Цветанов: Ще има по-голяма ефективност и защита, ако политическото ръководство на МВР не се меси в работата на „Вътрешна сигурност“

Пуснете видеото
Цветанов: Ще има по-голяма ефективност и защита, ако политическото ръководство на МВР не се меси в работата на „Вътрешна сигурност“
BG on AIR
Цветанов: Ще има по-голяма ефективност и защита, ако политическото ръководство на МВР не се меси в работата на „Вътрешна сигурност“
14.09.2022г.

Ще има по-голяма ефективност и защита, ако политическото ръководство на МВР не се меси в работата на „Вътрешна сигурност“. Това каза Цветан Цветанов бивш вътрешен министър и председател на Републиканци за България в „Денят On AiR” по BG on AIR, по повод на появилата се информация за чадър в МВР над Георги Семерджиев.

„Това е един системен проблем, който през последните години беше доста пренебрегван, поради кадровите промени, които се правеха не на професионална основа, а на тези които са удобни и имаше политически назначения и то в структури в МВР, които отговарят пряко за корупцията сред служителите на министерството“, заяви Цветанов.

„Последните няколко години дебатът е за директорите на „Вътрешна сигурност“ и винаги придобиват политически оттенък и дори се намесват ръководителите на различни институции в защита на едни или на други“, напомни той.

„Проблемът, който остава като усещането у хората за неспособност да се справим с този проблем е , че само преди 2 месеца бившият вътрешен министър твърдеше, че няма чадър и чадъросване не може да има.

За всички беше ясно от действия, които бяха последвали след тази катастрофа с две невинни жертви, по укриването на това лице и по всяка вероятност някои от доказателствата са изчезнали и няма да може да се даде обективната истина.

Два месеца по-късно ние виждаме, че едни досъдебни производства или една дисциплинарна проверка, която трябва да бъде направена  е удължена, с неясен срок. Виждаме, че започва да се говори за чудовищни разкрития с около 40 служители покривали Георги Семерджиев“, каза бившият вътрешен министър.

По думите му ще има по-голяма ефективност и защита, ако политическото ръководство на МВР не се меси в работата на „Вътрешна сигурност“.

„Не трябва при всяка една смяна на политически екип да се сменя директорът на „Вътрешна сигурност“, категоричен е той.

Цветанов припомни, че по времето, в което е станал вътрешен министър не е направил подобна смяна, тъй като за него е бил важен професионализмът и резултатите, които ще дадат. И подчерта, че за четири години е имало успешни операции срещу корумпирани служители и това е изиграло своята превантивна роля.

Според Цветан Цветанов служителите, за които се твърди, че са помогнали на Семерджиев няма да могат да бъдат наказани, защо за някои от деянията самият министър каза, че има някакви доказателства, но те са недостатъчни. „Това означава, че е обявен някакъв брой служители, които са замесени, но няма достатъчно доказателства, за да бъдат освободени“.

Цветанов смята, че трябва да се възстанови функционалността на Института по психология, за да може да се прави реподбор при всеки един подобен случай, още преди стигането до фаталния край.

На въпрос ще бъдат ли честни изборите на 2 октомври Цветанов каза, че всичко това е в основните функционални задължения по Конституция на служебния кабинет, но не знае дали това ще бъде предотвратено. Смята, че с машинното гласуване, това до голяма степен е ограничено и припомни, че с хартиените бюлетини на изборите през април 2021 г. имаше много злоупотреби.

Цветан Цветанов счита, че големият проблем на тези избори ще бъде ниската избирателна активност, което означава, че около 70% от българите няма да гласуват. „Имаме едно туптящо социално напрежение. Популизмът и лъжата в момента властват. Нека хората да се информират и да четат повече преди да отидат да гласуват, за тези които след това ще ги управляват“.

 

 

 

Споделете новината в социалните мрежи: