Цветан Цветанов: Готвим се за местните избори, чрез хартиената бюлетина те ще бъдат контролирани

Цветан Цветанов: Готвим се за местните избори, чрез хартиената бюлетина те ще бъдат контролирани
Радио "Фокус"
Цветан Цветанов: Готвим се за местните избори, чрез хартиената бюлетина те ще бъдат контролирани
28.11.2022г.

По всяка вероятност догодина ще имаме два вида избори - местни и предсрочни парламентарни. Всичко ще стане ясно с връчването на мандатите. Ние се готвим за местните избори. Направеният от НС приоритет, а именно промяната на изборното законодателство, вместо работа по Плана за възстановяване и устойчивост и получаването на европейските пари от него, показват ясно това, каза Цветан Цветанов в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" в коментар какво се разиграва на политическото поле.

Няма работещ диалог, особено при десните партии, смята Цветанов.

"Те (б.р. десните партии), трябва да се разбират, имаше такова разбирателство относно подкрепата за Украйна, но след това се видя интересът на партиите на статуквото, които преминаха към хартиената бюлетина - целта е да се контролира местният вот", смята той.

"Трябваше да получим 4 млрд. лева, а ще получим само 2 млрд. 600. За вторите 1.5 млрд. имахме ангажимент - трябваше да направим 22 законодателни промени и да въведем 66 мерки, които да бъдат представени пред европейските ни партньори. Ние сега реално ги губим, защото не оценихме кое е по-важно - да сменим изборните правила, или да се погрижим за гражданите и бизнеса", каза Цветанов.

Дневният ред на гражданите не се изпълнява. Има политическо нежелание да се поеме отговорност за съставяне на правителство, няма и желания за диалог, това е тупик. Консултациите при президента също се проточиха, стана ясно от анализа му.

"Малък е вариантът да се направи правителство на малцинството. Може би третият мандат е възможен, но това ще бъде в услуга на първата политическа сила, която ще използва ситуацията за своите интереси, за да се подготви за предстоящия местен вот", допълни лидерът на ПП "Републиканци за България".

Според него последните няколко кратки мандата на предходните правителства показаха тотално разочарование за избирателите и много са тези, които казват, че с хартиената бюлетина ще се повиши избирателната активност. Дебатите обаче не са по същество, има обидни квалификации, а може да се стигне и до физическа разправа.

"Това е най-ниското ниво на парламентаризма от последните години. Може би част от политиката на системните партии е насочена към твърдите им ядра, на които разчитат, за да имат резултатност на изборите. Когато всички са маскари, системните партии биха спечелили, защото техният електорат ще гласува за тях", каза Цветанов.

По отношение на ролята на Румен Радев в политическите игри, Цветанов каза: "Президентът играе собствената си политическа игра и е на полето на политическите партии, вместо да е равно отдалечен, за да се постига политически консенсус. За мен важното е, че страната ни губи всякаква международна легитимация. Добавената стойност от многостранните партньорства не може да се случи".

Ние не можем да разчетем високите изисквания на Европа и високите обороти, на които тя работи. Евроатлантическата позиция се използва повече като клише от евроатлантиците. Всеки говори за български национален интерес, а го използва за вътрешнополитически игри и пропаганда, смята още Цветанов.

Много ясно ще трябва да се позиционират партиите - ще са от тези, които ясно искат промяна или ще предпочетат управлението, а не това което декларираха като промяна на политическия живот, стана ясно от думите на лидера на "Републиканци за България".

"Това което ние взехме като политическо решение,  е да се фокусираме върху предстоящите местни избори", каза още Цветанов.

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: Резултатът на „Величие“ го отдавам на протестния вот
Цветан Цветанов: Резултатът на „Величие“ го отдавам на протестния вот
Евроком
13.06.2024 г.
Политиците трябва да помислят малко повече за тези неща, които интересуват хоратa
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Консумираме отвращение към политиците
Цветан Цветанов: Консумираме отвращение към политиците
07.06.2024 г.
Никой не видя хоризонт какво ще се случва с държавата след изборите в неделя
Прочетете повече