Цветан Цветанов: Трябва да се търсят възможности за техническо обезпечаване на външната ни граница

Цветан Цветанов: Трябва да се търсят възможности за техническо обезпечаване на външната ни граница
Радио "Фокус"
Цветан Цветанов: Трябва да се търсят възможности за техническо обезпечаване на външната ни граница
08.11.2022г.

Трябва да се вземат адекватни мерки и да не се търси само обезпечаването с човешки ресурс за охрана на границата. Това каза бившият вътрешен министър и председател на "Републиканци за България" Цветан Цветанов за Агенция "Фокус" за случая с убития полицай на границата ни с Турция. 

"Съболезнования на близките, че при изпълнение на служебния си дълг загина един достоен граничен полицай. Що се касае до информацията, която имаме към настоящия момент, много е трудно да се направи цялостен извод за това как се е стигнало до тази безумна ситуация. Това, което трябва на първия етап да бъде изяснено, е откъде идва стрелбата, колко са стрелците и най-важното е да се изясни и то с помощта и съдействието на турската страна дали мигранти или трафиканти са  стреляли по българския граничен полицай и патрул", коментира той.

"Трябва да се вземат адекватни мерки и да се мисли много по-отговорно, отколкото само да се търси обезпечаване с човешки ресурс за охрана на границата ни. През последните месеци има засилване на миграционния поток към България, той се доближава до нивата от 2013-2014 година, когато беше най-интензивен и за голямо съжаление България не беше готова да посрещне такъв поток. Заплахите и предизвикателствата пред граничния контрол и ограниченията, които страната ни изпитва по отношение на финансови и човешки ресурси, трябва да се компенсират с по-широкото използване на  цифрови технологии. Това може да бъде реализирано чрез цялостна цифрова трансформация на управлението на външните граници на ЕС и България, като част от външната граница, чрез охраната на българо-турската граница", подчерта Цветанов.

Той поясни, че е необходимо по-широко използване на цифрови технологии, които са без алтернатива в днешните условия и предизвикателства.

"Трябва да се види дали технически са били обезпечени служителите и дали на място патрулът е изпълнил всичко, както е по вътрешните правила. Дали е оборудван патрулният джип с термовизионна система, с която да може да се наблюдава и контролира теренът в тъмна част от денонощието, с което да се предотврати и намали рискът за служителите", изтъкна Цветанов.

Споделете новината в социалните мрежи: