Цветан Цветанов: При Рашков няма реформа и осъдителни присъди

Пуснете видеото
Цветан Цветанов: При Рашков няма реформа и осъдителни присъди
NOVANEWS
Цветан Цветанов: При Рашков няма реформа и осъдителни присъди
12.06.2022г.

С „Турски поток“ Бойко Борисов изцяло обслужи руските интереси, коментира председателят на Републиканци за България

 Правителство на малцинството е невъзможно. Най-малкото, защото, за да започне един парламентарен ден, е нужен кворум от 121 депутата. Това каза председателят на "Републиканци за България" Цветан Цветанов в предаването "Офанзива" по Nova News.

„Ако всяко заседание на НС започва с фалстарт, представете си каква ще бъде агонията и каква би била продуктивността на българския парламент“, коментира Цветанов.

При тежката политическа конфронтация, този проблем остава нерешен напред във времето, смята той. По думите му, единственият вариант е да има промяна в позицията на ИТН, които да застанат зад конкретни политически решения.

Управляващата коалиция бе създадена на безпринципна основа, няма идеология, няма управленска програма, нито секторни политики, няма реформи и законодателен пакет, който би могъл да ги гарантира – всичко това, което се обещаваше преди няколко месеца", коментира още Цветанов.

Няма и резултати от борбата с корупцията, за която говореха, нито разследвания, които да доведат до съответните доказателства, за да може да се види, че има политическа воля, заяви той.

Цветанов бе категоричен, че не може да се правят паралели между неговата работа като вътрешен министър и тази на Бойко Рашков на същия пост.

„От неговите акции няма дори повдигнати обвинения, към когото и да е било, докато от акциите, които провеждахме в предишен период от време, има осъдителни присъди – нека не припомняме всеки път за „Наглите“, за отвличанията, за наркотиците, за фалшивите пари, които бяха разкривани“.

Цветан Цветанов допусна, че извеждането на Бойко Рашков от МВР може да има и друго измерение – че той не успя да направи никаква реформа там. „Защото ако трябваше да бъде направена реформа, тя трябваше първо да бъде представена на обществото – какви ще са стъпките и времевият хоризонт. Досега не съм видял нито законодателен пакет, нито реформи. Единственото, което публично бе заявено е, че са освободени 2000 служители на МВР“.

Въпросът със Северна Македония е важно политическо решение, което България трябва да вземе. Съветът за сигурност към министър-председателя обаче не е провел нито едно заседание по тази тема, припомни Цветанов. „А виждаме какъв е външният натиск и каква е важността Република Северна Македония да бъде част от ЕС. За съжаление имаме неразбиране по темата и конфронтация, която ескалира“, каза той, като обаче видя добър знак във факта, че за първи път премиерът Петков и външният министър Генчовска присъстваха заедно на срещата с канцлера Олаф Шолц.Трябва да се търси решение, обвързано с изпълнение на рамката от споразумения между България и РСМ, според Цветанов, а премиерът ще внесе дебата в българския парламент, смята той.

Има няколко важни теми, които да бъдат решени от НС, като актуализацията на бюджета.

"Смятам, че ИТН ще прояви повече разум и ще подкрепят бюджета, защото все пак досега те са участвали в конфигурацията на това управление и носят и политическа отговорност за стабилността на държавата. Ако те не подкрепят, трудно е да се намери друго мнозинство", коментира Цветанов.

Той призова сегашните народни представители: „Направете всичко възможно да сложите България на първо място!“.

 Сред потенциалните заплахи Цветанов нареди и агресивното поведение на Русия спрямо Украйна и демократичния свят. „Виждаме колко единен е Европейският съюз в позицията си, спрямо Русия“.

По думите му трябва да се търсят теми, които да обединяват депутатите по приоритетите за бъдещето на страната. Едно от тези неща е енергийната независимост, която беше сред темите на проведената преди дни конференция за Инициативата „Три морета“.

"Ако имахме необходимата газова свързаност, нямаше да сме зависими от преговорите с "Газпром" и това, което направи правителството на Борисов с „Турски поток“, който изцяло обслужи руските интереси и изцяло страната ни беше в услуга на тези задкулисни решения, които се взимаха в ущърб на националната ни сигурност“, каза Цветан Цветанов.Той припомни, че за разлика от това, за 12 години интерконекторната връзка Комотини-Стара Загора, която можеше да ни осигурява доставки на азерски газ, не беше изградена.

Дали да се подновят преговорите с „Газпром“ е тема, която трябва да се дискутира от българското правителство и в ЕК, смята председателят на Републиканци за България, който сподели и своето мнение: „Не смятам, че трябва да бъдат продължени преговорите с "Газпром", при тази некоректност, която имахме още от 2009 г. и едностранното нарушаване на договорните ни отношения“.

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Горан Благоев пред ФАКТИ: Българската църква може изобщо да не реши за името на македонската
Горан Благоев пред ФАКТИ: Българската църква може изобщо да не реши за името на македонската
Факти.бг
29.06.2022 г.
Ние просто приемаме нещо, което вече е решено очевидно с някакво съгласие
Прочетете повече
Джема Грозданова: Издържахме теста на ЕС дали на нас може да се разчита
Джема Грозданова: Издържахме теста на ЕС дали на нас може да се разчита
TV1
29.06.2022 г.
Коментар на международния секретар на Републиканци за България
Прочетете повече
Горан Благоев: Всеки подритва горещия картоф или горещия камък "Македония", ситуацията е удобна за всички
Горан Благоев: Всеки подритва горещия картоф или горещия камък
БНР
23.06.2022 г.
Македония се превърна в ябълката на раздора, в ненужна заигравка кой е по-големият патриот от другия
Прочетете повече