Криминалният психолог Тодор Тодоров: ГЕРБ да се нагърбят с правителство, за да видят как се управлява с корективи

Криминалният психолог Тодор Тодоров: ГЕРБ да се нагърбят с правителство, за да видят как се управлява с корективи
Faktor.bg
Криминалният психолог Тодор Тодоров: ГЕРБ да се нагърбят с правителство, за да видят как се управлява с корективи
01.11.2022г.

Хората по върховете у нас не се държат като будители, а като егоисти. Това каза криминалният психолог и координатор на секторна политика „Психология, психосоциална подкрепа и грижа за психичното здраве“ в ПП „Републиканци за България“ Тодор Тодоров в "оПозиция" с Горан Благоев във Faktor.bg.

„Държат се като тежко ранени нарцистични личности и нещото, за което мислят е собственото им благополучие и спасение“, коментира още Тодоров.

Той бе категоричен: „След като от най-голямата политическа сила в парламента ни спукаха тъпанчета да обясняват, че са първа политическа сила, да си поемат отговорността за това. Ще трябва да се нагърбят, ако трябва, да направят дори правителство на малцинството, но с правилни политики, за да бъде подкрепено от по-голямата част от партиите в парламента. Да видят какво е да работят в ситуация на дискомфорт, в която имат корективи. Защото преди това, като са били на власт, са си осигурявали тоталния комфорт – и медиен, и институционален“.

По мнение на криминалния психолог, не могат да се очакват различни от сегашните резултати и при нови извънредни парламентарни избори:

„Някои хора и някои партии, докато имат кметовете, ще имат резултати. Просто защото икономическите обвързаности са в сила“. По думите му, хората са притеснени, изплашени, обезверени, в малките населени места участието в избори не е право и свобода, а принуда и местните дерибеи се хранят от страховете им.

Според Тодор Тодоров истинска и реална реформа в МВР може да има само, ако тя касае човешкия фактор, а туморите се изрежат дълбоко, „до здраво“. Едно от решенията е въвеждането на детектор на лъжата при всеки етап от кариерното развитие. Хората на ръководни позиции в регионални структури на МВР пък трябва да имат защита срещу възможността да станат жертва на уволнения заради политически натиск от кметове, областни управители и други местни властимащи.  

По думите на Тодоров употребата на наркотици и злоупотребата с алкохол от служебни лица, едва ли е институционален проблем само на МВР.

Противопоставянето между различните празници е излишно, а Хелоуин е по-скоро забавление за децата. Ако ценните традиционни български празници, биват поднасяни с малко по-забавен елемент, децата с радост ще ги прегърнат, коментира още Тодор Тодоров.

Друг е обаче въпросът защо родителите не наблягат на изконните български традиции по начина, по който отбелязват другите празници. Това има общо с формирането на ценностната система от най-ранна детска възраст:

„За да може след време да гледаме как децата отбелязват Деня на народните будители, а не му се радват само, защото не ходят на училище, то зависи на какво ще ги научим ние, родителите. Сега на Хелоуин родителите си водят децата да ги нарисуват, пускат ги в квартала да събират бонбони, след което вечерта, обикновено се събират – използват го като някаква форма на социална комуникация“, коментира още криминалният психолог и университетски преподавател Тодор Тодоров.

Споделете новината в социалните мрежи: