Републиканци за България: Разтревожени сме от поредния опит България да се превръща в плацдарм на руската пропаганда

Републиканци за България: Разтревожени сме от поредния опит България да се превръща в плацдарм на руската пропаганда
Републиканци за България: Разтревожени сме от поредния опит България да се превръща в плацдарм на руската пропаганда
06.12.2022г.

ПОЗИЦИЯ НА ПП „РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ“

по повод посещението в страната ни

на Волоколамския митрополит Антоний,

началник на Отдела за външно-църковни връзки

към Московската патриаршия

Уважаеми сънародници,

Политическа партия „Републиканци за България“ е разтревожена от поредния опит България да се превръща в плацдарм на руската пропаганда и да се показва пред Европа като разграден двор. Повод за нашето безпокойство е посещението у нас на Волоколамския митрополит Антоний, началник на Отдела за външно-църковни връзки към Московската патриаршия, което ще рече – външен министър на Руската църква или дясната ръка на Руския патриарх Кирил. Както е известно Кирил Московски подкрепя руската агресия в Украйна от самото ѝ начало, при все че там живее част от неговото паство, а руско оръжие унищожава и православни храмове. Нещо повече – в многобройните си изказвания той подкрепя действията на руската армия и проповядва срещу „тъмните сили“, които искат да унищожат „Святата Рус“. А, известно е, че самата Руска федерация, след започване на агресията, причисли България към „неприятелските държави“.

Според публикации в европейските медии Волоколамския митрополит Антоний не е допуснат на територията на Великобритания, а преди месец е изгонен от Германия – факти, които предизвикват още по-голямо недоумение, че България безпрепятствено му предоставя домакинство.    

От официалния сайт на Българската патриаршия разбираме, че неговото посещение у нас е по покана на архимандрит Васиан (Змеев) и с благословията на Българския патриарх Неофит (https://bg-patriarshia.bg/news/arhiereyska-sv-liturgia-po-povod-hramovia-praznik-na-hrama-p). Литургията, отслужена в Руската църква в София, участваха член на Светия синод (Ловчански митрополит Гавриил) и Главният секретар на Светия синод – Мелнишки епископ Герасим. Това означава, че Светият синод на Българската православна църква е бил известен предварително за тази визита и е дал съгласието си за нея. Отбелязваме този факт, защото вече се появиха манипулативни информации, че Светият синод бил „изненадан“ от посещението на Антоний Волоколамски. Оказва се, че това съвсем не е вярно.

Съгласно досегашната обичайна практика посещения на духовници от такъв висок ранг обикновено се съгласуват между БПЦ и съответните държавни институции като Министерство на външните работи и Дирекция по вероизповеданията към МС. Руската агресия в Украйна и причисляването на България към „неприятелските държави“ от страна на Русия прави такова съгласуване още по-наложително. ПП „Републиканци за България“ ще направи официално запитване дали е било направено такова съгласуване за идването на Антоний Волоколамски и каква е била позицията на въпросните институции.

Въпреки, че съгласно чл. 4.1 от Закона за вероизповеданията „Вероизповеданията са свободни“, а „Религиозните институции са отделени от държавата“, де факто гостуването на висш архиерей на поместна църква, която подкрепя агресията на своята държава срещу друга държава,  се превръща в дълбоко политически проблем. Недоумяваме, защо все още няма никаква реакция от страна на българската държава?

Като партия, която отстоява ценностите, валидни за трите монотеистични религии, ние не сме нито срещу православната вяра, нито срещу Православната църква, но категорично сме несъгласни те да бъдат използвани за вътрешно-партийни и геополитически цели и интереси. Ето защо призоваваме Светият синод на БПЦ-БП занапред да се въздържа от подкрепа и съучастие в подобни събития, които дават повод да се говори за България като за проводник на руските хибридни интереси в Европейския съюз. Не можем да не отбележим и факта, че от всички поместни църкви, БПЦ поддържа особено тесни връзки най-вече с Московската патриаршия, което буди сериозно притеснение не само за нейния междуправославен и международен авторитет, но и за националната сигурност на Р България. 

      

София  

6.12.2022 г.                                                                                                                                                              ПП „Републиканци за България“    

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: Поклон пред паметта на жертвите на Холокоста
Цветан Цветанов: Поклон пред паметта на жертвите на Холокоста
27.01.2023 г.
Събитията случили се в миналото, са най-добрите уроци, от които може да се поучим
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Излизането от омагьосания политически кръг не е по силите на нито една партия
Цветан Цветанов: Излизането от омагьосания политически кръг не е по силите на нито една партия
09.01.2023 г.
Ситуацията генерално може да се пренареди в бъдеще, ако възникне дясно демократично обединение
Прочетете повече
Републиканци за България се преклониха пред паметта на Христо Ботев
Републиканци за България се преклониха пред паметта на Христо Ботев
06.01.2023 г.
И почетоха делото му в Мемориалния комплекс в Калофер
Прочетете повече