Цветанов: Българските закони са адекватни, неадекватно е управлението на системата за сигурност

Цветанов: Българските закони са адекватни, неадекватно е управлението на системата за сигурност
Dir.bg
Цветанов: Българските закони са адекватни, неадекватно е управлението на системата за сигурност
08.11.2022г.

Българските закони са адекватни, неадекватно е управлението на системата за сигурност през последните години. Това каза бившият вътрешен министър и председател на Републиканци за България Цветан Цветанов в Podcast новините на Dir.bg във връзка с инцидента с убития български граничар в района на село Голям Дервент.

По думите му последните инциденти на които сме свидетели са поради липса на управленски опит или концепция за комплексно решаване на проблемите, които има днес.

„Искам да изкажа съболезнования към близките на загинали граничен полицай и мога да кажа по информацията която излиза от медиите, че граничният служител 2013-2014 г. постъпва на работа в Гранична полиция и за годините до 2022 той е натрупал доста опит и е бил от най-опитните, които са работили по охраната на външната граница на ЕС и респективно на българо-турската граница.

Това означава, че професионализмът е бил на едно добро ниво, но си задаваме въпросът дали граничните полицаи и всички патрулиращи служители на българската граница са достатъчно добре обезпечени“, попита Цветанов и допълни, че освен квалификация на състава трябва да има и модерно техническо оборудване.

Бившият вътрешен министър каза, че не знае дали джипът, с който са патрулирали е имал термовизионна система. „Не знаем действително дали е имало възможност да бъде осветен участъкът, в който служителят с фенер е отишъл да го освети. Това са неща, които трябва политическото и професионалното ръководство на МВР да понесат своята отговорност и да дадат отговор на всички тези въпроси“, категоричен е той.

„Винаги, когато има дадена ситуация първото като реакция е да бъдем безкомпромисни към подобни действия и да се направят законодателни промени. Никой не говори за нещата, които да имат превантивен ефект и да намалим риска за служителите, които са на границата и излагат своя живот, опазвайки я. Тук трябва да се мисли за вариант за цялостна трансформация на управлението на външните граници на ЕС и това е заложено във всички разпоредби и стратегии на съюза и ЕК. Точно тук трябва да се търси възможността за интегриран подход за видеонаблюдение на цялата българо-турска граница, защото сухопътната граница е 274 км. Представете си колко числен състав трябва да бъде командирован или назначен, за да може физически да бъде оборудвана с необходимото присъствие на  такава една на места непроходима пълна с растителност територия“, каза Цветанов.

Според него единственото решение, което е без алтернатива признато от всички европейски специалисти по охрана на външната граница на ЕС е, че трябва да се върви към съответната модернизация и т.нар. трансформация и въвеждането на цифрови информационни системи. „За съжаление България отстъпва 2012, 2013, 2014 и 2015 г. имаше проекти, които бяха за интегрирано видеонаблюдение. Те бяха изградени със средства от ЕК, но в последствие видяхме през 2015 – 2016 г., когато имаше засилен миграционен натиск, че в тези райони интегрираните информационни системи всъщност са извън строя, защото технически не са били обезпечавани и поддържани“, припомни Цветан Цветанов.

„Каквото и възпиращо съоръжение да бъде изградено винаги ще се намерят възможности за преминаване през него. Решението за мен е много добра координация с турските власти и с ЕК, за да може да има координиран подход за обезпечаване на външната граница на ЕС, на тези най-уязвими зони каквито са Гърция и България в момента.

С подобни възпиращи съоръжения няма да бъде решен изцяло проблемът. Когато има изграждане на подобно съоръжение ще има съответните политически престрелки кое е надеждно, кое не -  дали на Орешарски, дали на Борисов. Аз смятам, че трябва да има приоритети, които да бъдат свързани с възможността да се изгради адекватна система за сигурност с модерно техническо оборудване на състава“, допълни бившият вътрешен министър.

„При невъзможността да се състави стабилно правителство това означава, че сигурността ще бъде уязвима. Трябва да се търси надпартиен подход и да може да се изведат основни приоритети, около които да се присъединят и да ги подкрепят всички политически сили независимо от тяхната политическа принадлежност. Националната сигурност и това което имаме днес като ситуация – подложени сме на миграционен натиск, има война която се води от руския агресор в Украйна, това означава, че ние трябва да си обезпечим сигурността с адекватен подход и мерки, и с ясна политическа воля затова което трябва да се направи.

Политическото противопоставяне не играе положителна роля за сигурността в сектор „Сигурност“ и във всяка една област, която е част от националната сигурност имаме сериозни проблеми. При тази политическата турбулентност този проблем ще се задълбочава вместо да се разрешава и да се дава решение на важните въпроси, които стоят пред обществото“, каза още Цветанов.

 

Споделете новината в социалните мрежи: