Горан Благоев: Когато се снишаваме не показваме достойнство, подкрепата за Украйна е проява на солидарност

Пуснете видеото
Горан Благоев: Когато се снишаваме не показваме достойнство, подкрепата за Украйна е проява на солидарност
Евроком
Горан Благоев: Когато се снишаваме не показваме достойнство, подкрепата за Украйна е проява на солидарност
04.04.2022г.

Българският парламент ще вземе едно много пораженческо, унизително и снишаващо решение, по повод предоставянето на военнотехническа помощ за Украйна. Такова опасение изрази в предаването „Делници“ по телевизия Евроком общественикът, журналист и историк Горан Благоев, представител на Републиканци за България.

По темата Благоев припомни прословутите думи на Тодор Живков по повод перестройката: „Снишаваме се, снишаваме се, да мине бурята, пък да видим какво ще стане“.  

„Когато се снишаваш, ти не показваш достойнство и пред партньорите си, и пред враговете“, категоричен бе историкът, който, заедно с други общественици и интелектуалци призоваха НС да подпомогне Украйна с всичко необходимо.

На въпрос, по повод някои мнения, че за защита на украинското небе трябва да се грижат украинците, Горан Благоев каза: „Както виждаме, войната далеч не приключи за 2 или 3 дни, както пророкуваше и нашият държавен глава и върховен главнокомандващ. Така че украинците каквото могат си се грижат. Въпросът е за проявата на солидарност“.

Благоев припомни, че почти всички европейски страни членки на НАТО са предоставили помощи, докато България и Унгария не заемат позиция. Той се присъедини към мнение на наш военен анализатор, за предложението на президента да изпратим в Украйна защитни жилетки и каски за мирното население, че това може да превърне хората във военен обект в очите на руския агресор: „Това ще означава да покажеш на агресора, че тези хора може да са военизирани“.

Трябва да се помогне на украинската армия, категоричен бе Горан Благоев, който заяви, че в момента украинската страна се сражава, не само за своята свобода, но и за стабилност и спокойствие на Европа.

Журналистът риторично запита БСП, в лицето на Корнелия Нинова, които се борят да не се даде оръжие на Украйна, какво правят, за да може от друга страна Русия да има по-толерантно отношение към България, за което се снишава.

„Русия така или иначе ни обяви за неприятелска държава анблок с всички останали европейски страни, независимо дали предоставяме оръжие или не“, припомни Горан Благоев.

По повод предложението за преименуване на булеварда пред руското посолство в София, Благоев сподели мнение, че като нация трябва да мислим за националното си достойнство, за да няма след това повод да се смята, че стихийно преименуваме улици. „Така след 9 септември са преименувани улиците“, коментира журналистът и изтъкна, че по-скоро трябва да търсим нашите знаци на еманципация от Русия. „Струва ми се, че ако искаме по някакъв начин да се отърсим от руското влияние и да покажем европейско мислене, по-скоро площадът пред посолството да се нарече Борис Немцов, както имаше преди време такава идея и аз лично съм сложил подписа си под нея. Това е знак на солидарност към демократично мислещите хора в Русия, които също страдат от режима на Путин“. Горан Благоев призова общинските съветници да обмислят предложението много трезво.

Той припомни още, че е сред хората, които настояват да се върне старото име на 36-о училище, което до 1951 година е носило името на генерал Иван Колев, а сега носи името на любимия писател на Сталин – Максим Горки. Генерал Иван Колев - бесарабски българин, свързан с днешните украински земи, русофил по душа, който обаче се сражава и побеждава руснаци с думите „какво търсят казаци в нашата Добруджа“, е и удачен вариант за преименуване на булеварда пред руското посолство.

Историкът и журналист Горан Благоев е сред интелектуалците, които от много време насам настояват и за демонтиране паметника на съветската армия, а фигурите да се преместят в музея на тоталитарното изкуство. „Този паметник непрекъснато напомня за война, за агресия и няма място в центъра на София“.

Благоев изрази и позиция, че е правилно да се отнеме орденът „Св. цар Борис – Покръстител“, даден на Путин.

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: Резултатът на „Величие“ го отдавам на протестния вот
Цветан Цветанов: Резултатът на „Величие“ го отдавам на протестния вот
Евроком
13.06.2024 г.
Политиците трябва да помислят малко повече за тези неща, които интересуват хоратa
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Консумираме отвращение към политиците
Цветан Цветанов: Консумираме отвращение към политиците
07.06.2024 г.
Никой не видя хоризонт какво ще се случва с държавата след изборите в неделя
Прочетете повече