Горан Благоев: Светият синод се е превърнал в отворена врата за руското хибридно влияние в България

Горан Благоев: Светият синод се е превърнал в отворена врата за руското хибридно влияние в България
Радио "Фокус"
Горан Благоев: Светият синод се е превърнал в отворена врата за руското хибридно влияние в България
06.12.2022г.

Светият синод се е превърнал в отворена врата за руското хибридно влияние в България. Това каза в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" Горан Благоев, заместник-председател на ПП "Републиканци за България“, автор и водещ на предаването "Памет без давност".

"Посещението на външния министър на Московската патриаршия волоколамския митрополит Антоний не е от най-показателните, макар че не дава добър знак, защото не става ясно това посещение съгласувано ли е с държавните органи. Посещение на духовник от такъв висок ранг винаги се съгласува между Българската православна църква и съответните институции. Въпросът е дали това нещо е съгласувано, ако да, каква е била позицията на тези институции. Въпросът е как това нещо стои спрямо обвинението спрямо квалификацията на Русия, че ние сме неприятелска държава", обърна внимание той.

Благоев посочи, че митрополит Антоний няма забрана за пътуване в ЕС, както неговият шеф руският патриарх Кирил. По думите му не трябва да се забравя, че Антоний идва по покана на Българската православна църква или най-малкото с нейното съгласие. Гостът подчерта, че Светият синод се е превърнал в отворена врата за руското хибридно влияние. Той изтъкна, че не е за подценяване какво прави Светият синод по отношение на руското влияние в България, това е немаловажен проблем.
"Появяват се информации, че Антоний е дошъл да натиска Българската православна църква да приеме признаването на Македонската архиепископия от страна на Сръбската църква. Докато нямаме официална позиция, аз бих се въздържал да коментирам. Една такава визита буди доста притеснения, имайки предвид, че нашата църква е под много силно руско влияние. Дали Русия ще ни натиска да признаваме Македонската архиепископия на базата на признаването на Сръбската църква, не бих се учудил", коментира Благоев.
"Аз се опасявам, че нещо друго се заформя. Имайки предвид, че се прокрадна информация, че представителят на Московската патриаршия в България ще бъде представител на Московската патриаршия и за Македония. Но се опасявам, че Москва ще използва точно тази връзка за влияние и в двете държави и то съвсем не добро влияние за България и Македония", смята той.

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветанов: Движещата сила, която трябва да обедини коалицията с ПП и ДБ, е България
Цветанов: Движещата сила, която трябва да обедини коалицията с ПП и ДБ, е България
TV1 и ТV+
31.01.2023 г.
Нека да дадем правото и възможността да имаме една стабилна среда, върху която да се гради всичко останало
Прочетете повече