Джема Грозданова: Личността и съставът на политическия кабинет на новия външен министър не вдъхват голям оптимизъм

Пуснете видеото
Джема Грозданова: Личността и съставът на политическия кабинет на новия външен министър не вдъхват голям оптимизъм
Дарик радио
Джема Грозданова: Личността и съставът на политическия кабинет на новия външен министър не вдъхват голям оптимизъм
18.12.2021г.

Надявам се по-бързо да има решение на въпроса с РСМ

 

„Чистота“ е думата на годината за Джема Грозданова, международен секретар на ПП „Републиканци за България“. Това каза тя в ефира на Дарик радио, където бе гост в предаването „Дума на годината 2021“.  

„Чистотата е здраве“, коментира Грозданова и апелира за чистота в мисленето, общуването, контактите, в оценката за себе си и за другия, в изказа, в природата и в медийната среда. Политическото говорене също трябва да бъде чисто, честно и ясно.

За да остане чист новият премиер Кирил Петков трябва да се предпази от интриги и от хора, които „искат нещо различно от това, за което той смята, че ги е взел“.

Джема Грозданова коментира, че не вижда проблем в намерението на новите управляващи да извършват персонални промени: „Важното е новите хора да имат реално желание да работят и да си свършат работата така, както хората биха оценили“. На въпрос дали задължително условие за промяна е, в един момент, БСП да не бъде в управляващата коалиция, Грозданова отговори утвърдително и коментира: „Мисля, че „Продължаваме промяната“ ще направят всичко възможно това да се случи“. По думите й те сами ще предизвикат нови избори, за да може броят на партиите в една нова коалиция да бъде по-малък.

Във втория си мандат президентът Радев ще се опита да влияе твърде много на външната политика, прогнозира Джема Грозданова. Тя припомни, че в момента, наред с многото проблеми вътре в страната, сме изправени и пред външнополитическа криза. Според нея новите управляващи трябва да се опитат да балансират и най-вече да задържат нивото и достойнството на България.

Джема Грозданова открои въпроса с Република Северна Македония и изрази надежда решението да дойде по-бързо, но коментира: „Не ми дава голям оптимизъм нито личността на новия външен министър, нито съставът на неговия политически кабинет, че нещата ще вървят в добра посока“. Тя призова да се гледа обективно на темата, защото част от външнополитическата криза и дипломатическото неразбиране към България, идват от нашата реакция по време на германското председателство и ветото, което наложихме.

„Надявам се, че и Република Северна Македония, от своя страна ще свършат достатъчно работа, за да могат да изискват от нас промяна в позицията. Но нека да не се оставяме само на тази рамкова позиция, която беше изработена тогава и парламентът подкрепи с декларация. Защото всяка рамкова позиция се изработва за един определен Съвет и подлежи на промяна. Нека не смятаме, че това е нещо, което е константно. И нека новите политици да направят така, че този въпрос да стане положителен за България. Защото в основата си той е геополитика и е важно ние да вървим в посоката, която сме избрали“.

В предаването „Дума на годината 2021“ Джема Грозданова определи и периода, в който самата тя бе активен политик с думата „постоянство“. „То е нужно, за да бъдеш добър в дадена сфера“.

На база политическия си опит, Грозданова бе помолена да опише активните партии с по една дума. За БСП тя използва думата „класиката“.

Според нея ДПС са тези, които могат да постигат цели чрез грижата за техните си хора.

По отношение на ГЕРБ, Джема Грозданова използва думата „неопределеност“ – когато вървиш в посоката, която е в полза само за теб.

За формацията „Има такъв народ“ Грозданова коментира, че са хора, събрани, за да изпълнят дадена задача и са трудни за описване, затова, без да е основна, думата все пак е „шоу“.

За „Продължаваме промяната“ Джема Грозданова коментира: „Нови, да не кажа новаци“, и допълни: „Стискам им палци“.

А „Демократична България“ са тези, на които тя не е успяла да повярва достатъчно, защото са много разнообразни, вътре в себе си: „Исках дясното да бъде това, което преобладава при тях, но за съжаление не е така“.

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: ДПС стои твърдо зад номинацията на Росен Желязков и състава на кабинет
Цветан Цветанов: ДПС стои твърдо зад номинацията на Росен Желязков и състава на кабинет
TV1
01.07.2024 г.
Не може Томислав Дончев да отговаря за нещо, в което се е провалил
Прочетете повече
Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Борисов пред OFFNews
Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Борисов пред OFFNews
OFFnews.bg
29.06.2024 г.
От 2013 г. Борисов е под наблюдение на вътрешни сили и в момента е много притеснен, че дела от миналото може да се подновят
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Евелин Банев-Брендо почти не беше известен в България
Цветан Цветанов: Евелин Банев-Брендо почти не беше известен в България
NOVANEWS
29.06.2024 г.
Цялата си дейност той извършваше извън пределите на страната
Прочетете повече