Цветан Цветанов: Недопустимо е да се охранява границата с фенер и "Макаров" в ръка, вместо с термовизионна система и модерно оръжие

Пуснете видеото
Цветан Цветанов: Недопустимо е да се охранява границата с фенер и
BG on AIR
Цветан Цветанов: Недопустимо е да се охранява границата с фенер и "Макаров" в ръка, вместо с термовизионна система и модерно оръжие
09.11.2022г.

С всяка изминала година ставаме все по-слаба и ненадеждна граница на ЕС.  Това каза бившият вътрешен министър и председател на Републиканци за България Цветан Цветанов в студиото на "България сутрин" по BG ON AIR във връзка с убития граничен полицай на българо-турската граница.

"Имаме техническо необезпечаване на патрулите ни. Максимално бързо трябва да бъдат оборудвани всички екипи. Не е нормално да нямат термовизионна система и да осветяват участък с фенер. Нямаме абсолютно никакво оборудване на тези служители. През 2019 г. Frontex прие стратегия за управление на външните граници на ЕС. Там е заложено да има трансформация на цифрови технологии, за да има изпреварваща информация и да не се излагат на риск нашите служители", коментира той. 

Според Цветанов страната ни отсъства от лидерската позиция на Съвета на министрите на вътрешните работи. В същото време Гърция стои изключително стабилно и получава мощна подкрепа на ЕК.  

"Българският министър на вътрешните работи е отзовал офицера ни за връзка, който беше до ноември миналата година. Отзивите за офицера за връзка бяха много добри, той знаеше перфектно турски език. Комуникацията можеше да тече в реално време. Нека всички министри през годините да кажат защо имаха такъв подход към офицерите за връзка. Аз не уволних нито един от тези служители, а градихме доверие и надграждахме", подчерта бившият вътрешен министър.

Цветанов намира за абсурдно изказването на вътрешния министър Демерджиев, че България ще отговори със сила и мощни оръжия на агресията срещу граничните ни полицаи.

"Тези служители имат необходимата подготовка, но са много уморени. В един момент му даваш възможност той да превиши правомощията си. В отсрещната страна има майки с деца. Представете си граничен полицай да убие непълнолетни или бременни жени! Президентът Радев трябва да реши дали министър Демерджиев да бъде отстранен", посочи бившият вътрешен министър.

Цветанов е на мнение, че главният секретар на МВР е основната фигура, която трябва да понесе вина за всичко случващо се в оперативното взаимодействие и липсата на координация между службите и институциите.

Споделете новината в социалните мрежи: