Д-р Виктор Серафимов: Конфликтът в коалицията сочи необратим разпад на правителството

Д-р Виктор Серафимов: Конфликтът в коалицията сочи необратим разпад на правителството
Дарик радио
Д-р Виктор Серафимов: Конфликтът в коалицията сочи необратим разпад на правителството
21.06.2022г.

Правителството е на път да се разпадне, защото самата коалиция вече е в сериозен конфликт. Виждаме, че в продължение на месеци се е трупало напрежение между коалиционните партньори. Дали гласуването на актуализацията на бюджета е повод или причина – можем да гадаем. Но видима част беше, че това коалиционно правителство нямаше ясна програма, набелязани законодателни мерки, не видях ясно разписани стъпки, с които Плана за възстановяване и устойчивост да бъде имплементиран, да отговаря на всички изисквания на ЕК и ЕС. А това са дефицити. Личното ми мнение, е че коалицията не стъпи на ясни приоритети, които да бъдат обединяващи за всички участници в нея. За жалост, резултатът е на лице. Партньори, които до преди две седмици бяха заедно, днес се карат по грозен начин, достоен за площадите, но не и за НС“.

Това коментира в ефира на Дарик, д-р Виктор Серафимов експерт по международно право, административен секретар и говорител на „Републиканци за България“.

По думите му, през последните 20 години се наблюдава размиване на ляво и дясно пространство в политиката. И определи обединяването на различни партии и формации за свалянето на Никола Минчев от председателското място като грешка. „Посланието по същество беше: имаш мнозинство - имаш шеф на парламента. Нямаш ли мнозинство – нямаш и шеф на парламента. Дебатът, който се състоя не беше нищо повече от прелюдия към разговора за сваляне на вота на доверие. Нито една политическа партия не потвърди, че Минчев не се е справил или че не е бил диалогичен, напротив. А свалянето на един шеф на парламента е много важно във време на разгорещени спорове и дебати, свързани с вот на недоверие. Той може да накланя везните в различни посоки в интерес на определена партия. Отстраняването на Минчев беше по-скоро тест за решенията, които предстоят тази седмица. Ако тези четири формации – ГЕРБ, ДПС, Възраждане и това, което е останало от ИТН бяха избрали нов шеф на парламента, то тогава можеше да се мисли, че се очертава между тях нова коалиция. И аз не мисля, че има обединение между тези партии“, категоричен е д-р Серафимов.

Според него, на фона на три кризи в парламента се наблюдава изместване на фокуса.

„Нужно е хората там да се обединят за решаване на базовите проблеми пред страната ни. Дори и по въпроса за РСМ трябва да се говори градивно и да има диалог. Не виждам това да се случва в 47-то НС. Говори се крайно, емоционално, биполярно, но не и с юридически документи. Виждаме популизъм“, каза още Серафимов.

Той обаче е категоричен, че предсрочният вот на този етап остава единствено възможно решение. „Ако това правителство оцелее утре, но при всяко едно гласуване оттук нататък ще се чудим ще има ли кворум по важни законопроекти, то по-добрият вариант е нови парламентарни избори“ .

Споделете новината в социалните мрежи: