Цветанов: И Кирил Петков, и Бойко Борисов запазват зависимостта ни от Русия

Цветанов: И Кирил Петков, и Бойко Борисов запазват зависимостта ни от Русия
BTV
Цветанов: И Кирил Петков, и Бойко Борисов запазват зависимостта ни от Русия
26.03.2022г.

И Кирил Петков, и Бойко Борисов през последния му трети мандат, запазват зависимостта ни от Русия. Виждаме това и в позицията ни към Украйна. Знаем, че когато войната приключи ще има много големи геополитически решения, но ние няма да сме активни участници в този процес. Това каза Цветан Цветанов председател на Републиканци за България и бивш вътрешен министър (2009-2013) в предаването Тази събота и неделя по bTV.

Цветанов  заяви, че в „Булгартрансгаз“ има съмнения за корупция във връзка със строежа на „Турски поток“, но „аз искам обаче да бъдем много активни като гражданско общество и да попитаме министър-председателя Кирил Петков за договора с фонда „Джемкорп“, който той подписа за инвестиция за 1 милиард долара и знаем, че зад него стоят руски капитали. Страната ни отново е зависима от Русия“.

Цветанов каза още, че не разбира защо още не е сменен бордът на директорите на „Булгартрансгаз“ и министър-председателят Кирил Петков не го е поискал.

„Не комуникираме с Борисов. Всеки си върви по неговия път и в общи линии различията, които сме имали в геополитически план за Русия и Европа и всичко това, което се случваше в ГЕРБ през последните години“, каза Цветанов.

Според Цветан Цветанов не може да се говори за „прекомерна сила“, използвана по време на ареста на Борисов, но нищо не е налагало тази „неотложност“, предвид че е по обвинения за рекет от 2014 до 2019г., а и публичността му не съответства на събраните доказателства. Този арест е „грешка и на МВР, и на прокуратурата, в цялостната концепция, водещо е Министерството на вътрешните работи и точно затова смятам, че там е грешката, защото господар на досъдебното производство е прокуратурата. Когато се върви към такъв арест, трябва да има безспорни доказателства“, добави Цветанов.

Действията на МВР при ареста на Борисов сега и на вътрешното ведомство при задържания под неговото ръководство са несравними.

„След 2013 г. ефективност в борбата с корупцията няма“, категоричен е Цветанов. Той припомни изследване на Центъра за изследване на демокрацията, че корупцията е била под 10%, във времето, в което е бил министър на вътрешните работи.

Той бе категоричен, че трябва да има ревизия на кабинета „Борисов“ 3, но отново подчерта, че за тази цел са нужни конкретни доказателства и уточни, че водещата сила в политическия живот в страната ни е станала омразата.

„Основен проблемът в страната ни в момента е институционалното противопоставяне, на което сме свидетели“, имайки предвид отношенията МВР- прокуратура.

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Горан Благоев пред ФАКТИ: Българската църква може изобщо да не реши за името на македонската
Горан Благоев пред ФАКТИ: Българската църква може изобщо да не реши за името на македонската
Факти.бг
29.06.2022 г.
Ние просто приемаме нещо, което вече е решено очевидно с някакво съгласие
Прочетете повече
Джема Грозданова: Издържахме теста на ЕС дали на нас може да се разчита
Джема Грозданова: Издържахме теста на ЕС дали на нас може да се разчита
TV1
29.06.2022 г.
Коментар на международния секретар на Републиканци за България
Прочетете повече
Горан Благоев: Всеки подритва горещия картоф или горещия камък "Македония", ситуацията е удобна за всички
Горан Благоев: Всеки подритва горещия картоф или горещия камък
БНР
23.06.2022 г.
Македония се превърна в ябълката на раздора, в ненужна заигравка кой е по-големият патриот от другия
Прочетете повече