Цветанов: Трябва да се възстанови единството на нацията

Цветанов: Трябва да се възстанови единството на нацията
Радио "Фокус"
Цветанов: Трябва да се възстанови единството на нацията
20.07.2022г.

Лансирането на популистки тези вреди на демокрацията

Трябва да се възстанови единството на нацията и това не би се случило докато сме свидетели на това, че не може да се намери диалог между управляващите и опозиция. Сякаш се търси възможност за дискредитиране на всеки. Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.

„Ситуацията е много сложна и страната ни не е изпадала в такава политическа криза. Виждаме, че в рамките на година и половина ние ще проведем четвърти предсрочни парламентарни избори, които се очертават пред нас. Страната ни никога не е попадала в такава политическа криза, а ситуацията е много тежка. Предстои една зима, която ще бъде с много предизвикателства. Едва ли ще има необходимите количества газ, виждаме че от днес има препоръка от ЕК за намаляване на потреблението с 15%, съпоставимо със стари периоди. Имаме война в Украйна, от която не знаем какви ще бъдат последствията от продоволствената криза, която се задава. Също така и тежката политическа конфронтация, неработещ парламент и липсата на ясно очертаващ се профил какви са перспективата и хоризонта за страната ни. Подложени сме на тежки изпитания и това ще бъде за сметка на обществото, а парламентарно представените политици не могат да намерят този диалог, който би могъл да отключи възможността да се възползваме от Плана за възстановяване и устойчивост и плащанията, които трябва да бъдат направени през тази календарна година“, даде за пример Цветанов.

Той бе категоричен, че 22 закона и 66 мерки е трябвало да се приемат, за да получим средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

Тупкането на топката е опит да се сформира нов кабинет в рамките на третия мандат.

На лице е напрежение на идеологическа основа – изгонването на руските дипломати е една от сериозните пречки в тези преговори.

„През последните 6 месеца не видяхме управленска програма и реални резултати за отчет“, допълни председателят на Републиканци за България.

Според него формираната коалиция е била върху основата на езика на омразата. „Ако в такъв период се зададе рамка за 5-6 месеца и парламентарно представените партии успеят да загърбят егото си, за да изпълнят очакваната полезност от хората, едно следващо правителство би имало шанс“, изрази мнение той.

„Случващото се в момента, което наблюдаваме в хода на преговорите и се излъчва от различните изявления на политиците отблъсква гражданите. Ще се случи така, че на следващите предсрочни парламентарни избори  ще играят твърдите ядра на политическите партии и коалиции. Малцинството ще управлява мнозинството в България. Ще видим битка за твърдите ядра“, смята Цветанов.

„По-доброто за България е да има правителство и действащ парламент, защото има правна обвързаност относно мерките и законодателния пакет, който трябва да бъде приет. Но ако агонията ерозира още повече и доверието в политическата система и институциите в България, аз смятам, че тогава е по-добре да се отиде на предсрочни избори“, добави Цветанов.

„Трябва да има някакво отрезвяване на политическите сили и да знаят, че влизайки в парламента независимо от различията, избирателят – суверенът е казал, как и по какъв начин трябва да се създаде една управленска конструкция, която да даде повече възможности.

Парламентарните партии лансират популистките си тези, което може би е добър PR ход, но вреди на демокрацията“, категоричен е той.

„Разнопосочните сигнали и объркването на избирателите е най-възмущаващото в поведението на политическите лидери от управляващата доскоро коалиция“, каза още Цветанов.

„Решението е голямо дясно обединение на евроатлантическа основа, което да се базира на 4-5 приоритета. Това е предложението и на Републиканци за България, и на нашите партньори от КОД. Трябва да има платформа, която да бъде представена на избирателя и да може действително всеки да знае, че когато приключат изборите няма да се прави компромис и да се преминава в посоката да се вкарат в едно управление и социалисти, и десница. Това е и объркващо, и нелогично. Не знам как се допусна да се направи, но явно са готови на всякакви експерименти, но видяхме, че те не доведоха до стабилен и видим резултат“, подчерта Цветан Цветанов.

По думите му през последните седмици се водят разговори с извънпарламентарни партии и обществени личности, с последователни принципи и действия, отстоявани  през годините.

Ще бъдат отправени покани към парламентарно представените сили, които са се декларирали като десни – ПП, ДБ и ГЕРБ.

„В едно такова бъдещо обединение не отделна фигура трябва да е водеща, ментор трябва да бъде неправителственият сектор. Такова обединение е важно за страната, защото България има да взима важни решения и по договорите с „Газпром“ и това трябва да бъде като една от водещите задачи, пред едно такова управление“, каза още лидерът на Републиканци за България.

 

 

 

Споделете новината в социалните мрежи: