Христо Казанджиев: Правителството следва да предприеме комплекс от мерки за снижаване натиска на енергийните цени над всички потребители

Христо Казанджиев: Правителството следва да предприеме комплекс от мерки за снижаване натиска на енергийните цени над всички потребители
Радио "Фокус"
Христо Казанджиев: Правителството следва да предприеме комплекс от мерки за снижаване натиска на енергийните цени над всички потребители
30.01.2022г.

Христо Казанджиев, експерт от Българския енергиен и минен форум и Републиканци за България  в интервю за обзора на Радио „Фокус” „Това е България” 

Уличното осветление, градският и междуградският транспорт са първите жертви на високите цени на енергоносителите. Последваха ги болниците, училищата, детските градини и яслите. Кметовете на големите градове излязоха със специална позиция. Расте списъкът на по-малките общини, които са принудени да въведат режим на ток при уличното осветление. След като от бизнеса алармираха за задаване на цунами от фалити на фирми, вече се заговори и за фалити на общини. Решението според Националното сдружение на общините в България е държавата да увеличи четири пъти субсидията към общините за покриване на разхода им за ток и газ. Но съдейки по проекта за бюджета за тази година, правителството не мисли в такава посока. Имат ли решение изправените пред фалити общини и общински институции заради цените на тока и газа? Наш гост е енергийният експерт от Българския енергиен и минен форум Христо Казанджиев. Г-н Казанджиев, този гордиев възел с цените на енергоносителите как ще се разсече, така че да не стигнем до фалити на важни общински институции, като болници например?

 

Българският енергиен и минен форум многократно е заявявал, че следва да се предприеме комплекс от мерки за снижаване натиска на енергийните цени над всички потребители – говоря за общини, болници, обществени потребители. За съжаление, тези мерки все още не са предприети, което поставя в много критично положение финансите на редица общини, които даже биха могли да обявят и фалит и банкрут, така да се каже. Така че държавата трябва да предприеме много бързи и радикални мерки за посрещане задълженията на общините, като предприеме по мое лично мнение ретроактивни действия, свързани с намаляване на ДДС, както и мораториум върху заплащането на дължимите суми към „Сигурност на енергийната система“. Но в крайна сметка държавата има механизми, които трябва да се обсъдят незабавно, в това число и от Народното събрание и то да предприеме бързи мерки за компенсиране на тези високи цени към общините и обществените потребители. В това число, разбира се, и бизнесът.

Това как може да бъде постигнато, г-н Казанджиев? Може би някоя политическа сила трябва да го внесе или правителството трябва да се ангажира?

 

По мое лично мнение всъщност управляващите трябва да се мобилизират, тъй като има такива предложения от опозицията за посрещане на загубите и на огромните задължения на общините към енергийните доставчици. В тази връзка управляващите, онези, които коват съдбините на България, трябва да се мобилизират, колкото се може по-бързо и да предложат мерки, които да бъдат одобрени ако трябва със специален закон от Народното събрание и те да се задействат колкото се може по-бързо, в това число с ретроактивни действия, т.е. с решение със задна дата. Така че всичко е в ръцете на управляващите. За съжаление обаче на мен ми се струва, че управляващите като че ли не бързат с решаването на тези проблеми. По какви причини – това вече е отделен въпрос. Но ми се струва, че това е един от пътищата – забавеното изплащане на обезщетенията или в непълен размер, е един от пътищата за генериране на приходи в държавния бюджет за посрещане на задълженията, свързани с големите обещания на правителството. Така че действията на правителството ще определят неговото отношение и съпричастност към общините и общинските потребители.

Мнозина са склонни да мислят, че изчакването на държавата по този въпрос, неналичието й на ангажираност може би се корени в желанието някои обществени болници да бъдат фалирани с цел по-лесно и по-евтино продаване. 

 

Да, разбира се, че съществуват и подобни съмнения, но аз не съм сигурен в това дали те действително мислят в тази посока, въпреки че едно такова предположение не се изключва. Но фактът е, че предприемането на мерките бави очаквания в различни посоки за промяна на статуквото, промяна на ситуацията. Така че какво да ви кажа, ситуацията в момента е като че ли лов на риба в мътна вода.

Вие говорите за мораториум, обаче не допускате ли, че когато падне мораториумът за цените на електроенергия за битовите потребители, те ще хвръкнат нагоре въпросните цени – предполагам, като експерт се досещате. И тогава какво ще се случи?

 

Всъщност онова, което е опасно за потребителите на електроенергия – говоря за битовите потребители  е да се либерализира пазарът на електроенергия, като се прекрати практиката за регулиране на цените от КЕВР. При днешната ситуация и при тези цени опасността за потребителите на електроенергия – говоря за битовия сектор, е едно решение за либерализация на пазара и отпадане на регулирания пазар. Едва тогава цените на електроенергията за бита ще се повишат, и то съществено. Но ми се струва, че при сегашната ситуация, при този драстичен скок на цените на енергията, една такава мярка ще бъде твърде рискована. Така че да се надяваме на здравия разум на управляващите за отлагане за един по-късен период процеса на либерализация на пазара на електроенергия. А по отношение на природния газ – битовите потребители на природен газ трябва да се преориентират към настоящия момент към употребата на електроенергия, която все пак е на цените на регулирания пазар и е много по-поносима, отколкото цените на природния газ.
 

При продължаваща зима как ще можем да се справим всички с тази ситуация?
 

Много тежко, за съжаление, много тежко. И големият проблем е свързан преди всичко с това, че не се предприемат мерки за изработване на програми за компенсиране на енергийно зависимите, енергийно бедните потребители – нещо, което ние от Българския енергиен и минен форум говорим от години. Трябва да бъдат предприети мерки за определяне на енергийно бедните потребители, домакинства, за да бъдат подпомогнати, колкото е възможно по-бързо и директно. И това е изключително важно от социална гледна точка да се направи колкото е възможно по-бързо. За съжаление, и в тази връзка аз не виждам някой много да се е забързал. Така че в крайна сметка, какво да ви кажа, спасението на удавника е в ръцете на удавника, както се казва, за съжаление.

Е, как ще стане това? Като не ползваме ток и газ, така ли? Ще си стоим на студено и на тъмно?

 

Ами, откровено казано, аз в личен план например си управлявам потреблението на електроенергия и включвам тогава, когато ми е крайно необходимо. В личен план, например, масирано използвам нощната електроенергия за отопление, като през деня ползвам електроенергия точно, колкото да поддържа все пак известен комфорт в жилището си. Така че какво да ви кажа, много ще бъде тежко, много ще бъде тежко, особено за енергийно бедните потребители, за които за съжаление все още никой не се е замислил как да компенсира.

Това означава, г-н Казанджиев, че в България трябва да се замислим за енергийното подсигуряване още отсега за следващата зима?

 

Разбира се. Дългосрочно планиране в енергетиката е изключително важно както от гледна точка сигурността на енергийните доставки, така и от гледна точка на балансиране на цените. Така че това е задължително условие и България трябва да направи всичко възможно, за да запази местните си източници на енергия за по-дълъг период от време и да предприеме мерки за известна промяна или смекчаване на твърде агресивната енергийна зелена политика на Европейския съюз. Така че много се надявам тази тежка зима, ефектът от нея, позитивният ефект от нея да бъде към осмисляне на последствията за битовите, за българските потребители, изобщо за потребителите на енергия в европейски план, и нещата да бъдат направлявани по един много по-мъдър и балансиран начин.

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: Отговорност за несправянето с протеста трябва да се търси от СДВР и от Калин Стоянов
Цветан Цветанов: Отговорност за несправянето с протеста трябва да се търси от СДВР и от Калин Стоянов
БНТ
25.11.2023 г.
Оставката на Калин Стоянов ще бъде на дневен ред през предстоящите седмици
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Борисов не е част от процесите, той е изпълнител на друг сценарий
Цветан Цветанов: Борисов не е част от процесите, той е изпълнител на друг сценарий
Евроком
24.11.2023 г.
Аз се чувствам удовлетворен, че днес не съм в този сценарий
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Политическата спирала в момента е "интересът клати феса"
Цветан Цветанов: Политическата спирала в момента е
Радио "Фокус"
23.11.2023 г.
Интервю за Аудиокаста на "Фокус" "Това е България"  
Прочетете повече