НЗОК "сурвака" с нова методика за плащане здравните заведения - удря финансово болниците, където лекуват Ковид

НЗОК
НЗОК "сурвака" с нова методика за плащане здравните заведения - удря финансово болниците, където лекуват Ковид
05.01.2022г.

Д-р Петър Москов:

Навлизаме в поредната вълна на епидемията. Deja vu на измислени герои, безумни спорове, копаене на разделителни линии и трупане на политически (и не само...) капитал от страха и смъртта.

Извън това зловещо театро, при вече настъпила нова вълна на заразата, основната работа на държавата не са призиви за ваксинация и заплахи за нови ограничения ( тия неща са за да се предотврати настъпването на вълната).

Основната работа е да се подготви здравната система за отговор на нуждите на хората.

Тази подготовка се изразява в  нормативно, структурно, кадрово и финансово обезпечаване за ефективен системен отговор на епидемията.

От началото на Ковид до сега, това не беше направено. Припомням, че в София, при предишните вълни, 80% от пациентите бяха поети от 10 болници (моля, запомнете това число, то ще се появи отново в текста), което е около 17% от болничния капацитет на столицата. Останалите не бяха ангажирани с процеса и не им беше наложено от държавата да се ангажират.

И сега да кажа причината за да пиша това.

На фона на разказите, колко било заразно новото вирус ???? и сметки ще се ходи ли на училище или на работа, защото ще се претовари здравната система, нейно Величество НЗОК ни честити Нова година с "Нова" методика за плащане на болниците.

Последствието от този мозъчен спазъм е драстично намаляване на парите точно на тези 10 софийски болници, които отделиха 50% от капацитета си за лечение на Ковид. Финансирането на тези болници е намалено с между 15% и 40%. Да, правилно предполагате, това са големите държавни и общинските болници. Останалите са "под прикритие" или им е взето нещо минимално, е така за приличие.

Обяснявам "управленската логика" зад това решение. Големите държавни и общински болници, които изпълниха нареждането на държавата да  отговорят на нуждите на хората в епидемията, преструктурираха част от клиниките си и там се лекуваше Ковид, а не се извършваше планова дейност, която да се фактурира към касата. И слава Богу, нали? Е да, ама не! Сега НЗОК им казва - ми прецакали сте се, като сте лекували Ковид! 

За нас, Вие, като сте лекували Ковид, всъщност не сте работили и Ви намаляваме финансирането! 

Болниците, които посрещнаха страданието Ви и поеха удара на епидемията са наказани за това, че са го направили!

Това не е шамар, това е друго действие и е то е за аудитория 18+!

Резултатът от това за тези болници е, че към кадровата криза, напрежението и емоционалното опустошение ще се прибави и финансова тежест.

Какъв ще е резултатът за хората, които ще търсят помощ в тези болници (а в други отново няма да я получат), оставям на Вас да прецените.

Това е решение на НЗОК, болниците са задължени да се подпишат под гореописаното.

Във времена на безвластие, в НЗОК винаги се правят подобни гимнастики. Няма политически контрол, една услуга на едни приятели, кеша да върви, пък другото... 

Ако има нещо хубаво в цялата работа, то е че не чиновници и надзорници в НЗОК имат последната дума. Тя е на министъра и на министър-председателя.

Очаквам позицията на министъра по въпроса!

И не просто позиция, а категорични действия, които да отменят тази гавра, да сложат мушмуроците където им е мястото (на трудовата борса?) и да покажат на малкото болници, които все още вярват, че е важно да се занимават с медицина, че имат държава зад гърба си!

Споделете новината в социалните мрежи: