

„За да се изкорени проблемът с нелегалната миграция трябва да има отлично двустранно сътрудничество между България и Турция, но аз съм убеден, че такова има“, каза Цветанов.

Той заяви, че се очаква изпъстрено с много напрежение лято и ако няма адекватни мерки, политическа стабилност, ако не бъде подкрепена „Гранична полиция“ и не бъдат инвестирани допълнителни средства за ефективно модернизиране на границата ни с Турция, която е външна на Европейския съюз, тези проблеми ще нарастват.

Споделете новината в социалните мрежи: