Цветанов прогнозира "игра на нерви" между институциите от изпълнителната власт, законодателната и прокуратурата

Цветанов прогнозира
БНР
Цветанов прогнозира "игра на нерви" между институциите от изпълнителната власт, законодателната и прокуратурата
20.12.2021г.

Върви се отново към хипотезата за превръщане на Народното събрание в гумен печат на правителството

Трябва да се назначи проверка и да се изясни какво е предприето и защо Владислав Горанов е обърнал автомобила и е отишъл във вътрешността на страната. Защото в рамките на 3 часа той има повторно излизане през ГКПП "Калотина", когато е могло да бъдат предприети необходимите административни санкции за това, че той е напуснал мястото, в което е получил съответното разпореждане. Това каза в ефира на 12+3 по БНР Цветан Цветанов, председател на Републиканци за България и бивш министър на вътрешните работи.

По думите му нито твърденията на Горанов, нито на фирмата, продала този автомобил, могат да бъдат приети, докато не се произнесат компетентните органи.

Цветанов припомни, че през 2010 и 2011 година са били засечени най-ниските нива на корупция в България - под 10%. Той подчерта, че тогава е имало изключително добра координация между МВР и главния прокурор - тогава Борис Велчев. 

"По времето на кабинета "Орешарски" всички оперативни дела, които бяха по разработки на ГДБОП, бяха прехвърлени към ДАНС, което го няма никъде като практика в ЕС. Това всъщност доведе до овладяването на всички тези оперативни разработки и цялата тази информация пое към прокуратурата", обясни още той и добави, че прокурорът може да се запознава с класифицирана информация, което означава, че е "нарушена презумпцията на необходимост да се знае": "Това донякъде доведе до едно изземване на функции на държавното управление в борбата срещу организирана престъпност. От изпълнителната власт - в ръцете на прокуратурата. Това при втория и третия мандат на Бойко Борисов не беше променено, а беше усилено. Оттам вече се получи този разнобой и противопоставянето на МВР и прокуратурата".

Според Цветанов отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор е сложно за реализиране, защото може да мине само през смяна на ВСС или избор на нов Инспекторат на ВСС, което изисква конституционно мнозинство в парламента: "Към настоящия момент трябва да се разчита само на желанието на Гешев да подаде оставката си".

Цветан Цветанов прогнозира "игра на нерви" между институциите от изпълнителната власт, законодателната и прокуратурата - като част от съдебната: "Предполагам, че няма да приключи скоро напрежението между МВР и прокуратурата. От тази борба печели само организираната престъпност".

Цветан Цветанов предупреди, че е грешка двете силни фигури от "Продължаваме промяната"- Кирил Петков и Асен Василев  да са част от изпълнителната власт, защото така обезличават ръководството на парламентарната им група като тежест в Народното събрание.

Той изказа очакване за силен парламентарен контрол над управляващите, защото предстои по Плана за възстановяване да бъдат реализирани огромни средства. Според него обаче се върви отново към хипотезата за превръщане на Народното събрание в гумен печат на правителството.

 

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: Отговорност за несправянето с протеста трябва да се търси от СДВР и от Калин Стоянов
Цветан Цветанов: Отговорност за несправянето с протеста трябва да се търси от СДВР и от Калин Стоянов
БНТ
25.11.2023 г.
Оставката на Калин Стоянов ще бъде на дневен ред през предстоящите седмици
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Борисов не е част от процесите, той е изпълнител на друг сценарий
Цветан Цветанов: Борисов не е част от процесите, той е изпълнител на друг сценарий
Евроком
24.11.2023 г.
Аз се чувствам удовлетворен, че днес не съм в този сценарий
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Политическата спирала в момента е "интересът клати феса"
Цветан Цветанов: Политическата спирала в момента е
Радио "Фокус"
23.11.2023 г.
Интервю за Аудиокаста на "Фокус" "Това е България"  
Прочетете повече