Цветан Цветанов: Намираме се в омагьосан популистки кръг, никой не мисли как да се помогне на хората, гледат се само партийни интереси

Цветан Цветанов: Намираме се в омагьосан популистки кръг, никой не мисли как да се помогне на хората, гледат се само партийни интереси
Цветан Цветанов: Намираме се в омагьосан популистки кръг, никой не мисли как да се помогне на хората, гледат се само партийни интереси
16.01.2023г.

Възелът може да бъде разплетен чрез местните избори

Предоставяйки третия мандат на БСП президентът Радев постигна две цели – направи реверанс към левия избирател и второ, поставя в трудна ситуация Корнелия Нинова. Защото на всички е ясно, че трудно ще се състави правителство в този парламент, а това ще е четвърти неуспешен опит за левицата. Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в предаването „Демокрацията“ с Марио Гаврилов по TV1.

По думите му, с връчването на този мандат Румен Радев успява и да избегне противопоставянето по външнополитическите теми с формацията, на която е възложил да предложи структура и състав на Министерски съвет. „Защото и БСП, и Радев имат сходни позиции по Украйна и Русия“.

Според Цветанов, ако мандатът беше връчен на „Демократична България“, щеше да има ясен политически отзвук за едно дясно позициониране на всички, които биха могли да подкрепят такъв мандат.

През последните две години наблюдаваме поредност от избори с резултат, който не решава проблемите, а води до по-ниска избирателна активност и по-нисък авторитет на институциите, според Цветанов. „Няма ясен изход от сложната ситуация, която имаме днес“, каза той.

Цветанов припомни, че след последния вот политиците не можаха да отчетат, че има законодателна рамка, около която трябва да се обединят. „Оттам нататък всичко е популизъм. Ние сме в един омагьосан популистки кръг“, категоричен е председателят на Републиканци за България, според когото в момента всяка една тема, която има някакви срокове, се отлага за последния момент – за да може да не се занимават сегашните политици с горещи въпроси, в усилията си да имат повече избиратели.

Цветанов даде пример с необходимостта, до 2025 г. всички потребители на електроенергия, да бъдат на свободния пазар – процедура, която е трябвало да започне в началото на тази година. „Оказа се, че парламентът взе решение - отлагаме го до 2025, а тогава това става задължително за всички!“.

Той коментира още, че политическата криза продължава и развързването на този възел ще е чрез местните избори, защото там могат да се получат сериозни обрати в обществените и политически нагласи. Цветанов направи прогноза, че ако те бъдат загубени от ГЕРБ в София, Пловдив и Варна, това отново ще доведе до предсрочни избори. Председателят на Републиканци за България коментира също, че промените в Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина са направени именно с хоризонт към местния вот.

Според Цветанов ГЕРБ има много добра стратегия да задълбочава проблемите и да праща определени партии в изолация, като търси разделението. Той изрази убеденост, че това, което би могло да промени конфигурацията е да има някакво доверие - интегритет: „Когато всички си говорят за постигането на определени цели. Говоря за формации, които могат да привлекат и обществени организации, и личности, които по места имат авторитет“.

Другото, което е важно, е да се заложи хоризонт на законодателна инициатива, която да бъде изпълнена: „Защото ето, днес, слушайки финансовия министър, той казва, че се отдалечаваме от еврозоната. Има три закона, основополагащи моменти, за да започне процедурата. Ако сме на прага на разпускане на НС, това означава, че те няма да могат да бъдат приети“, каза Цветанов. Такъв е и въпросът с Плана за възстановяване и устойчивост, на който разчитаме: „От 2019 тази тема е актуална и всяко правителство, участвало в подготовката, знае, че има правна обвързаност“, коментира Цветанов и припомни, че държавата реално губи пари.

Големият проблем, който стои пред страната е, че никой не се интересува как да се помогне на хората, а всеки гледа тясно партийните си интереси, според Цветанов.

По повод разследването за Nexo, Цветанов коментира, че по отношение на криптовалутата няма необходимите правни регулации и точно затова определени субекти се възползват. Той бе категоричен, че всеки трябва да носи отговорност пред закона и не трябва да се обвързва темата с евентуални политически ангажименти. Във връзка с шума, който се вдигна по това разследване, Цветан Цветанов коментира още:

 „Защо никой не зададе въпроси за „Турски поток“ и зависимостта, която ни прокара Борисов през последните 2 години от неговото последно управление, за срещите, които правеха с хора от забранителния списък? Това не е ли по-голямо нарушаване и пробив на националната ни сигурност? На нас ни се представяше проектът като възможност за диверсификация на страната ни и излизане от руската зависимост, а се изхарчиха  едни 3 милиарда, без никой да носи отговорност“.

По повод Шенген, той прогнозира, че в края на годината България може да бъде отделена от Румъния и беше категоричен, че това би било провал за държавата ни.

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: ДПС стои твърдо зад номинацията на Росен Желязков и състава на кабинет
Цветан Цветанов: ДПС стои твърдо зад номинацията на Росен Желязков и състава на кабинет
TV1
01.07.2024 г.
Не може Томислав Дончев да отговаря за нещо, в което се е провалил
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Евелин Банев-Брендо почти не беше известен в България
Цветан Цветанов: Евелин Банев-Брендо почти не беше известен в България
NOVANEWS
29.06.2024 г.
Цялата си дейност той извършваше извън пределите на страната
Прочетете повече
Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Борисов пред OFFNews
Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Борисов пред OFFNews
OFFnews.bg
29.06.2024 г.
От 2013 г. Борисов е под наблюдение на вътрешни сили и в момента е много притеснен, че дела от миналото може да се подновят
Прочетете повече