Цветанов в Павликени: Местните проблеми трябва да са обединяващи за политиците, а не да се възприемат като трохички от големите партии

Цветанов в Павликени: Местните проблеми трябва да са обединяващи за политиците, а не да се възприемат като трохички от големите партии
Цветанов в Павликени: Местните проблеми трябва да са обединяващи за политиците, а не да се възприемат като трохички от големите партии
02.09.2022г.

Среща с част от Управителния съвет на гражданското сдружение „Ти решаваш“ в Павликени  проведе председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов. Повод за срещата са усилията да бъде предотвратено готвеното изграждане, край с. Върбовка, на цех за каменна фракция.

Предвижда се близо 500 000 тона RDF отпадъци годишно да бъдат горени в собствения енергоизточник на завода, като с това той ще се окаже най-голямата инсталация за изгаряне на боклук в Европа.

За реалната опасност от екологична катастрофа пръв алармира именно Цветан Цветанов, който през октомври 2021 г. бе запознат с опасенията, породени от многото неясноти около инвестиционното намерение.

След като експертите еколози в Републиканци за България проучиха обстойно документацията, стана ясно, че е сериозна заплахата от унищожаване на поминъка на хората в този екологично чист земеделски край. В специално видеообръщение, разпространено миналия октомври, Цветанов бе първият политик, който заяви категоричната си позиция срещу изграждането на такъв завод. В началото на януари т. г., той препотвърди позицията си, като изрично подкрепи и зараждащото се вече обществено недоволство.

„На практика, благодарение на Вашите действия, ние започнахме да научаваме какво ще се случва и какви ще са мащабите. След Вашата изява започнаха публично да се задават въпроси“. Това каза на Цветанов адвокат Христо Дишев от УС на „Ти решаваш“ в началото на срещата, провела се в Павликени.

Екологичните вреди от горенето на такова колосално количество отпадъци ще има натрупващ се ефект и дейността на един инвеститор ще убие бизнеса и поминъка на хората в цялата община, единодушни бяха присъстващите. Според представителите на сдружението, ако гражданският отпор не продължи, това инвестиционно намерение ще се осъществи. „Ето защо много ценим помощта Ви“, обърнаха се те към Цветанов и споделиха, че институциите стават по-сговорчиви, когато на даден проблем се даде публичност.

Темата не бива да се политизира, категоричен бе Цветан Цветанов, който обясни, че точно заради това, през цялото време, не е давана публичност на съдействието, оказано с експертния капацитет на ПП „Републиканци за България“. Партията не участва в настоящите избори, за да не допринася за разпиляването на десни гласове и защото в момента у нас не може да се води смислен политически дебат, но това не ограничава активността на Републиканци за България по истински важните теми, обясни Цветанов. Той отново заяви, че е приел притесненията на семействата в Павликени като своя кауза.

По думите на Цветан Цветанов, който години наред представляваше в парламента жителите на Великотърновска област, е добре, че процедурите не са финализирани и призова местните хора да продължат да бъдат активни.

„Теми като тази трябва да са обединяващи. Нека и всички онези политици, които в настоящата кампания ще търсят вашата подкрепа, за да станат народни представители, да изразят своята позиция по въпроса. Нека да се ангажират“. По думите на Цветанов, местните проблеми не бива да остават като трохички в очите на партиите, на фона на онова, което има да се решава в големия град.

Въпросът със завода край Върбовка е и национален, тъй като застрашава екологичното равновесие, не само във Великотърновска, но и в съседните области Плевен и Габрово, единодушни бяха присъстващите на срещата. Над 20 000 жители на тези области са изразили мнението си срещу инвестиционното намерение в подписка.

По време на срещата, пред Цветанов бе повдигната и темата с базалтова кариера при находище „Станчова могила“ в региона, където също е налице обществено недоволство. „Всяко такова начинание трябва задължително да спазва нормите и да не застрашава правото на хората да живеят в здравословна среда“, категоричен бе председателят на Републиканци за България.

Споделете новината в социалните мрежи: